Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie foteli po wymianie na full elektryczne w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam magika, który jest w stanie pomóc mi z podłączeniem foteli full elektrycznych z masażami po wymianie z foteli manualnych.
Robił ktoś z was wymianę foteli i miał podobny problem? Czy jest to w ogóle do zrobienia?

20240816_094333.jpg

20240816_090758.jpg

Opublikowano

Cześć wojtek326 chciałem zapytać czy ogarnaleś te siedzenia już? Bo ja mam ten sam dylemat. Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Cześć, dalej szukam. Ustawiłem je podając napięcie z zewnętrznego akumulatora 12v więc da się jeździć ale nic więcej. Pytam już po całej Polsce kto jest w stanie to zrobić 

Opublikowano

Trzeba instalację dokładać i są firmy bez problemu można znaleźć. Ja mam zmienione z manuali.

Opublikowano

W śląskim mogę wykonać usługę, ale widzę że masz kawał drogi do mnie.

Opublikowano
  • Autor

Powiedz gdzie dokładnie, może akurat będę służbowo bo sporo podrużuję :)
I w jakim zakresie udałoby się to podłączyć? Tylko sterowanie fotelem czy masaż i lędźwie też?

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, wojteksuwałki napisał(a):

Trzeba instalację dokładać i są firmy bez problemu można znaleźć. Ja mam zmienione z manuali.

wiem, natknąłem się wielokrotnie na wątki na forach zagranicznych i polskich , że ludzie zmieniali z powodzeniem. Niestety na chwilę obecną w Zachodnipomorskim nie udało mi się nikogo znaleźć, kto zająłby się tematem dlatego załozyłem wątek tutaj :)

u siebie robiłeś full elektryczne z masażami i lędźwiami?

Edytowane przez wojtek326

Opublikowano

Ja robiłem obok w Warszawie z masażami, u mnie fotele chodza jak w oryginale już,  bez lędzwi tylko fotele polift do polifta a przed do przed inaczej masaże nie będą chodziły. Grabów nad Prosną  [email protected] np ogarnia z tego co wiem.

Edytowane przez wojteksuwałki

Opublikowano
10 godzin temu, wojtek326 napisał(a):

Powiedz gdzie dokładnie, może akurat będę służbowo bo sporo podrużuję :)
I w jakim zakresie udałoby się to podłączyć? Tylko sterowanie fotelem czy masaż i lędźwie też?

Mam warsztat w Tychach, zajmę się podłączeniem całości. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

też przymierzam się do wymiany foteli manualnych, z tymże moje nie są nawet grzane... Auto pochodzi z Włoch, jest w miarę dobrze wyposażone, ale brakuje mi foteli w prądzie... z tego co się dowiedziałem to muszę najpierw sprawdzić czy mój bcm obsłuży grzane fotele. Jeśli nie, to pozostaje mi zakup takiego, który będzie w stanie je obsłużyć. Wiązki już kupiłem, brakuje odpowiedniego panela klimy i samych foteli :D 

Opublikowano

Moje też nie były i bcm niestety nie obsługiwał...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.09.2024 o 07:34, wojteksuwałki napisał(a):

Moje też nie były i bcm niestety nie obsługiwał...

ehhh, czyli mój pewnie tez nie będzie ich obsługiwał... A w jakiej kwocie się zamknąłeś?  rozumiem, że robiłeś nowy bcm + zdjęcie cp + poprowadzenie wiązek?

Opublikowano

Dokładnie ale  ja to zlecałem dla firmy, za robotę chyba około 1000 zł coś mi się kojarzy.

Opublikowano
  • Autor

Wracam do tematu foteli i powiem wam , że jest to lekki dramat i droga przez mękę. 

Autko jest poliftem , fotele niby ten sam rocznik co auto ale chyba z przedlifta i mimo oddania tematu do warsztatu, który miał się tym kompleksowo zająć jest wielkie rozczarowanie :)

Obecnie pluje sobie w brodę z tą wymianą bo narobiło to tyle problemów co nie miara.. 

Także jak będziecie zmieniać to najlepiej znaleźć fotele w tym samym roczniku co auto i uważać na temat przed/po lift.  ? :(

Ktoś z was miał podłączone przed lifty do polifta?

Opublikowano

ja tak mam :)

Opublikowano
W dniu 22.09.2024 o 21:32, aglest napisał(a):

ehhh, czyli mój pewnie tez nie będzie ich obsługiwał... A w jakiej kwocie się zamknąłeś?  rozumiem, że robiłeś nowy bcm + zdjęcie cp + poprowadzenie wiązek?

Tak jak myślałem, do wymiany modul bcm. Aktualnie posiadam wersję z oznaczeniem 8WO 907 063 CF. Muszę rozejrzeć się za innym, który obsłuży grzanie. Temat chyba zostawię na następny rok.

Opublikowano

Niestety .....zabawy jest

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.10.2024 o 21:53, aglest napisał(a):

Tak jak myślałem, do wymiany modul bcm. Aktualnie posiadam wersję z oznaczeniem 8WO 907 063 CF. Muszę rozejrzeć się za innym, który obsłuży grzanie. Temat chyba zostawię na następny rok.

W dniu 6.10.2024 o 08:57, wojteksuwałki napisał(a):

Niestety .....zabawy jest

Mały update , fotele działają połowicznie. Tj. oddałem do podłączenia w Poznaniu i w zasadzie do momentu odebrania auta mówili, że zrobią temat bez problemów. 
Okazało się, że jednak nie dali rady ? Pod elektrykę fotelu to jest przesuwanie fotela i oparcia poprowadzili nowe okablowanie.
Rzekomo otrzymalem informację, że mimo zakodowania poprawnie foteli masaż i lędźwie nie chciały działać. Tym samym stwierdzili, że winą jest wersja przedlifotwa foteli oraz poliftowy komputer, który mam w aucie. - na ile w tym prawdy to nie wiem bo na temacie raczej się nie znam. - jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Bo już kilkukrotnie rzuciło mi się w oczy, że ludziom działają przedlifty w poliftach :) pytanie czy to warsztat po prostu nie ten.. i innego trzeba ;) 

Niestety temat dalej rozgrzebany i zastanawiam się co z nim zrobić. Cała przyjemność "próby" podłączenia kosztowała mnie 1000- PLN, za połowicznie rozwiązany temat moim zdaniem odrobinę drogo..

Jestem teraz na etapie zastanawiania się czy szukać foteli? sterownika z polifta? czy bardziej ogarniętego warsztatu? 

Czy w ogóle jest sens szukać sterownika z polifta do przedliftowych foteli - czy ma to prawo działać? ?

Opublikowano

Prawdę ci powiedzieli inny sterownik jest w fotelach poliftowych do masażu ....a inny w przedliftowych dlatego nie działają masaże brak komunikacji tzn z przycisku na fotelu powinno działać ale nie przez mmi...

Edytowane przez wojteksuwałki

Opublikowano
  • Autor

Właśnie problem w tym , że ani lędźwie ani masaże z przycisku nie działają :D 
Pytanie z innej strony - jak dokupię sterownik od polifta to będzie szło go podłączyć do silnika masażu i będzie działać ? to mnie zastanwaia i druga sprawa rozumiem, że muszę znaleźć sterownik od takich samych foteli , które mam u siebie tj. moduł, który był od fotela z masażami, lędźwiami oraz pełną elektryką? Czy sterownik to sterownik i ważne zeby był polift i wystarczy go zaprogramować? - nie wiem ale chciałbym poszerzyć wiedzę :) teoretycznie kto pyta, nie błądzi.