Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Problem z wibracjami podczas jazdy w trasie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zalozeniu duzych felg wychodza mi chyba wszystkie mankamenty w zawieszeniu... :D

Zaliczylem trase stolica > mazury > stolica i mam problem z wibracjami podczas jazdy przy predkosciach powyzej 110-120.

Oczywiscie nie caly czas.

Wiadomo, ze niska opona [235/35/19] przenosi na karoserie praktycznie kazda nierownosc na drodze, ale wibracje na idealnie rownym asfalcie raczej normalne nie sa :)

Przyklad: idealny odcinek asfaltu, na prostej drodze regularnie czuje wibracje na kierownicy i pod dupką... w momencie wejscia w zakret - wibracje ustaja. Po wyjsciu z zakretu - wracaja :)

Dzis rano tuz po ruszeniu z miejsca mialem wrazenie, jakby opony nabraly kanciastych ksztalkow [wibrowalo dosc mocno], po przejechaniu 2-3km problem ustal.

Pozniej w trasie raz czulem wibracje, raz nie...

Przy hamowaniu z wiekszych predkosci na trasie (np. ze 150 do 100) dzis wibracje przechodzily praktycznie na cala bude [efekt: cos w rodzaju padnietego dwumasa podczas przyspieszania].

Od czego zaczac szukanie problemu? :mysli:

Kiedys szpec od opon powiedzial, ze mam wybite amortyzatory z przodu, bo widac to po oponach [byly sciete], ale np. na scieze diagnostycznej - juz takiej diagnozy nie bylo.

Czy wiekowe wahacze + tez nienajswiezsze amortyzatory moga dawac takie efekty przy niskim profilu* ?

* na oponach zimowych 225/50/17 tez odczuwalem sporadycznie delikatne wibracje, ale pewnie 90% ludzi olaloby je.

Z gory dzieki za porady.

Opublikowano

u nas w CNF wywarzają koła na samochodzie,może podjedz gdzieś gdzie robią taką usługę?

Opublikowano

stawiam na dystanse [br]Dopisany: 04 Maj 2009, 08:25_________________________________________________a opony nowe?

Opublikowano
  • Autor

Opony nie nowe, ale prawie nowe... Na 2-och nawet czerwony pasek po gumie idzie.

Dystanse - tez sie tego boje, ale malik jezdzil na nich caly sezon i nic mu nie wibrowalo... [maja pierscien centrujacy].

A co myslicie o doważaniu kół? Moze od tego zaczac? [dobra uwaga tomka wyzej]

Opublikowano

Opony nie nowe, ale prawie nowe... Na 2-och nawet czerwony pasek po gumie idzie.

Michał, te opony nie są w super stanie - pourywane z boku kawałki gumy, z tyłu opona nacięta i wystaje kawałek gumy.

Poza tym mówiłem Tobie żebyś wymienił dystanse na inne i sprawdził.

Poza tym nie wiem co Ciebie podkusiło żeby kupić felgi z tak wysokim ET żeby bez dystansów nie dało się założyć do auta.

Opublikowano

Sprawdź :) też miałem taki problem.Naj prościej ściągnąć dystanse . Problem też może być z oponami,mogą być delikatnie wy ząbkowane i po czasie problem może zniknąć

Tylko z doważaniem problem że przy pierwszym ściągnięciu koła szlak trafia wszystko .

Opublikowano
  • Autor

Michał, te opony nie są w super stanie - pourywane z boku kawałki gumy, z tyłu opona nacięta i wystaje kawałek gumy.

Jedna ma dziabniety rant, druga lekko naciety. Pozostale 2 sa idealne.

Na 18" tez mialem jeden rant zdarty po krawezniku i nic nie wibrowalo :tongue4:

Zaczne pewnie od wywazenia/dowazenia, najprostsza w sumie opcja.

Poza tym mówiłem Tobie żebyś wymienił dystanse na inne i sprawdził.

Tak, znalezienie innych dystansow to pestka, kazdy trzyma po 5 kpl w domu :decayed:

malik na nich jezdzil, w dodatku na mniejszym ET felgi [45] i nic mu nie wibrowalo. No... chyba, ze nie chce sie przyznac :tongue4:

Opublikowano

Tak, znalezienie innych dystansow to pestka, kazdy trzyma po 5 kpl w domu :decayed:

Tylko 5 ? Ja mam 12 kompletów :tongue4:

malik na nich jezdzil, w dodatku na mniejszym ET felgi [45] i nic mu nie wibrowalo. No... chyba, ze nie chce sie przyznac :tongue4:

Z tego co wiem to wszystko było ok więc to raczej przyczyny trzeba szukać u Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co wiem to wszystko było ok więc to raczej przyczyny trzeba szukać u Ciebie.

Pisalem przeciez. Nie uwazam, ze to wina dystansow.

Opublikowano

Pisalem przeciez. Nie uwazam, ze to wina dystansow.

to opony ,
Opublikowano
  • Autor

Jak uda mi sie znalezc inne dystanse, to podmienie... z drugiej strony - bez dystansow na zimowkach tez czulem momentami wibracje [ale duuuzo mniejsze].

Opublikowano

Jak uda mi sie znalezc inne dystanse, to podmienie... z drugiej strony - bez dystansow na zimowkach tez czulem momentami wibracje [ale duuuzo mniejsze].

:gwizdanie: Kepasa miła coś podobnego

Opublikowano
  • Autor

Rozwiazal problem?

Opublikowano

Rozwiazal problem?

zapytam tylko tel.ma wyłączony
Opublikowano
  • Autor

Dzieki :)

Pisal w innym moim temacie, ze wymienial zawieche [nie wiem tylko, czy wahacze/amory, czy komplet] - a tego raczej wolalbym uniknac :decayed:

Nie wiem tylko, czy wymienial zeby usunac wlasnie TEN problem :cool1:

Opublikowano

siemka... żadna zawiecha jeśli nie miałeś problemu na zimie... to kwestia opon-felg. miałem tak samo i mechanicy mi szukali w zawieszce problemy, w piastach itd.. pukali się po głowie że się doszukuję kwadratowych jaj. ale ja miałem jak Ty, tylko przy 140-150 się zaczynało trwało jakieś 20 km/h więcej... w zakrętach raz się uspokajało, raz wzmagało... a ja sobie olałem felgi bo zaczęło się jak jeszcze na letnich poświrowaliśmy na spocie i zaczęło trzepać. byłem pewny że zawieszka klęknęła po wariacjach, założyłem zimę trzepało dalej, więc tylko sie upewniłem że to zawieszka. Ale teraz założyłem lato, wymieniłem dwie opony na nowe i wyważyłem wszystko jak trzeba i CISZA... :tongue4: żadnych drgań... także skoro masz oponkę nie najnowszą to może być opona, dystans lub felga. najpierw ściągnij dystanse i pojedź bez. to nie kosztuje nic. wyeliminujesz dystanse. Mój kolega kupił nowe i biły... niestety. jak się nie poprawi to przeważ opony na aucie, tylko Ty masz Q i może być problem z ważeniem na aucie. Jak się nie da to przeważ je u innego kolesia... możesz jeszcze raz przeważyć zimę i założyć na te dystanse i zobaczysz wtedy na 100% co się dzieje, czy to dystanse czy nie... ale tak czy siak jak patrzę na objawy które opisujesz to stawiam 99% na koła. może być krzywa felga ale to wyszłoby na wyważarce i raczej by nie ustawało... najgorzej będzie jak opona ma popękane druty od krawężników... wtedy jest taki sam efekt... raz jest raz nie ma...

Opublikowano
  • Autor

Felgi 100% proste, sam ogladalem na wywazarce same felgi, bez opon.

Opony - tutaj nie mam pewnosci.

Waski wysle mi dystanse jutro, to je podmienie...

Opony sa z 2007 i 8 roku.

Co do problemu na zimie - ciezko powiedziec, delikatne drgania byly przy wyzszych predkosciach [i w podobny sposob, odczuwalne na kierownicy], ale nie takie jak na 19".

Mialem kiedys juz taki problem, jak jezdzilem na zimowych Run Flatach - 2 opony sie wybily i powodowaly wibracje...

Opublikowano

hejka, miałem podobnie, drgania pojawiały się powyżej 130km/h,na zimówkach (lekko) i na letnich (drgania mocniejsze), wymieniłem opony na nowe i przestało

Opublikowano
  • Autor

Im wiecej o tym mysle, tym bardziej przekonuje sie do tego, ze mam 2 trefne opony [te z ubytkami w rancie ochronnym].

W weekend zrobie podmiane kol i dystansow na inne.

Opublikowano

najlepiej poproś któregoś z chłopaków żeby pożyczył ci swoje koła i przejedz się na nich,będziesz wiedział czy to koła,czy coś w zawieszeniu,chyba najszybszy,najprostszy i najtańszy sposób :cool1: