Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana uszczelniacza wału napędowego w A4 B6 2.5TDI quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry drodzy forumowicze.

Bolid: Audi A4 B6 Sedan 2.5 TDI BAU Quattro, Tiptronic GBG 5HP-19

Mierzę się od jakiejś chwili z wymianą uszczelniacza flanszy zdawczej torsena. Mam już wszystkie uszczelniania, zdemontowałem tylną część wydechu, odkręciłem wał, obniżyłem katalizatory (nie widziałem innej opcji na minięcie się wału z flanszą) i podczas próby odkręcenia śruby centralnej pomimo wrzuconego parkingu  zaobserwowałem swobodne kręcenie się mechanizmu. Na upartego może i bym wcisnął tam udarowy klucz elektryczny, ale jak potem z dokręceniem tej śruby (jeśli macie moment z jakim należy ją dokręcić, to nie pogardzę), skoro flansza się obraca, a po obejrzeniu obudowy nie znalazłem żadnego miejsca na blokadę. Ogólnie jest chyba mało informacji na temat tej wymiany, bo mimo moich długich poszukiwań tu na forum, a także poza nim ich ilość jest raczej zdawkowa. Z pozostałych informacji które udało mi się wygrzebać, to jest moment dokręcania śrub wału - 55Nm, ale czy musi być zachowana kolejność i jaka ona ewentualnie jest? nie wiem. Nie pogardzę też momentem dokręcenia podpory wału bo ją poluzowałem. 

Pozdrawiam i proszę o poradę.

fotografia przedstawiająca powódź olejową:

IMG20240902195230.thumb.jpg.1c9182e09840f081780e2f8a16531a66.jpg

zatrzymanie na etapie:

IMG20240910175506.thumb.jpg.7c9abef8494074a650f3ab2a3c2a7e4f.jpg

ogólnie to robota na jedno popołudnie gdyby nie perypetie z brakiem informacji i faktami o których dowiaduje się po odkręceniu ;DD