Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ogrzewaniem w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, szukałem i nie znalazłem jasnej odpowiedzi na moje problemy.

Mianowicie ogrzewanie w mojej audi nie działa, działa jak się obroty zwiększą do 2,5 tys., co wskazywałoby na zamulona nagrzewnice.

Nastawy podstawne robione mnóstwo razy, zero błędów w climatronicu.

Ściągając węża powrotnego  od nagrzewnicy prawie nic płynu nie wraca, a pod ciśnieniem to sika jak opętane. Pompa wody nowa wraz z rozrządem.

Pytanie mam czy aby to na pewno nagrzewnica czy może klapa zimno ciepło. Czasem nie gazując auta w tunelu, obok pedału gazu czuć (jak się ręka dotknie) cieplejsze plastiki, tam w sumie znajduje się nagrzewnica, a z nawiewów dalej zimne powietrze. Przypomnę, ze zero błędów w climatronicu podczas skanowania, po nastawach podstawnych tez zero błędów.

Test upg ujemny, termostat nowy.

Jedyne co zauważyłem, to ze czasem ze zbiorniczka potrafi wyrzucić płyn, układ zapowietrzony?

Na dniach będę wymieniał nagrzewnicę, a wcześniej kompletne płukanie całego układu. Tylko nie wiem, czy aby na pewno to nagrzewnica czy też nie

Opublikowano
17 godzin temu, witeknr0 napisał(a):

Jedyne co zauważyłem, to ze czasem ze zbiorniczka potrafi wyrzucić płyn, układ zapowietrzony?

To "jedyne", jest najważniejsze i mówi, że zaistniał punkt, pomiędzy układem chłodzenia, a wydechowym, w którym nastąpiło ich połączenie. Inaczej mówiąc gazy wylotowe przedostają się do układu chłodzenia. 

Przejedź się autem, przeciągnij na wysokich obrotach, sprawdź stan płynu, odkręcaj korek (ostrożnie !!!) zbiorniczka płynu chłodzącego i obserwuj pod kątem podwyższenia się stanu płynu i dźwięku temu towarzyszącemu(wyrównywanie ciśnienia) w czasie tej czynności.

Przed odkręcaniem próbuj ścisnąć palcami gumowe przewody ukł. chłodzenia, jeśli są twarde, a po odkręceniu korka będą miękkie potwierdza to, co napisane.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, oznaczałoby to na UPG. Test robiony kilkukrotnie i zawsze wychodził negatywny, czy zapowietrzony układ i/lub uszkodzony korek może dawać podobne objawy (twardych węży, wyrzucania płynu)?

Jutro kupuję nową nagrzewnicę, będę płukał cały układ i wymieniał nagrzewnicę w tą niedzielę, dam znać czy udało się rozwiązać problem.

Pozdrawiam, 

dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Witam, wymieniłem nagrzewnicę w tą niedzielę i ogrzewanie działa, mam natomiast  inny problem, bo działa tylko podczas jazdy, już nie 2,5tys obrotów, działa nawet na zwykłym toczeniu się.

Pytanie mam jak odpowietrzyć układ w BPW? Czytałem mnóstwo tematów i metod jest również mnóstwo i nie wiem, która działa:

Na zimnym silniku odkręcić korek, poczekać aż się nagrzeje, termostat się otworzy i w tedy dolewać płynu.

Na zakręconym zbiorniczku zrobić tak zwaną rundkę, aż się nagrzeje, później na zimnym silniku odkręcić korek i dolać to co ubyło

Podwiesić zbiorniczek wyżej niż węże od nagrzewnicy, żeby zbiorniczek był najwyższym punktem i zastosować to co poprzednio(na zimnym dolać płynu, jeśli ubyło).

Odpowietrzyć poprzez wąż od nagrzewnicy powrotny, aż nie zacznie lecieć ciurkiem płyn.

Która z metod działa?

Dodam, że po wymianie nagrzewnicy węże są mega twarde (czytałem na różnych forach, że może to być objaw zapowietrzonego układu), a przed wymianą nie były AŻ tak twarde.

Dodam, że dzisiaj robiłem test na obecność spalin w układzie i test wyszedł negatywny.

Korek od zbiorniczka nówka.

Jak sprawdzić czy to aby nie pompa wody? Wystarczy odpiąć wężyk powrotny do zbiorniczka? Jeśli tak, to powinno dużo cieczy wracać czy lać się tyle co kot napłakał?

Opublikowano (edytowane)

Witam ,od jakiegoś czasu w aucie występuje problem z ogrzewaniem .Po pierwsze słabo wieje a po drugie leci cały czas letnie powietrze. Dziś podłączyłem auto pod kompa i pokazało takie błędy .Nie da się wyłączyć funkcji Econ .Pierwszy błąd pomimo wykasowania nadal wraca ,dodam ,że jakiś czas temu wymieniałem panel klimy o tych samych nr 

IMG_1578.jpeg

Edytowane przez Adrian 99