Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Aplikacja do serwisu pojazdów – jakie funkcje usprawniłyby komunikację i dokumentację?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem studentem informatyki, który przygotowuje się do tematu pracy dyplomowej. Z racji mojego hobby, jakim jest mechanika, chciałbym, aby temat pracy był związany z serwisowaniem pojazdów.

Prowadzę analizę na temat problemów, z jakimi na co dzień zmagają się serwisy LPG.

Moim celem jest zrozumienie, czy istnieje realna potrzeba stworzenia nowej, dedykowanej aplikacji, która rozwiązałaby problemy, z którymi nie radzą sobie obecne programy. Chodzi mi o coś więcej niż tylko fakturowanie i magazyn.

Z moich wstępnych obserwacji wynika, że wiele frustracji i straconego czasu generują tematy związane z komunikacją z klientem i dokumentacją:

Ciągłe telefony z pytaniem "czy już gotowe?".

Spory z klientami dotyczące stanu pojazdu/sprzętu przed naprawą (rysy, uszkodzenia, których "wcześniej nie było").

Trudność w budowaniu historii serwisowej, która byłaby łatwo dostępna dla klienta i podnosiła wartość pojazdu/sprzętu przy odsprzedaży.

Brak czasu na rzetelne dokumentowanie każdego etapu pracy (np. robienie zdjęć "przed" i "po").

Dlatego mam do Was, praktyków, kilka kluczowych pytań:

Co jest Waszym największym "pożeraczem czasu" lub źródłem frustracji w codziennej pracy, a co nie jest związane z samą mechaniką/naprawą?

Czy korzystacie z jakiegoś oprogramowania do zarządzania serwisem? Jeśli tak, to czego Wam w nim najbardziej brakuje? Co Was w nim irytuje?

Jaka jedna funkcja w takiej aplikacji sprawiłaby, że powiedzielibyście: "Tak, tego właśnie potrzebuję"?

Alternatywnie, proszę o wypełnienie poniższej ankiety: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkbBFKm4rDaif4shDPfIqjTs3Bo7yIbyMWy1456HCGnl5z6A/viewform?usp=send_form

Będę ogromnie wdzięczny za każdą, nawet najkrótszą opinię. Wasze doświadczenie jest bezcenne i pomoże mi zrozumieć, jakie rozwiązania mogłyby realnie ułatwić Waszą pracę.

Dzięki!

Opublikowano

99% mechaników korzysta z zeszytów. Bo dodatkowe programy są płatne. No i nie umieliby ich używać.

AutoData daje takie możliwości, ale i tak nikt z nich nie korzysta.

Ja gdybym miał swój warsztat to trzymałbym wszystko w MYSQL.

Wykonałbym bym stronę do dodawania i edycji danych.

Bo jednak phpMyAdmin jest średnie, zwłaszcza dla więcej niż 1 osoby.

A dla klientów byłby landing page na którym mogliby sprawdzić status pojazdu, co się z nim dzieje.

Dodatkowo otrzymywaliby automatyczne wiadomości SMS wysyłane za pomocą bramki SMS lub podpiętego telefonu firmowego.

Oczywiście sprawdzenie odbywało by się po id roboty, vin lub numerze rejestracyjnym.

Strona taka zaoferowała by też dodatek do paragonu/faktury w postaci listy wykonanych prac, użytych części(wraz z numerem seryjnym), zaleceniami itp.

Całość myślę że do wykonania w kilka dni.

Wykonałbym to ale nie widzę takiej potrzeby, bo będzie się tylko kurzyć.

Dodam że taka ankieta niema zbytnio sensu, bo odpowiedzą na nią tylko nieliczni którzy mają większą wiedzę w zakresie komputerów. 

Wynik ankiety będzie się mijał z rzeczywistością, i to nawet bardzo.

Edytowane przez P.Wiśnia