Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 2.0 TFSI czy 1.8 TFSI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejo! 

W tym roku założyłem sobie bardzo ambitny plan i jako moje pierwsze auto mam zamiar do końca roku zakupić Audi A4 B8 ( planowo do 40 tyś ). Kwestia jest taka, że słyszałem wiele o silnikach 2.0 jak i 1.8 ( oczywiście też o legendarnym zużyciu oleju ). Jednak wiele aspektów było niejasnych lub w kilku różnych wersjach. Ja chciałbym kupić jak najlepszy silnik, który potrafi być ekonomiczny i dostarczyć fajnej mocy bez picia 1l/1k km. Tak więc... Jeśli chodzi o...

1.8 TFSI :

Główne zarzuty do tej jednostki jakie wyczytałem to ponoć problemy z rozrządem gdzie może to być czasami naprawdę krytyczne. Klasycznie pobór oleju ale ponoć MNIEJSZY niż w 2.0. Ludzie pisali o paskach napinacza które potrafiły się przesunąć i silnik był blisko od kompletnego zniszczenia a prognozowane naprawy takich usterek były ustanawiane na luźne 4 tyś jeśli mówimy dopiero o początku tych prognoz...

2.0 TFSI :

Tutaj za dużo nie słyszałem oprócz tego, że bierze olej bardziej niż konkurent. Mniej ekonomiczny na pewno ale właśnie tutaj nie kojarze, żeby ktoś narzekał o coś konkretnego

Podsumowując kwestie silnikowe. 

O jakie informacje możecie rozwinąć wątek 1.8 jak i 2.0? Czy w ogóle moje domniemane informacje pokrywają się z prawdą czy może był to jednorazowy przypadek? Jak realnie zachowują się obydwie jednostki i czy jest duża różnica między nimi? Wiadomo, że człowiek by chciał wszystko tj. ekonomia, moc, bezawaryjność ale może któryś z tych silników jest bliżej do takiego statusu? Na pewno po zakupie bym planował zrobić mapę albo stage żeby mieć te 230 km max, bo nie potrzebuję formuły 1 ale przy takiej mocy można naprawdę jechać dynamicznie oraz nie czuć zamuły na pedale gazu za każdym wciśnięciem. Jak lepiej jeden silnik wybrać od drugiego to napisz dlaczego :)

Teraz jeszcze szybka kwestia apropos skrzyni. 

Wiadomo, że to bardziej kwestia preferencji ale nie ma dla mnie różnicy czy automat czy manual, więc chętnie wysłucham plusy i minusy tych dwóch skrzyń jak i ich rodzajów, bo wiem, że jest ich kilka.

Z moich informacji jedynie słyszałem, że S-Tronic jest The Best :D 

Dziękuję z góry za pomoc i mam nadzieję, że problem się rozwiąże raz na zawsze! :) 

Opublikowano
4 minuty temu, Neroski napisał(a):

O jakie informacje możecie rozwinąć wątek 1.8 jak i 2.0?

O te, które znajdziesz w tych działach:

https://a4-klub.pl/forum/205-18tfsi/

https://a4-klub.pl/forum/206-20tfsi/

6 minut temu, Neroski napisał(a):

Z moich informacji jedynie słyszałem, że S-Tronic jest The Best :D

Do czasu jak się nie wysypie :grin: