Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z przyspieszaniem oraz z rozłączaniem turbosprężarki w A4 B6 2.5TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś może odczytac mu logi i powiedzieć czy przeplywka i turbo są sprawne? 

ISCANNER.COM

iScanner is the #1 document scanning assistant for facilitating online document management...

Screenshot_20240817_123749_iScanner.jpg

Edytowane przez Nieznajomy Mieciu
Opublikowano (edytowane)

Filtr powietrza dawno wymieniany? MAF nie jest źle, ale jakby powietrze słabo zaciągał. Trzeba go rozebrać i sprawdzić stan zabrudzenia filtra i MAF. Ewentualnie wyczyścić, wymienić filtr. Tylko ostrożnie.  Co do turbo, to wężyki podciśnienia do sprawdzenia, czy jest szczelność, bo wrażenie jakby podciśnienie uciekało i słabo gruszka reagowała i zrób test tej gruszki na vcds, czy pracuje w pełnym zakresie od otwarcia do zamknięcia. To tak na chłopski rozum, bo specjalistą nie jestem. Najpierw sprawdzamy podstawowe rzeczy, niż od razu wymiana czegokolwiek i potem płacz, że dalej nie działa. Ja ostatnio właśnie miałem pęknięcia wężyków i też mi turbo szalało. Pomimo, że ok 2 lata temu wymieniałem przewody. Już myślałem, że geometria zapieczona, ale działa jak ta lala. Podciśnienie to ważna sprawa :) 

Edytowane przez marcin19883
Opublikowano

Filtr powietrza zmieniałem około 3tys temu nawet chyba nie. I pękło mi turbo w pół.  Zmieniłem na regenerowane oraz wymieniłem intercooler bo miałem dziurawy i od tej wymiany tych rzeczy nie da się jeździć poprawnie. Wężyki sprawdzone ,zrobiłem logi . Podczas robienia logow doszedłem do 4tys około i po odpuszczeniu gazu zaś odcięło turbo ,przeladowanie było. Gorba granicą przekroczona 0575

Opublikowano (edytowane)

@Nieznajomy Mieciu

Sprawdź czy gruszka trzyma ciśnienie, zrób test sztangi. Jeśli podciśnienienie trzyma, geometria niezapieczona(regenerowane turbo, więc jest jak nowa?), gruszka szczelna, to źle ci wyregulowali sztange lub zaworek n75 coś przerywa. Obstawiam o ile wszystko inne działa, to regulacja sztangi, bo zaworek n75 możesz podmienić z tym od egr. Najpierw gruszka. Potem reszta.

Opublikowano

Sztanga pracuje jak należy, zaworek daje cisnienie . Po idlaczeniu przeplywki auto się zbiera jak trzeba ale przeladowuje ciągle.  Dziś patrzyłem multimetrem to brak 5v na 4 pinie oraz 4+3 brak 5 v. Tyle że u mnie kotka mierzona od prostej krawędzi pin 1 . Zrobiłem logi z odłączona przeplywka

received_2454850678052309.jpeg

log bez przeplywki.CSV

Opublikowano

A jak podepnę przeplywke to obcina o połowę dawki przeplywomierza 

Screenshot_20240821_095402_iScanner.jpg

Opublikowano

@Nieznajomy Mieciu

Sprawdzałeś MAF czy jest zalepiony brudem itp? Nie cała przepływka z obudową, tylko sam MAF. Tylko tam są specjalne torxy z dziurką. 

Opublikowano

W zasadzie tego nie robiłem, próbowałem odrecic zardzewiałe śrubki to się obrabiały.  Tyle że wymieniłem 4 przeolywki i każda po podpieciu robi ten sam problem więc nie sądzę że tu leży problem ;/ ;( 

Ale jutro sprawdzę jeszcze raz. Zamówiłem uzywke jeszcze zaworku n75 na podmiankę oraz kolejna przeolywke dla pewności.  Już mi ręce opadają.  Nie wiem gdzie szukać.  Jak odłączam pięknie śmiga ale jak podłącze przeolywke to nie jedzie ,słaby strasznie się robi . 

Opublikowano

A tu dodaje loga bez przeolywki . Wartości są takie jakie powinny być 

Screenshot_20240823_213619_Gallery.jpg

Screenshot_20240823_213619_Gallery.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieznajomy Mieciu napisał(a):

Zamówiłem uzywke jeszcze zaworku n75

A mogłeś podmienić z zaworem od EGR, to chyba to samo.

Opublikowano

Hmm.. To ten n75 jest koło lampy z przodu ? A n18 jest niedaleko filtra kabinowego ?

Opublikowano (edytowane)

@Nieznajomy Mieciu

n75 i n18 są obok siebie u mnie, pod filtrem powietrza, jak zdemontujesz, bo musisz, ale jak u ciebie jest to nie powiem, bo nie wiem. Wiem tylko, że tak samo wyglądają.