Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju do intercoolera w A4 B7 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Może ktoś będzie w stanie coś poradzić. Otóż któregoś dnia podczas wyprzedzania auto weszło na maksymalne obroty i wiadoma sprawa za mną zrobiło się momentalnie siwo. Cała akcja trwała jakieś 3-5s po czym auto wróciło z powrotem na normalne obroty jakby nic się nie stało. Żadnych kontrolek, stuków, silnik pracował normalnie jak zawsze. Pojechałem do domu (5km). Po kontroli oleju (stan wskazywał na min) i węża od turbiny do intercolera (który był zaolejony) wziąłem się za czyszczenie. Po wyczyszczeniu intercolera, węży i wymianie oleju zrobiłem próbę odpalenia, auto zapaliło chodziło może przez 3min potem tak jakby się chciało zadławić więc od razu go zgasilem. Patrzę znowu do węża co idzie z turbo do intercolera znowu olej, to wziąłem się za sprawdzenie odmy ( okazało się że chyba się przytkała bo nic nie dmuchała, wymieniłem na nową). Znowu czyszczenie i test, przez odmę po chwili zaczęło psykac powietrze więc myślę sobie jest ok ciśnienie schodzi, ale olej dalej pcha do intercolera. Turbo jest po regeneracji ( zrobione na nim jest jakieś 5tys km) sprawdzałem wirnik, łopatki wszystko jest całe, rządnych luzów. Jutro chce jeszcze  sprawdzić, odpiąć rurę od filtra powietrza (przepływomierza) i sprawdzić czy zaciąga powietrze czy jej przepływomierz nie blokuje i nie ma z kad powietrza zaciągać i ciągnie z silnika ( nie wiem czy dobrze myślę)

Co o tym myślicie czy możliwe żeby to była wina turbiny czy raczej coś z silnikiem??

Opublikowano

odłącz rurkę odmy od dolotu zaślep miejsce odłączenia , rurkę  odmy włóż do butelki plastikowej  zabezpiecz  i po jeździsz będziesz widział jak odma puszcza olej  i czy olej w dolocie jest z odmy / czy z turbo .Ja obstawiam turbo  ale to przypuszczenia . 

21 godzin temu, Moje auto napisał(a):

czy jej przepływomierz nie blokuje i nie ma z kad powietrza zaciągać i ciągnie z silnika ( nie wiem czy dobrze myślę)

Niby jak miałby przepływomierz blokować ?

Opublikowano
  • Autor

Nie pojeżdżę bo jak uruchomię silnik to jest kwestia 3-5 min i mam w dolocie do intercolera 0,5l oleju. Rurka z odmy jest odłączona i nie idzie z niej ani grama oleju, tylko powietrze.

Co do przepływomierza, masz rację głupi pomysł który by nic nie wniósł. W każdym razie wyjąłem dziś turbo i odesłałem na gwarancję, co prawda łopatki byly całe i luzow też nie było ale i tak wysłałem. Zobaczymy co będzie jak zamontuje nowe, czy problem powróci, mam nadzieję że będzie to wina turbiny a nie jakieś usterki w silniku.