Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Różne filtry oleju do silnika 2.0 TDI CNHA w Audi A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat błahostka ale chciałem się podzielić pewną obserwacją. 

W przeszłości założyłem filtry oleju BOSCH F 026 407 157 oraz MANN HU 7020z, i oba miały od dołu takie materiałowe uszczelnienie jak na obrazkach niżej.

obraz.png.53a049fe4d12a638992373b1ec30704a.png  obraz.png.fb85e7525fc52b39712522479c7f5721.png

Następnym razem kupiłem i założyłem filtr Boscha, ale mimo tego samego numeru części jak poprzednio, już nie miał tego uszczelnienia, tylko był od dołu gładki plastik jak na obrazku.

obraz.png.c443b90cb14f3d80539f2101bfd84373.png

To spowodowało że podczas następnego serwisu, dekielek filtra się odkręcił ale filtr się przyblokował, odłączył od dekielka i został w obudowie, nadal trzymając zaworek spustowy w obudowie oleju. 

To z kolei nie pozwoliło zawartości obudowy spłynięcia do miski olejowej. Oczywiście odkręcając dekielek jeszcze tego nie wiedziałem, i myślałem że filtr wyjdzie razem z dekielkiem, a kiedy całkiem odkręciłem dekielek, olej który był w obudowie wypłynął i zalał wszystko dookoła.

Pomyślałem okej, więcej tak się nie dam zrobić i wróciłem do filtra Mann, ale ponownie mimo tego samego numeru części, nowy Mann też jest innej konstrukcji.

Nie ma materiałowego uszczelnienia, ale ma on za to wewnętrzny o-ring który zapewne siedzi na końcu rurki na środku obudowy filtra zaznaczonej na obrazku.

obraz.png.4609b68dcb0acc73a4f5ee1f3b4fc428.png  obraz.png.34170db22ecb8df8bdab54927ecd01d0.png

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 21:23, 46lukasz napisał(a):

Witam,

Temat błahostka ale chciałem się podzielić pewną obserwacją. 

W przeszłości założyłem filtry oleju BOSCH F 026 407 157 oraz MANN HU 7020z, i oba miały od dołu takie materiałowe uszczelnienie jak na obrazkach niżej.

obraz.png.53a049fe4d12a638992373b1ec30704a.png  obraz.png.fb85e7525fc52b39712522479c7f5721.png

Następnym razem kupiłem i założyłem filtr Boscha, ale mimo tego samego numeru części jak poprzednio, już nie miał tego uszczelnienia, tylko był od dołu gładki plastik jak na obrazku.

obraz.png.c443b90cb14f3d80539f2101bfd84373.png

To spowodowało że podczas następnego serwisu, dekielek filtra się odkręcił ale filtr się przyblokował, odłączył od dekielka i został w obudowie, nadal trzymając zaworek spustowy w obudowie oleju. 

To z kolei nie pozwoliło zawartości obudowy spłynięcia do miski olejowej. Oczywiście odkręcając dekielek jeszcze tego nie wiedziałem, i myślałem że filtr wyjdzie razem z dekielkiem, a kiedy całkiem odkręciłem dekielek, olej który był w obudowie wypłynął i zalał wszystko dookoła.

Pomyślałem okej, więcej tak się nie dam zrobić i wróciłem do filtra Mann, ale ponownie mimo tego samego numeru części, nowy Mann też jest innej konstrukcji.

Reklama

ad

Nie ma materiałowego uszczelnienia, ale ma on za to wewnętrzny o-ring który zapewne siedzi na końcu rurki na środku obudowy filtra zaznaczonej na obrazku.

obraz.png.4609b68dcb0acc73a4f5ee1f3b4fc428.png  obraz.png.34170db22ecb8df8bdab54927ecd01d0.png

Pozdrawiam

Witam podobna sytuacja mnie spotkała z A4 b9 2.0 (DTNB) kupiłem nowy olej i filtry okazało się że nowy filtr oleju jest inny z tzw. kołnierzem i pytanie czy to mogę założyć ?

Screenshot_20251222_153506_Chrome.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Trochę odgrzewanie kotletu ale mała aktualizacja: nawet z filtrem Mann, filtr blokuje się w obudowie i przy odkręcaniu dekielka obudowy filtra oddziela się od niego.

Teraz to raczej mi wygląda na winę dekla, może ząbki się wyrobiły i nie trzymają filtra wystarczająco mocno