Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 1.6 ALZ ciężko odpala na zimnym w specyficznych okolicznościach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie zaznaczę, że to usterka typu szukanie igły w stogu siana i już kilku mechaników w okolicy rozłożyło ręce, więc z problemem zostałem sam i szukam pomocy.

Przechodząc do rzeczy. Pacjent a4 b6 2002 z silnikiem 1.6 102km mpi kod ALZ. Samochód w specyficznych okolicznościach tj. jak na dworze jest tak 8-15 stopni ciężko odpala, ale nie że kręci i nic tylko łapie od razu "na dotyk" i strasznie zaczyna szarpać budą jakby nie chodził na wszystkie cylindry albo jakby zapłon wypadał czy też jakby nie dostawał wystarczająco paliwa. Czasem zgaśnie, czasem złapie normalne jałowe obroty i chodzi równiutko. Na załączonym filmiku dobrze to widać. Co dziwne normalnie jeździ, nawet jak zgasze 30s po tej akcji to odpala idealnie. Silnik normalnie ma moc, nie dławi się, nie przerywa no wszystko jest w porządku. Co najlepsze jak były mrozy to palił na dotyk, tak samo w upały. Zero jakiegoś telepania czy szarpania.

Całość wygląda jakby nie chciał wejść na tzw ssanie i obroty spadają tak nisko że przerywa i zgaśnie albo troche potelepie budą i wejdzie na te 800obr i idzie równiutko. Szczerze mówiąc w każdym innym samochodzie z benzynowym silnikiem jakim jezdziłem zawsze po odpaleniu wchodził na te ponad 1000obr (ssanie) i schodził poniżej jak troszeczkę złapał temperaturę. U mnie tego nie ma, jak jest ciepło na dworze to faktycznie potrafi wejść na te ponad 1000 i spaść później, ale przy temperaturach poniżej powiedzmy 15stopni za cholerę nie wchodzi na ssanie. Może ktoś wyjaśnić to?

A teraz co zostało zrobione:

- zmieniony czujnik w króćcu za silnikiem, na kostce obd pokazuje temperaturę adekwatną do otoczenia "na zimnym"

- wyczyszczona i zaadaptowana przepustnica

- nowy przekaźnik pompy paliwa (było podejrzenie, że to on coś świruje od wilgoci np.)

- podmieniona kompletna pompa paliwa na ori używkę w 100% sprawną (to troche wyglądało jakby paliwo się cofało albo jakby nie nabijało wystarczającego ciśnienia, chociaż mechanik mierzył i miał odpowiednie, ale miałem do tego dostęp więc spróbowałem)

- kompletny nowy układ zapłonowy (cewka, kable, świece)

- nowa pompa sai i zawór egr (miałem błąd od egru i pompa zaczęła strasznie wyć, po tej akcji błędów zero)

- filtr paliwa Mann (tam nie ma regulatora ciśnienia jak w 1.8t, ma tylko 2 króćce więc wymiana na oe chyba nic by nie dała)

Problem dalej jest, ale różnie się objawia. Ostatnio odpalając samochód o 14 po wyściu z pracy zapalił jak marzenie, obroty ponad 1000 przez chwile i na dotyk dosłownie, a wracając kiedyś o 22 myślałem że nie wyjadę z parkingu, dopiero za 4 podejściem odpalił. Nie chcę na chybił trafił wymieniać częśći, bo to bez sensu. Nigdzie nie trafiłem na podobny problem z rozwiązaniem, ale widziałem parę nierozwiązanych i ludzie wymieniali przepustnice, czujniki wału wałka, sondy i to kompletnie nic nie dało.

Kusi mnie podmienić całą listwę wtryskową, bo gdzieś mi świta, że to może problem z zacinającymi się wtryskami albo z regulatorem ciśnienia. Wygląda to trochę jakby paliwo się cofało i próbował odpalić na oparach.

Nie wiem czy to coś pomoże, ale ok roku temu wyskoczył mi błąd p0420, ale po skasowaniu nie pokazał się nigdy więcej.

Proszę doradźcie coś, bo męczy mnie to strasznie 

Rozwiązane przez davidpolska

Przejdź do rozwiązania
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

I co doszłeś z tym paleniem?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem regulator ciśnienia na listwie wtryskowej o numerach: 0 280 160 575 Boscha i odpukać chyba ustało. Czy na pewno to dowiem się na wiosnę bo przy tych temperaturach nawet na starych klamotach palił elegancko. Wydaje mi się że był problem z paliwem, miałem kupować całą listwe żeby podmienić, ale nie było to tanie bo jest inna niż w poprzecznych 1.6 a mało kto bierze a4 z tym silnikiem na graty. Jeśli okaże się coś innego to już rozłożę ręce. Póki co od 2 miesięcy zero problemu. Ogólnie samochód zachowywał się tak jakby moment uszło ciśnienie paliwa, chwycił na tych "oparach" ale nierówno chodził i dopiero jak komputer załączył pompę (najpierw nabija dawkę startową, przerwa i jak odpali to puszcza pompę chyba tak to działa z moich obserwacji jak nie to poprawcie). Koszt nieduży możesz spróbować, gość w octavii wymienił pół auta i dalej nic mu to nie dało a o tym elemencie nie było ani słowa. 

A i jeszcze w międzyczasie zmieniłem jeszcze raz czujnik temperatury bodajże G62 ten obok grodzi na helle i kostka była strasznie zmęczona życiem także ona też poszła do wymiany. Mam wrażenie że teraz normalnie wchodzi na ssanie. Rzuć na to okiem u siebie bo jak problem z paleniem to wymieniają czujniki, a na kostkę mało kto patrzy, a to jednak ma ponad 20lat i mogą się styki utlenić.

Daj znać czy coś pomogło 

Edytowane przez Zefirekk

Opublikowano

U mnie też zapala za 5 razem. Na 1 raz załapie i zgaśnie. Na 2 raz troszkę że 3 sekundy pochodzi i gaśnie. Za 3 razem już ma jakieś obroty 400 i brak reakcji na pedał gazu. Dopiero za 4 razem odpali i chodzi równo z tym że jak jadę to jest słaby i przerywa czasem tak do 3 tys obrotów. Cewka zmieniona i przewody i świece na Ngk. Zero błędów. Jak się rozgrzeje taki sam temat . Też nie zapali od razu. Ciśnienie sprawdzane ma 4bar. U ciebie przedtem jak palił na ciepłym i na zimnym? Jak już odpali to jechał normalnie czy był zmulony?  Gaz zakręciłem na butli LPG. A ty masz LPG?

Opublikowano
  • Autor

No to mamy chyba inny problem... 

U mnie ciężko palił zimny (w okolicznościach jak pisałem w temacie), ale jak juz zapalił to szedł równo, była moc i nic nie przerywało. Nawet lekko ciepły palił z pół obrotu. U mnie też mechanik rzekomo ciśnienie sprawdzał i było niby ok ale konkretnych wartości mi nie podawał. Jak ciężko pali i nie ma mocy to moze być problem z paliwem, ale no tak jak pisałem u mnie inaczej się to zachowywało, jak juz odpalił to mogłem go zgasic 10 razy i palił bez niczego. 

Powiedz jeszcze czy dzieje sie to za każdym możliwym razem, czy tylko czasami? Możesz dodać jakiś filmik żeby było widać jak to sie zachowuje. Ja mam czystą benzynę, nigdy nie było tu lpg. Może masz wtryski zastane/uszkodzone albo ogólnie układ paliwowy od pb, bo pompa chodzi cały czas z tego co wiem nawet jadąc na gazie, a często w baku jest mało paliwa (no bo na benie tylko sie odpala i juz lpg)i pompa sie uszkadza. No i druga sprawa czy na gazie jest to samo, bo jesli nie no to wiadomo gdzie problem.

A no i jeśli dysponujesz kompem/kostą obd to sprawdź jaką temperature widzi ecu, tu też mogą być jaja a łatwo to możesz zweryfikować. 

Edytowane przez Zefirekk

Opublikowano

Dzieje się to teraz nie wiem bo stoi już u mechanika tydzień i nic nie mogą wyczaić. Ale jak byłem wczoraj u niego to na gorącym jak zgasze i za sekundę odpalę to odpali ale za 5 min już nie. Dopiero za 3 razem. Paliwo w baku zawsze trzymam pół baku. Dojeżdżamy do 1/4 i tankuje. Na gazie no awaryjnie odpali od razu ale tak samo słaby jak na benzynie. Kompresja po 12 na każdym.  Jedna świece mam czarna tą od ściany grodziowej czyli chyba 4. Sucha ale czarna i to po 50 km od wymiany jak auto nie chciało odpalać. Więc jak już odpalę to dawka jest za bogata. Ale nic zero błędów. Na vcds sondy pisze bs1 ok i bs2 ok. Mi się to stało jak padł alternator i jechałem na akumulatorze aż auto zgasło. Po wymianie alternatora takie cuda. Po podpięciu pod vcds po scholowaniu do domu miałem takie blędy. Usunąłem je i nic nie wyskakuje.

IMG_20251210_171538413_HDR.jpg

IMG_20251210_172434009_HDR.jpg

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Auto sprawne. Okazał się upalony ECU. Koszt 120zl.

Opublikowano
  • Autor

I tak po prostu plug&play sie wymienia ecu? Coś trzeba kodować? Jak z immo w takiej sytuacji, nie trzeba zmieniać zegarów, pastylki w kluczyku itd? Pytam z ciekawości na przyszłość, bo kto wie może i u mnie ecu zaczyna powoli sie sypać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zefirekk napisał(a):

I tak po prostu plug&play sie wymienia ecu? Coś trzeba kodować? Jak z immo w takiej sytuacji, nie trzeba zmieniać zegarów, pastylki w kluczyku itd? Pytam z ciekawości na przyszłość, bo kto wie może i u mnie ecu zaczyna powoli sie sypać 

Wystarczy żeby sterownik te same nr miał i tylko właśnie kwestia immo zostaje, to już elektryk ogarnie reszta plug&play

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 19:11, davidpolska napisał(a):

Auto sprawne. Okazał się upalony ECU. Koszt 120zl.

Cześć mam pytanie czy u ciebie też był problem z paleniem na zimnym silniku czy tylko na ciepłym bo mam podobny problem