Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zaniżona temperatura na wyświetlaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono :hi:

Zauważyłem na wyświetlaczu między zegarami na samym dole pokazuje mi temperaturę jak sie domyślam zewnętrzna

Problem w tym ze jest dosyć dużo zaniżona ,w garażu gdzie jest samochód jest jakieś 20*C a mnie pokazuje na wyświetlaczu 4,5*C

Moje pytania są następujące :

1. Czy ta temperatura ma wpływ na coś innego poza informacją dla mnie ?

2. Czy to jest ten czujnik w plastikowym uchwycie między zderzakiem a chłodnicą ?

3. Czy wystarczy go wymienić i po sprawie ,czy po wymianie trzeba podpinać pod WAG ?

Może ktoś już wymieniał go i posiada jakieś istotne wskazówki

Za wszelkie wiadomości z góry bardzo dziękuję i Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Ten czujnik raczej nie ulega uszkodzeniu - obejrzyj kabel, a szczególnie połączenie czujnika z masą. U mnie niestety też zaniża, ale nie aż tak bardzo, natomiast na co ma wpływ - jeżeli wskaże np. przy 30 stopniowym upale 5 stopni, to nie pozwoli uruchomić klimy...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki pooglądam jeszcze przewody jak mówisz ,może coś zauważę Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

A mi się wydaje że ten czujnik działa niezależnie od klimy. Nie każde Audi wyposażone w ten czujnik posiada klimę i odwrotnie (ale mogę się mylić). Ta temperatura jest tylko informacja dla kierowcy (ale nie jestem pewien na 100%)

Jest to czujnik który wskazuje temperaturę zczytując rezystancję (rezystancja się zmienia wraz z temperaturą więc prąd przepływu też się zmienia). Jeżeli zaśniedział gdzieś styk to ta resystancja jest większa i płynie mniejszy prąd, dlatego podaje Ci niższą temperaturę.

Jak naprawić??

Badając rezystancję obwodu kabelek po kabelku. Przydatna może byc książka "Sam naprawiam", jest tam rozrysowane gdzie znajdują się kabelki i gdzie są łączone.

Opublikowano
  • Autor

Witam :hi:

A więc tak Panowie

dostałem sie do czujnika i on jest nierozbieralny wychodzi z niego podwójny przewód zakończony wtyczką dwu pianową .

próbowałem przemierzyć go Omomierzem i nic nie pokazuje ,żadnej rezystencji , co ciekawego zauważyłem

po rozłączeniu tego czujnika zmierzyłem napięcie w gniazdku tego czujnika i pokazało mi 5,3V i temperatura zaczęła rosnąć na wyświetlaczu do mniej więcej prawidłowej (+21*C)i zatrzymała sie przy tej wartości ,

A gdy podpiąłem ten czujnik zaczęła spadać do +5*C i tak zostało

Moim zdanie jest walnięty czujnik

Sprawdzałem w ASO jest dostępny w cenie 143zł :kwasny:

Przymierzam się do zakupu ,

A co Panowie o tym teraz sądzą ??

Opublikowano

kup taki czujnik na szrocie i nie będzie problemów :) Co do wypowiedzi miłego - czujnik służy do mierzenia temp. na potrzeby klimy i kierowcy - jeżeli temp. spadnie poniżej 5 stopni, klima po prostu się nie włączy.

Opublikowano
  • Autor

Tak dokładnie jest jak piszesz ,po rozłączeniu temperatura poleciała na 1,5*C i sprężarka klimy nie zastartowała ,dopiero jak przemierzyłem napięcie we wtyczce zaczęła rosnąć i dopiero klimatyzacja zaczęła działać jak powinna.

Ale różnica temperatury właściwej a pokazywanej jest zbyt duża by to tak zostawić .

A co do szrotu to koło mnie niema nic konkretnego by coś takiego dostać więc został mi chyba ASO

Pytałem w serwisie BOSCH to powiedzieli że tylko mogą mi sprowadzić przez ASO i cena o 20zł większa niż ASO.

To jednak osobiście się pofatyguję do ASO AUDI

Pozdrawiam i dzięki za dobre rady :hi:

[br]Dopisany: 13 Maj 2009, 18:51_________________________________________________Witam Panowie Ponownie :hi:

zakupiłem nowy oryginalny czujnik w ASO i nie wyciągając starego wypiąłem wtyczkę i podpiąłem nowy i .......rozczarowanie

temperatura pokazuje tylko o 1*C więcej niż ze starego a więc jak na polu jest około +15, +20 * C to stary pokazuje +6*C a nowy +7 *C

Co proponujecie mi by było to poprawne wskazanie wyświetlacza ??

czy to jakiś błąd i trzeba jechać na kąpa , tylko mnie dziwi jedno , jak wypnę czujnik i zmierzę miernikiem napięcie w tym gniazdku to temperatura na wyświetlaczu leci do mniej więcej prawidłowej i zostaje dopóki nie wepnę czujnika ,po wpięciu leci na dół jak już pisałem

Proszę o opinie Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

OK, inaczej

Weź wyjmij całkowicie czujnik (rozłącz go) i powiedz co Ci się wyświetla na wyświetlaczu??

Moim zdaniem masz albo zwarcie między kablami, albo przebicie do masy.

PS, a jak podłączysz bezpośrednio omomierz do jednego czujnika i do drugiego to też Ci nic nie pokazuje?? Musi przecież to jest rezystor. Jak masz nieskonczonosc lub zwarcie to rypniety jest czujnik.

Opublikowano
  • Autor

Witam Pana "mily"

Po przeczytaniu wiadomości poszedłem zaraz do garażu i zrobiłem tak jak mówiłeś , wypiąłem stary czujnik i załączyłem zapłon , i na wyświetlaczu pokazało +18*C , wyłączyłem zapłon i ponownie podpiąłem NOWY czujnik i tu miła niespodzianka pokazuje +17,5*C,rewelacja .

Wypiłem nowy i podłączyłem spowrotem stary i tu ząk +4,5*C

A więc ewidentnie stary czujnik jest niesprawny , czeka mnie tylko podmiana i będzie OK

Ciekawi mnie tylko czemu jak wczoraj przyjechałem z ASO do domu i na ciepłym silniku robiłem podmianę czujnika to nie było

różnicy,jak stary pokazywał to nowy tylko o 1*C więcej .

Ale już myślę że będzie OK

Bardzo dziękuję za pomoc Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

:good:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Wszystko OK czujnik wymieniony temperatura pokazywana jest zgodna z otoczeniem

Proszę szanowne grono moderatorów o usunięcie wątku by nie zaśmiecać forum

dzięki i Pozdrawiam :hi: