Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze światłami mijania i radiem w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam dość skomplikowany problem z moją A4 B6: losowo komputer wyrzuca komunikat "Abblendlicht ...", dokładniej:
- czasem przy odpalaniu samochodu dostaję obydwa komunikaty: "Abblendlicht links" oraz "rechts", czasem znikają samoistnie a w trakcie jazdy losowo pojawiają się te błędy (zazwyczaj błąd lewej żarówki, przy włączeniu przeciwmgielnych prawej) i znikają, czym idzie szału dostać. Natomiast... światła świecą tak samo niezależnie czy jest błąd czy nie ma... tylko odnoszę wrażenie, że słabo świecą (może wina brudnych reflektorów - napięcia poniżej). Żarówki to nie są xenony, zwykłe H7 i żadna nie jest spalona, kostki przyłączeniowe żarówek bez korozji .
Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel dokonał nie wiem w jaki sposób przeróbki, że mijania (bez pozycyjnych) włączają się po odpaleniu silnika bez względu na pozycję przełącznika. 

Napięcia na żarówkach:

WYŁĄCZONY SILNIK:
mijania – 10.9 V (z długimi 10,5V)
długie – 10.96 V

WŁĄCZONY SILNIK:

Mijania – 13.5 V (z długimi 13.1 V)
długie  - 13.4 V

A co do radia (oryginalne Chorus II):
- potwornie trzeszczy po włączeniu świateł pozycyjnych 
- brakuje kabla z wtyczką do interfejsu CAN (brak podświetlenia przycisków i autouruchamiania po zapłonie), w tunelu też nigdzie nie widzę okablowania.

Od razu mówię, jestem świeży w temacie samochodów (aż tak dużo się nie znam) i nie posiadam interfejsu diagnostycznego do stwierdzenia błędów.

Edytowane przez user7662
Opublikowano

Co do świateł - masz ledy w postojówkach??

Co do tego, że światła włączają się bez użycia włącznika to zapewne dlatego, że masz włączony tryb skandynawski, ale trzebaby to zweryfikować podłączając auto pod komputer oraz sprawdzając kodowanie modułu MCE. Co do radia to pewnie kiedyś siedzisko u ciebie radio nie fabryczne i obecnie brak jest podłączenia przewodów od magistrali CAN. Wyciągnij radio i zrób zdjęcie przewodów które do niego wchodzą. Sprawdź też głębiej czy nie masz przypadkiem jakiejś przejściówki.