Jump to content
IGNORED

Po wymianie silnika nie działa skrzynia Tiptronic w Audi Q7 4L 3.0TDI

Go to solution Solved by pimpam,

Recommended Posts

Posted

Witam, wymieniałem dziś silnik w Q7 4L 3.0tdi automat, no i po wymianie wszystko cacy auto pali ale niestety nie zmienia biegów, niby pokazuje na wyświetlaczu zmiany ale koła stoją w miejscu. Wywala dwa błędy: P072100 - output speed sensor circuit i P072A00 - stuck in neutral. Dodam tylko, że robiłem poprawkę po gościu, który najpierw założył konwerter na silnik, a potem na to nałożył skrzynie. Źle siadło i silnik się nie obracał, więc trzeba było rozebrać znowu i założyć poprawnie. Auto odpala ale nie jedzie, a  konwerter nie wyglądał  na uszkodzony. Jak myślicie panowie, co mogło się podziać??

Pozdrawiam

• 5 months later...
Posted

Cześć Przemek

Podobnie jak pod twoim postem jak i w moim przypadku nie pojawił się nikt do tej pory kto podzielił by się swoją wiedzą - podsunął sensowne rozwiązanie.

Ponieważ minęło już trochę czas od twojej publikacji...

Pytanie mam czy udało się rozwiązać problem?

Co było powodem, i co zostało zrobione by Auto wróciło na drogę.

Pozdrawiam

Jaro

• Solution
Posted

Cześć, tak rozwiązałem problem. Otwórz powodem problemu była zła kolejność montażu. Konwerter najpierw powinien iść na skrzynie i potem całość na silnik. A w tym wypadku założony został na odwrót, co spowodowało, że zeby źle siadły miedzy konwerterem a skrzynia i po ściśnięciu wszystkiego śrubami pchnęło wałek w skrzyni i zmiażdżyło czujnik prędkości. Skonczylo się wymiana skrzyni na drugą jak i wymianą konwertera. Po tym zabiegu auto ruszyło. Pozdrawiam