Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wibracje i stojące obroty w Audi A4 B7 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z stojącymi obrotami, objawia się to w taki sposób, że zazwyczaj jak wciskam gaz tak mniej więcej do połowy to samochód się napędza ale obroty stoją w miejscu (zatrzymują się zazwyczaj na 2k obrotów) i dopiero po około 3 sekundach zaczynają wzrastać, do tego odczuwam wibracje karoserii. Czym może być to spowodowane? Czy to wina konwertera w skrzyni?

Opublikowano

Próbowałeś zrobić adaptację skrzyni biegów ? 

Opublikowano

Nie próbowałem robić adaptacji, do objawów o których wspominałem wyżej zapomniałem dodać, że występują również wibracje na postoju z wciśniętym hamulcem, kiedy skrzynia jest w pozycji D, S lub R. Na P wibracje znacznie mniejsze, a na N prawie niewyczuwalne. Dodatkowo na zimnym falujące obroty przy jeździe ze stałą prędkością, falowanie mija dopiero po przejechaniu około 10km. Generalnie skrzynia normalnie zmienia biegi, nie przeciąga. Najbardziej denerwują mnie właśnie te wszystkie wibracje, bo komfort jazdy przez to jest żaden i na prawdę wole wsiąść do mojej starej pordzewiałej mazdy, bo tam wibracji nie ma żadnych. Wszystkie te objawy według mnie wskazują na konwerter tylko teraz pytanie, czy opłaca się wymieniać sam konwerter, czy może od razu całą skrzynie? Dodam, że auto ma nalatane 350k

Jeszcze zapomniałem dodać, że przy gaszeniu auta lekko autem zabuja tak jakby poduszki silnika, ale były sprawdzane i są ok. Poduszki od skrzyni też mogłyby dawać takie objawy?