Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana foteli z USA na Europę w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem na etapie przełożenia foteli S-Line wersja europejska pełne sterowanie elektryczne oba ze sterowaniem lędźwiami do samochodu z USA oba rok 2017, w moim miałem fotele elektryczne z tym że fotel pasażera nie miłą regulacji lędźwi. Nowe fotele zamontowałem w samochodzie, od strony sterowania wszystko działa, każda regulacja działa, problem w tym że wywala błędy, czujniki zapięcia pasów zwarcie do masy, brak sygnału zajętości fotele i oczywiście presense kaput. Rozwiązaniem z zapewne jest przełożenie całej elektryki z moich foteli wersji USA do tych które próbuję zainstalować, technicznie w starych fotelach w fotelu pasażera jest jakiś dodatkowy moduł a w wersji europejskiej nie ma go. Sam sterownik z  fotele kierowcy jest identyczny w obu fotelech USA jak i Europa. Podmieniłem sam sterownik nowych foteli czyli wsadziłem tam ten z moich i efekt jest taki sam, jedynie w VCDS-e można się wtedy połączyć ze sterownikiem jak wsadzi się europejski to nie ma z nim komunikacji. Pytanie czy jest opcja jakoś to skomunikować-kodować czy jest to nie wykonalne i pozostaje przełożenie całej instalacji USA do foteli S-line Europa?

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
2 godziny temu, midiLED napisał(a):

Rozwiązaniem z zapewne jest przełożenie całej elektryki z moich foteli wersji USA do tych które próbuję zainstalować,

Jeśli chodzi o błąd zajęcia fotela pasażera , to w wersji USA jest w siedlisku taki czujnik i trzeba go przełożyć do tych co zmieniasz . Jeśli chodzi o resztę to wydaje mi się że sterowniki siedzeń mają ochronę komponentu . Nie wiem jak dokładnie to jest , ale może faktycznie jeśli da się przełożyć te z USA to może być rozwiązanie , albo ściągnąć ochronę z tych z EU .

Opublikowano

To może jeszcze jeden aspekt, w wiązce fotela pasażera USA nie mam sterowania lędźwiowego co dziwne w samym fotelu jest cały mechanizm wraz z silnikami ale nie są do niczego podpięte, czy znajdę gdzieś schemat podłączenia samej regulacji lędźwi do tego fotela USA? Może da radę przełożyć samą wiązkę europejską i ożenić z instalacją USA w fotelu, jutro przeanalizuje gdzie to  jest podłączone w fotelu europejskim, może to kwestia kodowania albo samo pójdzie bez kombinacji bo w obu wersjach są te same sterowniki foteli.