Jump to content
IGNORED

Zmiana lamp w Audi A4 B9 z Kanada na EU

Recommended Posts

Posted

Cześć, niedawno ściągnąłem z Kanady Audi A4 B9 2016r VIN: WAUCNAF43HN018437 i właśnie stoję przed wymianą lamp, żeby móc zarejestrować samochód i legalnie się nim poruszać. Od razu zaznaczę że nie chcę przerabiać lamp tylko wymienić na odpowiednie. Aktualnie w samochodzie są zamontowane lampy FULL LED (przód 8W0941033B i 8W0941034B). Zastanawiam się czy w przodzie nie zamontować od razu MATRIX LED . Samochód według VIN ma rozpoznawanie znaków QR9. Mam jednak problem ze znalezieniem odpowiednich lamp, wszyscy sprzedają bez "wyposażenia" a mi jak na razie udało się ustalić że są to jakieś moduły, czy mogę Was prosić o pomoc w ustaleniu numerów części?

oto co udało mi się do tej pory ustalić to:

Lampy tył które potrzebuję:

-Lampa w klapę prawa 8W5945094C

-Lampa w klapę lewa 8W5945093C

-Lampa w błotnik prawa 8W5945092C

-Lampa w błotnik lewa 8W5945091C

Lampy przód:

-Lewy reflektor MATRIX 8W09410335

-Prawy reflektor MATRIX 8W09410336

-2x moduł mocy 7PP941571BB (zgadza się?)

-2x sterownik sterowania światłami 4M0907397AD (zgadza się?)

-czujnik poziomu światła 8W0941285E (Zgadza się?)

Jeśli nie da się tego przerobić albo wyjdzie za drogo to wystarczy że kupię lampy FULL LED 8W0941033 i 8W0941034 bez "B" na końcu, przełożę te moduły, elektryk to odpowiednio zaprogramuje i bezie gotowe?

PS. Wszelkimi ustawieniami, okablowaniem i pinami będę martwił się później na razie chcę kupić części

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Przemek

Posted

Moduły do lamp można "przekodowac na EU" poprzez zmianę parametryzacji (np VCP) lampy tył można zmienić parametryzację i przelutowac diody (poradnik jest tu na forum, jeden z kolegów podzielił się wiedzą).

Kupno lamp może być drogą inwestycją.

Posted

@MaTeo85czyli mogę przełożyć te moduły co mam aktualnie tylko muszę kupić nowy lampy? (Te co mam są połamane) Oczywiście mówię tu o przypadku jak zostaniemy przy Full Led. Wiem że może być drogo ale nie chcę przerabiać, wolę kupić nowe już EU dlatego pytam o numery części 

Posted (edited)

Napisz jakie obecnie masz moduły, ale z tego co wiem to tak w modułach zmieniasz parametryzacje za pomocą vcp na eu i powinno grać.

Robiłem ostatnio taką parametryzacje ale pod lampy USA i jak najbardziej moduł przyjmował parametry zarówno europejskie jak i amerykańskie. Jak były błędnie parametry wgrane to wtedy świeciły tylko światła mijania (brak drl, kierunku jak i długich) I oczywiście sypało błędami "niewiarygodny zestaw danych" czy jakoś tak.

Ps. Widzę że jesteś z Redy, ja z Gdańska więc jak by coś to zapraszam, mam vcp i vcdsa.

Ps2. Na dniach będę też zabierał się za przerobienie lamp tylnych z USA na EU, rozebranie przelutowanie diod na pomarańczowe i dołożenie brakujących kabli w A5 z 2017.

Edited by MaTeo85
Posted (edited)

@MaTeo85

Dzięki za propozycję jak będę potrzebował pomocy to na pewno się odezwę, na chwilę obecną chcę skompletować części. Byłem dzisiaj u mechanik i moduły które są na lampach to 7PP.941.572.AB i 4M0 907 397 AC

Edited by revo205