Opublikowano 3 Maja 200917 l Po zalozeniu duzych felg wychodza mi chyba wszystkie mankamenty w zawieszeniu... Zaliczylem trase stolica > mazury > stolica i mam problem z wibracjami podczas jazdy przy predkosciach powyzej 110-120. Oczywiscie nie caly czas. Wiadomo, ze niska opona [235/35/19] przenosi na karoserie praktycznie kazda nierownosc na drodze, ale wibracje na idealnie rownym asfalcie raczej normalne nie sa Przyklad: idealny odcinek asfaltu, na prostej drodze regularnie czuje wibracje na kierownicy i pod dupką... w momencie wejscia w zakret - wibracje ustaja. Po wyjsciu z zakretu - wracaja Dzis rano tuz po ruszeniu z miejsca mialem wrazenie, jakby opony nabraly kanciastych ksztalkow [wibrowalo dosc mocno], po przejechaniu 2-3km problem ustal. Pozniej w trasie raz czulem wibracje, raz nie... Przy hamowaniu z wiekszych predkosci na trasie (np. ze 150 do 100) dzis wibracje przechodzily praktycznie na cala bude [efekt: cos w rodzaju padnietego dwumasa podczas przyspieszania]. Od czego zaczac szukanie problemu? Kiedys szpec od opon powiedzial, ze mam wybite amortyzatory z przodu, bo widac to po oponach [byly sciete], ale np. na scieze diagnostycznej - juz takiej diagnozy nie bylo. Czy wiekowe wahacze + tez nienajswiezsze amortyzatory moga dawac takie efekty przy niskim profilu* ? * na oponach zimowych 225/50/17 tez odczuwalem sporadycznie delikatne wibracje, ale pewnie 90% ludzi olaloby je. Z gory dzieki za porady.
Opublikowano 3 Maja 200917 l u nas w CNF wywarzają koła na samochodzie,może podjedz gdzieś gdzie robią taką usługę?
Opublikowano 4 Maja 200917 l stawiam na dystanse [br]Dopisany: 04 Maj 2009, 08:25_________________________________________________a opony nowe?
Opublikowano 4 Maja 200917 l Autor Opony nie nowe, ale prawie nowe... Na 2-och nawet czerwony pasek po gumie idzie. Dystanse - tez sie tego boje, ale malik jezdzil na nich caly sezon i nic mu nie wibrowalo... [maja pierscien centrujacy]. A co myslicie o doważaniu kół? Moze od tego zaczac? [dobra uwaga tomka wyzej]
Opublikowano 4 Maja 200917 l Opony nie nowe, ale prawie nowe... Na 2-och nawet czerwony pasek po gumie idzie. Michał, te opony nie są w super stanie - pourywane z boku kawałki gumy, z tyłu opona nacięta i wystaje kawałek gumy. Poza tym mówiłem Tobie żebyś wymienił dystanse na inne i sprawdził. Poza tym nie wiem co Ciebie podkusiło żeby kupić felgi z tak wysokim ET żeby bez dystansów nie dało się założyć do auta.
Opublikowano 4 Maja 200917 l Sprawdź też miałem taki problem.Naj prościej ściągnąć dystanse . Problem też może być z oponami,mogą być delikatnie wy ząbkowane i po czasie problem może zniknąć Tylko z doważaniem problem że przy pierwszym ściągnięciu koła szlak trafia wszystko .
Opublikowano 4 Maja 200917 l Autor Opony nie nowe, ale prawie nowe... Na 2-och nawet czerwony pasek po gumie idzie. Michał, te opony nie są w super stanie - pourywane z boku kawałki gumy, z tyłu opona nacięta i wystaje kawałek gumy. Jedna ma dziabniety rant, druga lekko naciety. Pozostale 2 sa idealne. Na 18" tez mialem jeden rant zdarty po krawezniku i nic nie wibrowalo Zaczne pewnie od wywazenia/dowazenia, najprostsza w sumie opcja. Poza tym mówiłem Tobie żebyś wymienił dystanse na inne i sprawdził. Tak, znalezienie innych dystansow to pestka, kazdy trzyma po 5 kpl w domu malik na nich jezdzil, w dodatku na mniejszym ET felgi [45] i nic mu nie wibrowalo. No... chyba, ze nie chce sie przyznac
Opublikowano 4 Maja 200917 l Tak, znalezienie innych dystansow to pestka, kazdy trzyma po 5 kpl w domu Tylko 5 ? Ja mam 12 kompletów malik na nich jezdzil, w dodatku na mniejszym ET felgi [45] i nic mu nie wibrowalo. No... chyba, ze nie chce sie przyznac Z tego co wiem to wszystko było ok więc to raczej przyczyny trzeba szukać u Ciebie.
Opublikowano 4 Maja 200917 l Autor Z tego co wiem to wszystko było ok więc to raczej przyczyny trzeba szukać u Ciebie. Pisalem przeciez. Nie uwazam, ze to wina dystansow.
Opublikowano 4 Maja 200917 l Z tego co wiem to wszystko było ok więc to raczej przyczyny trzeba szukać u Ciebie. Pisalem przeciez. Nie uwazam, ze to wina dystansow. to opony ,
Opublikowano 4 Maja 200917 l Autor Jak uda mi sie znalezc inne dystanse, to podmienie... z drugiej strony - bez dystansow na zimowkach tez czulem momentami wibracje [ale duuuzo mniejsze].
Opublikowano 4 Maja 200917 l Jak uda mi sie znalezc inne dystanse, to podmienie... z drugiej strony - bez dystansow na zimowkach tez czulem momentami wibracje [ale duuuzo mniejsze]. :gwizdanie: Kepasa miła coś podobnego
Opublikowano 4 Maja 200917 l Autor Dzieki Pisal w innym moim temacie, ze wymienial zawieche [nie wiem tylko, czy wahacze/amory, czy komplet] - a tego raczej wolalbym uniknac Nie wiem tylko, czy wymienial zeby usunac wlasnie TEN problem
Opublikowano 5 Maja 200917 l siemka... żadna zawiecha jeśli nie miałeś problemu na zimie... to kwestia opon-felg. miałem tak samo i mechanicy mi szukali w zawieszce problemy, w piastach itd.. pukali się po głowie że się doszukuję kwadratowych jaj. ale ja miałem jak Ty, tylko przy 140-150 się zaczynało trwało jakieś 20 km/h więcej... w zakrętach raz się uspokajało, raz wzmagało... a ja sobie olałem felgi bo zaczęło się jak jeszcze na letnich poświrowaliśmy na spocie i zaczęło trzepać. byłem pewny że zawieszka klęknęła po wariacjach, założyłem zimę trzepało dalej, więc tylko sie upewniłem że to zawieszka. Ale teraz założyłem lato, wymieniłem dwie opony na nowe i wyważyłem wszystko jak trzeba i CISZA... żadnych drgań... także skoro masz oponkę nie najnowszą to może być opona, dystans lub felga. najpierw ściągnij dystanse i pojedź bez. to nie kosztuje nic. wyeliminujesz dystanse. Mój kolega kupił nowe i biły... niestety. jak się nie poprawi to przeważ opony na aucie, tylko Ty masz Q i może być problem z ważeniem na aucie. Jak się nie da to przeważ je u innego kolesia... możesz jeszcze raz przeważyć zimę i założyć na te dystanse i zobaczysz wtedy na 100% co się dzieje, czy to dystanse czy nie... ale tak czy siak jak patrzę na objawy które opisujesz to stawiam 99% na koła. może być krzywa felga ale to wyszłoby na wyważarce i raczej by nie ustawało... najgorzej będzie jak opona ma popękane druty od krawężników... wtedy jest taki sam efekt... raz jest raz nie ma...
Opublikowano 5 Maja 200917 l Autor Felgi 100% proste, sam ogladalem na wywazarce same felgi, bez opon. Opony - tutaj nie mam pewnosci. Waski wysle mi dystanse jutro, to je podmienie... Opony sa z 2007 i 8 roku. Co do problemu na zimie - ciezko powiedziec, delikatne drgania byly przy wyzszych predkosciach [i w podobny sposob, odczuwalne na kierownicy], ale nie takie jak na 19". Mialem kiedys juz taki problem, jak jezdzilem na zimowych Run Flatach - 2 opony sie wybily i powodowaly wibracje...
Opublikowano 5 Maja 200917 l hejka, miałem podobnie, drgania pojawiały się powyżej 130km/h,na zimówkach (lekko) i na letnich (drgania mocniejsze), wymieniłem opony na nowe i przestało
Opublikowano 5 Maja 200917 l Autor Im wiecej o tym mysle, tym bardziej przekonuje sie do tego, ze mam 2 trefne opony [te z ubytkami w rancie ochronnym]. W weekend zrobie podmiane kol i dystansow na inne.
Opublikowano 5 Maja 200917 l najlepiej poproś któregoś z chłopaków żeby pożyczył ci swoje koła i przejedz się na nich,będziesz wiedział czy to koła,czy coś w zawieszeniu,chyba najszybszy,najprostszy i najtańszy sposób