Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Temperatura silnika a włączenie klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie czy ma jakieś znaczenie kiedy włącza się klimę ? Chodzi mi dokładnie o to czy na zimnym silniku można włączyć od razu klimę po odpaleniu silnika czy lepiej poczekać aż silnik się zagrzeje? U mnie wygląda to tak że po odpaleniu auta wyłączam tryb ECON i włącza się klima.Dopóki temp.cieczy chłodzącej nie osiągnie gdzieś 75-80C to po naciśnięciu sprzęgła obroty czasami bardzo szybko spadają do ok.500 obr/min i w tej samej sekundzie wskakują znowu na odpowiednie tj.ok.900 obr/min i w tym momencie jest wyczuwalne takie słabe szarpnięcie silnika.Nie zawsze się tak dzieje ale niepokoi mnie to,po osiągnięciu temp.>80C wszystko jest już ok. Podczas ruszania np.ze świateł przy nierozgrzanym silniku czasami też go tak "przymuli" i potem jest już wszystko ok. Dodam że dzieje się tak tylko przy włączonej klimatyzacji-sprężarce(wył.ECON)

Czyżby te 100 PS w silniku 1.6 było przyczyną? To co mają powiedzieć właściciele np. MATIZA

Opublikowano

generalnie samochód z włączoną klimą zbiera się trochę gorzej, ale wydaje mi się że obroty aż tak nie powinny spadać przy zimnym silniku... także :vaglogi: lub udaj się do specjalisty

Opublikowano

Niestety masz słaby silnik, jak sprzęgło załącza sprężarke, silnik kuca. Musisz się z tym raczej pogodzić.

Opublikowano

moc silnika ma na to wplyw tez to kiedys przerabialem

pozdrawiam

Opublikowano

Raczej nie masz się co martwić, u mnie jest 3.0 i jak załączę na wolnych to delikatnie na moment obroty spadają :)

Opublikowano

nie no taaak wskazówka na obrotomierzu drgnie do dołu na chwilę, ale obroty chyba nie powinny spadać do 500rpm :disgust:

Opublikowano
  • Autor

Niestety masz słaby silnik, jak sprzęgło załącza sprężarke, silnik kuca. Musisz się z tym raczej pogodzić.

No w porównaniu z twoim ... :gwizdanie: :gwizdanie: :hi:[br]Dopisany: 29 Kwiecień 2009, 15:36_________________________________________________Jeszcze raz napisze o co mi chodzi. Mam włączoną sprężarkę klimy i powiedzmy dojeżdżam do skrzyżowania i jest czerwone światło-puszczam pedał gazu i wciskam sprzęgło, wtedy czasami obroty bardzo szybko spadają do ok.500-700obr./min. i momentalnie rosną do ok.900obr./min. zaznaczam czasami i tylko przez powiedzmy pierwszych 5 minut aż silnik się zagrzeje aha i tylko przy włączonej sprężarce klimy. Po zagrzaniu silnika jest już ok.

Podczas postoju na biegu jałowym(na luzie) włączenie klimy powoduje też widoczny chwilowy mały skok obrotów ale nie aż taki i to jest całkiem normalne.

Opublikowano

Takie coś miałem w Passacie vr6. Czyszczenie przepustnicy pomogło. Aczkolwiek myślę, że to wina za małej mocy silnika.