Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różne filtry oleju do silnika 2.0 TDI CNHA w Audi A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Temat błahostka ale chciałem się podzielić pewną obserwacją. 

W przeszłości założyłem filtry oleju BOSCH F 026 407 157 oraz MANN HU 7020z, i oba miały od dołu takie materiałowe uszczelnienie jak na obrazkach niżej.

obraz.png.53a049fe4d12a638992373b1ec30704a.png  obraz.png.fb85e7525fc52b39712522479c7f5721.png

Następnym razem kupiłem i założyłem filtr Boscha, ale mimo tego samego numeru części jak poprzednio, już nie miał tego uszczelnienia, tylko był od dołu gładki plastik jak na obrazku.

obraz.png.c443b90cb14f3d80539f2101bfd84373.png

To spowodowało że podczas następnego serwisu, dekielek filtra się odkręcił ale filtr się przyblokował, odłączył od dekielka i został w obudowie, nadal trzymając zaworek spustowy w obudowie oleju. 

To z kolei nie pozwoliło zawartości obudowy spłynięcia do miski olejowej. Oczywiście odkręcając dekielek jeszcze tego nie wiedziałem, i myślałem że filtr wyjdzie razem z dekielkiem, a kiedy całkiem odkręciłem dekielek, olej który był w obudowie wypłynął i zalał wszystko dookoła.

Pomyślałem okej, więcej tak się nie dam zrobić i wróciłem do filtra Mann, ale ponownie mimo tego samego numeru części, nowy Mann też jest innej konstrukcji.

Nie ma materiałowego uszczelnienia, ale ma on za to wewnętrzny o-ring który zapewne siedzi na końcu rurki na środku obudowy filtra zaznaczonej na obrazku.

obraz.png.4609b68dcb0acc73a4f5ee1f3b4fc428.png  obraz.png.34170db22ecb8df8bdab54927ecd01d0.png

Pozdrawiam