Jump to content
IGNORED

jak postępować,aby przy wymianie nagłośnienia nie uszkodzić?

Recommended Posts

Posted

hey

chciałbym wymienić nagłośnienie w przednich drzwiach. Jak mam postępować aby czegoś nie ułamać, uszkodzić itp?

Czy musze ściagać całą obudowe drzwi aby się dostać do głośników i tweeterów?

:question:

:audi:

Posted

Musisz ściągnąć cały panel, 2 śrubki po bokach, kolejna trzyma plastik - uchwyt raczki ( tam obok sterowania szyba, strona wewnętrzna ) po przesunięciu tego plastiku w dol, będą 2 kolejne śruby. i to było by na tyle, potem zostanie ściągniecie panelu, przesuwasz go do góry i do siebie raczej w miarę dobrze schodzi. Teraz jeszcze odłączenie kabli, od lusterek, elek. szyb. i 1 wtyczka do głośników, no i drucik od otwierania drzwi. Ściągasz coś jakby gąbkę, i widzisz wszystkie głośniki.

Z tweeter jest przymocowany na plastiku razem z dźwignia otwierania drzwi, a trzyma go tylko 1 śrubka, potem musisz go delikatnie wysunąć. i dopiero potem weź sie za jego demontaż.

Nie wiem czy to coś pomoże... bo do wszystkiego samemu łatwo dojść...

Posted

dzieki za info, a już myślałem że ta wymiana obejdzie sie bez zdejmowania obudowy.

Ostatnio byłem u blacharza na wymiane uszczelki na obramowaniu drzwi oraz regulacji drzwi i widziałem jak zdjemował obudowe drzwi. To co pisałeś pasuje do tego co robił mechanior :)

Posted

musi :biggrin: bo zmieniałem głośniczki, z tweeterami. I ściąganie za pierwszym razem panelu zajęło mi jakies 15 min... jak z jajkiem,żeby nic nie uszkodzić :cool: . Ale okazało sie, nie takie straszne, w dodatku zaskoczył mnie porządek, wszystko tam ładnie pasuje.

A jutro prawdopodobnie kupuje pioneera DEH-P55BT bo ori Gamma'y nie daje rady z nowymi głośnikami + tył.

Posted

ciekawy sprzecik i duzo funkcji :)

znasz we Wrocku jakiegoś dobrego goscia od nagłośnienia co by podpowiedział coś na temat montażu głośników z tylu? bo z tego co sie dowiedziałem to należałoby wzmocnić tylną półkę... :confused: