AdamekCee Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Serdecznie witam! Kieruję do Was usilną prośbę o wsparcie, gdyż być może ktoś zetknął się z analogicznym kłopotem. Jestem posiadaczem Audi A4 B7 07' 2.0 TDI, kod silnika BPW, przekładnia multitronic. Podczas powrotu z podróży, niespodziewanie zacząłem odczuwać osobliwe działanie skrzyni, mianowicie sprawiała wrażenie, jakby miała trudności z przełączaniem przełożeń i notorycznie przechodziła w tryb awaryjny, by po chwili z niego rezygnować. Przy włączaniu biegu wstecznego subtelnie poszarpuje, a wskazania obrotomierza falują, identycznie zachowuje się na biegu do jazdy w przód. Zastosowałem interfejs OBD2, który miałem w pobliżu i ukazał mi się następujący komunikat: "01. Jednostka sterująca skrzyni biegów02. Jednostka sterująca skrzyni biegówDTCs: 101826 [0x0722]Gearbox output speed sender G195 no signalStatus: Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka obecna." Przypuszczam, że problem tkwi w sterowniku TCM lub, co bardziej prawdopodobne, w przekaźniku 395 (dedykowanym u mnie do skrzyni) - zasila on napięciem rzeczone dwa czujniki G195 i G196.
Rekomendowane odpowiedzi