lukashb Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Cześć, mam problem ze swoim autem, jest to A6 C5 z slawnym silnikiem 2.5TDI v6 AFB, po zrobieniu już hydrauliki jednak pompa się odezwała. Walczę z tym jakiś czas już, podejrzewam uszkodzoną pompę. Problemem jest brak przestawiania tłoku kąta wtrysku. Sterownik oczywiście sprawny, podłączona żarówka zamiast zaworu - reaguje i ściemnia/rozjaśnia. Wyjęto sam elektrozawór - sprawny, zamyka otwiera, prąd max 1.2A, czysty. Rozebrałem część za tłoczkiem - czysto, tłoczek przesuwa się palcem, bez oporów, ścianki tulejki w której pracuje - gładkie, bez wyczuwalnych rys. Najprawdopodobniej występuje w pompie usterka pompy wstępnej, która wytwarza ciśnienie wewnętrzne pompy (max 20bar przy 2k obr) brak ciśnienia powoduje brak przestawiania tłoka. Pytanie jest takie, czy pompa z uszkodzoną tą sekcją pozwalała by zapalać auto bez trudu? obecnie auto odpala na widok klucza, do 2000 obr pracuje poprawnie (powyżej sterownik chce przestawiać kąt i zaczyna się dymienie i brak mocy). Wszystkie inne tematy wykluczone, wtrysk sterujący sprawny, oscyloskopem zbadałem, impulsy są w takt podania paliwa. Będę oddawał pompę w przyszłym tygodniu, jednak chcę zasięgnąć języka.
Rekomendowane odpowiedzi