Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ignition lock defective w Audi A4 B8 2.0 TDI CAGC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie , 

Posiadam  Audi A4 B8 2010 rok. 2.0 tdi CAGC 120 km.  Niestety jakis czas temu żona miała autem dzwona. Uderzyła w sarne i drzewo -  rozbity przód i bok auta.  

Z racji że z Audi  do tej pory byłem bardzo zadowolony zapadła decyzja o jego naprawie . Szukając cześci do kupna pojedyńczo natknąłem się na zakup  całego auta ( w tym samym kolorze) z bardzo rozbitym tyłem jako dawce  przodu dla mojej Audi. 

Dawca ogólnie był jezdny  poduszki niewystrzeliły . Rozbity był  tył  zderzak, klapa , błotniki i dach.  Po podłączeniu komputera nie miał też jakiś większych błędów jedynie jakieś głupoty  typu zamek drzwi , jakieś światełko,  czy jedna z klap  nawiewów. 

Postanowiłem  auto kupić  i przełożyć przód do mnie.

Moja Audi  to wersja biedna  zwykłe lampy, radio concerd,  brak oświtnienia pod drzwiami , brak grzanych foteli  ogólnie golas. 

Auto Dawca  miało już lepsze wyposarzenie  lampy bixenon , tylne lampy ledowe , spryskwiwacze  w zderzaku ,  mmi, nawigacje , elektyczne lusterka kolorowy fis    i wiele innych.

Oba auta miały bardzo zbliżony przebieg  więc wpadłem na ( wtedy tak myślałem ) genialny pomysł   żeby przełożyć cały ten dobrobyt razem z wiązkami i modułami do mojej buty. 

Auta zostały rozebrane w środku do gołej blachy  cała instalacja elktyczna, wszystkie moduły  ( ECU, licznik,  BCM1 BCM2 gateway, mmi wzmazniacze , stacyjka, rygiel,  sterownik ESP, sterownik airbag  wszystko ze środka i bagażnika ) zostały przełożone z auta dawcy do mojego . 

Po wielu godzinach pracy moje auto  zostało złożone w całość. Wszystko z nowymi modułami ożyło  i działa problem jakiego niestety nie mogę rozwiązać  jest taki ,że po włączniu zapłonu jest komunikat  : ignition lock defective i przekreślony kluczyk . 

Ogołnie auto adpala, ale  starndardowo było tak że kluczyk klikało  się sekunde w stacyjce i  rozrusznik kręcił sam po czym silnik odpalał . Teraz jak kliknę kluczyk w stacyjce  to ruzrusznik zakręci tylko troszke i dalej nie kręci dopiero jak przytrzymam palcem kluczyk wciśniety w stacyjce to auto odpala.  Dodatkowo po włączeniu zapłonu zniknął komunikat żeby wsisąć sprzęgło  aby uruchomić silnik. i jak chcę kluczyk wyjąć ze stacyjki to muszę kliknąć go dwa razy bo za pierwszym nie puszcza .  

moj silnik to 2.0 tdi CAGC, a auto dawcy to CAGA.

ECU zostało zabrane do mojego auta z auta dawcy  i teraz zastanawiam się czy  ECU  od CAGA będzie chciał gadać z moim silnikiem CAGC  bez błedów w sterowniku ?

czy wiązka  i osprzet w komorze silnika w obydwu autach jest taka sama  ?? 

ogolnie w tej puszczce na podszybiu gdzie jest ECU  został zamieniony sam seterownik i podpięte z dwie kostki  czerwona i biała z instalacji dawcy .wszystko pod maską  zostało po staremu . 

teraz ECU ma kodowanie  jak miał dawca , próbowałem zmienić  kodowanie silnika na  takie jakie miał mój sterownik  ale niestety ECU dawcy  go nie przyjmuje. 

błedy jakie są w całym aucie to :

Engine  01 : 4799,7859, 5599

Auto HVAC 08 : 00256 - ale to pewnie przez brak czynnika w układzie

Central Conc. 46 : 03279  Clutch Pedal Switch for Engine Start  (F194) i ten błąd mnie najbardziej zastanawia skąd w komforcie bład od pedału sprzegła 

jutro dojedzie do mnie inna stacyjka i  czujnik położeni sprzegła  sprawdze czy ich zamiana coś pomoże. 

czy miałby ktoś jakiś  pomysł czemu jest taki problem z odpaleniem auta   ? stawiam flaszkę za pomoc  :)