Jarek112 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Witam, od roku posiadam Audi a4b8 2.0 diesel ze skrzynią automatyczną multitronic. Około miesiąc po zakupie zauważyłem dziwne zachowanie auta. Czasami po rozgrzaniu auta i przejechaniu raz kilku a innym razem kilkunastu kilometrów mam problem z ruszaniem. Samochód bardzo ciężko wchodzi na obroty bez względu na to jak mocno wcisnę gaz. Stoi w miejscu i po paru sekundach ledwo rusza, gdy zacznie się toczyć nagle przyspiesza aż wgniata w fotel. Gdy zacznie się to dziać sytuacja powtarza się za każdym razem gdy zatrzymam się. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko ustępuje i wraca do normy. Mam też problem czasami z ruszaniem pod górkę a zwłaszcza na biegu wstecznym. W sterownikach brak jakich kolwiek błędów. Obawiam się że może być coś ze skrzynią... Byłem u kilku mechaników i nikt nic nie stwierdził a ,,fachowcy,, od skrzyń powiedzieli mi że puki nie ma kodu błędu w sterowniku skrzynią nic z tym nie zrobią. Nabąkneli również ze może to być uszkodzony sterownik skrzyni biegów. Dziwne jest to że po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy. Proszę was o pomoc i porady co z tą sytuacją zrobić bo jest to strasznie wkurzające.. Z góry dziękuję!
Lovely Man Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca A jaki jest przebieg auta? Generalnie te skrzynie nie są najlepszym rozwiązaniem, przekładnia działa jak w skuterze tylko że na mokro w oleju i zamiast paska jest łańcuch, a ich żywotność jest dość ograniczona, podają ok 200 tyś km. Może zużyty być już zespół łańcucha i kół pasowych, nie wiem czy w takim przypadku pojawi się jakakolwiek błąd. Generalnie rada jest jedna: lepiej ich unikać
matekboss Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca 5 godzin temu, Jarek112 napisał(a): Witam, od roku posiadam Audi a4b8 2.0 diesel ze skrzynią automatyczną multitronic. Około miesiąc po zakupie zauważyłem dziwne zachowanie auta. Czasami po rozgrzaniu auta i przejechaniu raz kilku a innym razem kilkunastu kilometrów mam problem z ruszaniem. Samochód bardzo ciężko wchodzi na obroty bez względu na to jak mocno wcisnę gaz. Stoi w miejscu i po paru sekundach ledwo rusza, gdy zacznie się toczyć nagle przyspiesza aż wgniata w fotel. Gdy zacznie się to dziać sytuacja powtarza się za każdym razem gdy zatrzymam się. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu wszystko ustępuje i wraca do normy. Mam też problem czasami z ruszaniem pod górkę a zwłaszcza na biegu wstecznym. W sterownikach brak jakich kolwiek błędów. Obawiam się że może być coś ze skrzynią... Byłem u kilku mechaników i nikt nic nie stwierdził a ,,fachowcy,, od skrzyń powiedzieli mi że puki nie ma kodu błędu w sterowniku skrzynią nic z tym nie zrobią. Nabąkneli również ze może to być uszkodzony sterownik skrzyni biegów. Dziwne jest to że po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy. Proszę was o pomoc i porady co z tą sytuacją zrobić bo jest to strasznie wkurzające.. Z góry dziękuję! Obawiam się że w Twoim aucie występuje wielowadzie, bo o ile zwłoka przy ruszaniu szczególnie pod wzniesienie to wina rozjechanej adaptacji przez najczęściej zużyte sprzęgło o tyle te wciskanie gazu i brak reakcji brzmi niepokojąco. Uszkodzony multitronic może dawać objawy że wciskasz gaz w podłogę, obroty się podnoszą a auto nie przyspiesza, analogicznie jak przy zajechanym sprzęgle w manualu. Tutaj potrzebna będzie rozszerzona diagnostyka DPF,wtryski,turbo plus adaptacja skrzyni najlepiej ODISem, wtedy coś można wykluczyć, bo gdyby auto wpadałoby w tryb awaryjny przez skrzynie to sypałoby błędami.
Jarek112 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca 23 godziny temu, Lovely Man napisał(a): A jaki jest przebieg auta? Generalnie te skrzynie nie są najlepszym rozwiązaniem, przekładnia działa jak w skuterze tylko że na mokro w oleju i zamiast paska jest łańcuch, a ich żywotność jest dość ograniczona, podają ok 200 tyś km. Może zużyty być już zespół łańcucha i kół pasowych, nie wiem czy w takim przypadku pojawi się jakakolwiek błąd. Generalnie rada jest jedna: lepiej ich unikać Około 290 tyś. Km. Przed kupnem auta czytałem o tych skrzyniach i tak jak mówisz lepiej ich unikać, ale na początku chodziła na prawdę idealnie i to mnie przekonało do zakupu..
Jarek112 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca 20 godzin temu, matekboss napisał(a): Obawiam się że w Twoim aucie występuje wielowadzie, bo o ile zwłoka przy ruszaniu szczególnie pod wzniesienie to wina rozjechanej adaptacji przez najczęściej zużyte sprzęgło o tyle te wciskanie gazu i brak reakcji brzmi niepokojąco. Uszkodzony multitronic może dawać objawy że wciskasz gaz w podłogę, obroty się podnoszą a auto nie przyspiesza, analogicznie jak przy zajechanym sprzęgle w manualu. Tutaj potrzebna będzie rozszerzona diagnostyka DPF,wtryski,turbo plus adaptacja skrzyni najlepiej ODISem, wtedy coś można wykluczyć, bo gdyby auto wpadałoby w tryb awaryjny przez skrzynie to sypałoby błędami. No właśnie po wciśnięciu gazu obroty silnika nie podnoszą się jakoś mocno mimo gazu wciśniętego w podłogę. Jak będę miał chwilę to podepnę się programem i sprawdzę silnik jak to wszystko wygląda. Zastanawia mnie tylko czemu po zgaszeniu I odpaleniu wszystko wraca do normy, tak jak by wpadała wlasnie w jakiś tryb awaryjny ale błedów brak, może coś się zawiesza albo któryś sterownik warjuje
matekboss Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Zapchany DPF na przykład wywala checka na desce dopiero jak jest tak zapchany że aż silnik ma ciężko przepchać spaliny, a do tego momentu zgłasza błędy w sterowniku które można odczytać tylko przez OBD. Jeśli nie ma żadnych błędów zapisanych to może oznaczać że nasi tu byli i są błędy z tablicy DTC usunięte bo może już ktoś walczył z tą usterką i poległ. Przy takich objawach o których mówisz nie ma szans żeby sterownik nie zapisał błędu jeśli nic oczywiście nie było grzebane. A co do samego multitronica to poszła fama z pierwszych generacji 01J/0AN z początku lat 2000, najczęściej były to samochody ściągane z zachodu z pocofanymi licznikami na standardowe 176 tys. km a w pamięci minimum drugie tyle i to wszystko często na fabrycznym oleju więc nie ma co się dziwić że akurat nad Wisłą przyszło tym skrzyniom dokonać żywota. Skrzynie z oznaczeniem 0AW to już inna para gumiaków, bieżnie i łańcuch są z twardszych materiałów i sama ich konstrukcja została poprawiona. Wymiana oleju jest w nich szczególnie ważna bo tam po prostu łańcuch jeździ po bieżni w kąpieli olejowej, jeśli przez zaniedbanie pojawi się opiłek w oleju to dzieje się to samo co na panewkach w silniku i do widzenia.
Lovely Man Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Właśnie tego że nasi tu byli zawsze obawiam się najbardziej A sprawdziłeś poziom oleju lub serwisowałeś skrzynię lub sprawdzałeś czy w ogóle jest w niej olej?
whyduck1 Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca (edytowane) 8 godzin temu, matekboss napisał(a): Zapchany DPF na przykład wywala checka na desce dopiero jak jest tak zapchany że aż silnik ma ciężko przepchać spaliny, a do tego momentu zgłasza błędy w sterowniku które można odczytać tylko przez OBD. Jeśli nie ma żadnych błędów zapisanych to może oznaczać że nasi tu byli i są błędy z tablicy DTC usunięte bo może już ktoś walczył z tą usterką i poległ. Przy takich objawach o których mówisz nie ma szans żeby sterownik nie zapisał błędu jeśli nic oczywiście nie było grzebane. A co do samego multitronica to poszła fama z pierwszych generacji 01J/0AN z początku lat 2000, najczęściej były to samochody ściągane z zachodu z pocofanymi licznikami na standardowe 176 tys. km a w pamięci minimum drugie tyle i to wszystko często na fabrycznym oleju więc nie ma co się dziwić że akurat nad Wisłą przyszło tym skrzyniom dokonać żywota. Skrzynie z oznaczeniem 0AW to już inna para gumiaków, bieżnie i łańcuch są z twardszych materiałów i sama ich konstrukcja została poprawiona. Wymiana oleju jest w nich szczególnie ważna bo tam po prostu łańcuch jeździ po bieżni w kąpieli olejowej, jeśli przez zaniedbanie pojawi się opiłek w oleju to dzieje się to samo co na panewkach w silniku i do widzenia. Dokładnie, przychylam się do zdania. W moim poprzednim aucie (B7 1.8T) multi zrobiło 320 tys. serwisowany co 50-60 tys, auto oddałem ojcu, nadal jeżdzi, ale bardzo mało, rzedu 3-4 tys/rok. U siostry (B8 2.0 diesel) obecnie około 370 tys. skrzynia serwisowana u Bart-S ciągle hula. Autor mógłby w pierwszej kolejności pokusić się o sprawdzenie/wymianę oleju z filtrem, adaptację sprzegieł, następnie diagnostyka bloków pomiarowych skrzyni (ciśnienia, temperatury, etc) u kogoś kto wie co robić. Polecam Bartka z Wrześni (Bart-S). A przede wszystkim nie słuchać szamanów, czytających ze szklanej kuli. Edytowane 8 Marca przez whyduck1
Rekomendowane odpowiedzi