Jump to content
IGNORED

2.0 TFSI ciepły odpala i gaśnie,

Recommended Posts

Posted (edited)

Hej,

jakieś dziwadła dzieją się z A3 8P 2.0TFSI CCZA. Nagle zaczął nierówno pracować, falowały obroty po czym zgasł. Zapala i gaśnie. Jak odpali się z wciśniętym gazem to odpali i silnik pracuje. Jak popuszczę gaz do poniżej 2k obr to zaczyna się telepawka i gaśnie.

Jak silnik ostygnie to można normalnie przejechać z 3km, po czym na niskich obrotach podczas jazdy zgaśnie i koniec jazdy. Odpalić można jak wyżej napisałem ale tylko z wciśniętym gazem. Ruszyć się niestety nie da po Stronic blokuje wszystkie koła.

Podobną sytuację opisałem w poniższym wątku. Objawy były identyczne i wymiana przepływki załatwiła wtedy temat.

Teraz problem jest bardziej złożony. Jak pierwszy raz zgasł to przeskanowałem dziada i znowu był błąd przepływki:

00256 - Mass Air Flow Sensor (G70) P0100-000-Supply Voltage.

Wymieniłem przepływkę ale tym razem nie pomogło. Skasowałem błąd, nie powrócił ale generują się kolejne, jak:

008213 - Intake Flap Position Sensor (Bank 1) P2015-000-Implausible Signal-Intermittent.

Mam standardowy problem z kolektorem ssącym a mianowicie wyrobienie tego trzpienia co rusza klapami. Czasami załapał checka na desce ale nic złego się nie działo. Wystarczyło, że docisnąłem trzpień, skasowałem błąd i spokój.

Czy wyżej opisana przypadłość to jednak wynik wadliwie działającego kolektora i to on sieje cały ferment?

Auto z trasy zaholowałem do mechanika, nabiera tam mocy urzędowej a chłop nie wie co jest grane. Mówi, że to może być problem z wiązką silnika (poprzecierana) ale nie uśmiecha mu się tego robić. 

Macie jakieś sugestie gdzie szukać? trochę z tropu sprowadza mnie to, że dziwnie jakoś i błąd przepływki się pojawia, błąd klap kolektora:eusathink:

Edited by jaras99
  • 3 weeks later...
Posted

Problem rozwiązany. Wymiana kolektora ssącego wraz z czujnikiem położenia klap załatwiła teamt