Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z silnikiem 2.0 TFSI w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.. mam problem z moim 2.0 tfsi 252km. Odkąd kupiłem auto mam taki problem że gdy auto delikatnie się rozgrzeje to słychać jakby takie cykanie czy obijanie osłony, ale dźwięk pochodzi teoretycznie z silnika. Po przyłożeniu stetoskopu do bloku od strony kierowcy słychać to cykanie, przy mocowaniu silnika także jak się przykłada. Dźwięk jest słyszalny głównie gdy auto jest nie do końca nagrzane, mocno słychać np gdy auto było ciepłe i trochę przestygło. Co ciekawe, gdy auto odpalone po nocy to totalna cisza, mam wrażenie że to zależy od temperatury w komorze silnika. Na ciepłym silniku też słychać, ale tylko czasami, przy lekkim dodawaniu gazu 800-1000 obrotów tez słychać takie „zabrzęczenie” .. wymieniona pompa wody, oryginalne poduchy silnika.. sprawdzona skrzynia i dwumas.. wszystko cisza.. rozrząd wyciągnięty na 2 ząbki na napinaczu, podczas odpalania nie słychać rozrządu.. na ściągniętym pasku osprzętu to samo, bez zmian.. ktoś wie co to może być? Pompa hpfp też ok. Jak maska jest zamknięta to dźwięk słychać najbardziej z boku obok koła od strony kierowcy.. i ma się wrażenie jakby od spodu.. wydech też sprawdzony.. w załączniku plik z dźwiękiem.. zrobiłem już tak ponad 20tys i nic się nie zmienia.. może ktoś miał podobnie?