Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyczuwalna zmiana biegów w skrzyni S-tronic Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

A4 B9 35TFSI z 2021 r. (Stronic). 70k przebiegu.
Serwis olejowy skrzyni był robiony w ASO w okolicach 55k.

Od jakiegoś czasu bardzo wyczuwalna jest zmiana biegu z 1 na 2 oraz, trochę mniej, z 2 na 3 przy spokojnej jeździe. Wydaje mi się, że jest lepiej na zimnym.

Uczucie jakbym jechał w manualu, przy zmianie biegu "ciągnie do tyłu" przez 0.5-1s i dalej jedzie normalnie. Przy bardziej dynamicznym ruszaniu problem nie występuje.

Dodatkowo bardzo często, podczas hamowania, przy redukcji z 3 na 2 słychać metaliczne puknięcie. Jeśli zaraz po redukcji dodam gazu to przy zmianie 2 na 3 słychać ten sam metaliczny dźwięk.

Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Opublikowano

Cześć,

Odnośnie serwisu olejowego w ASO, na pewno nie wymieniali filtrów w skrzyni - miej to na uwadze bo ASO nie przewiduje takich zabiegów zgodnie z ich procedurami. U mnie podobnie był robiony pierwszy serwis olejowy, drugi przy 120k robiłem w warsztacie który zajmuje się tylko skrzyniami i wymienili wszystko porządnie.

Nie wypowiem się odnośnie wyczuwania zmiany biegów, u mnie akurat jest relatywnie dobrze, natomiast jeżeli chodzi o metaliczne puknięcie przy redukcji z 3 na 2, mam to samo. Nie zawsze to występuje ale dosyć często.
Konsultowałem to z mechanikiem od skrzyń (z tym co robił mi serwis), powiedział, że te nowsze skrzynie mają taką przypadłość - wszystko działa prawidłowo, jednak kultura pracy jest gorsza. Jakość materiałów spada, witamy w nowoczesnej motoryzacji.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Azio napisał(a):

Cześć,

Odnośnie serwisu olejowego w ASO, na pewno nie wymieniali filtrów w skrzyni - miej to na uwadze bo ASO nie przewiduje takich zabiegów zgodnie z ich procedurami. U mnie podobnie był robiony pierwszy serwis olejowy, drugi przy 120k robiłem w warsztacie który zajmuje się tylko skrzyniami i wymienili wszystko porządnie.

Nie wypowiem się odnośnie wyczuwania zmiany biegów, u mnie akurat jest relatywnie dobrze, natomiast jeżeli chodzi o metaliczne puknięcie przy redukcji z 3 na 2, mam to samo. Nie zawsze to występuje ale dosyć często.
Konsultowałem to z mechanikiem od skrzyń (z tym co robił mi serwis), powiedział, że te nowsze skrzynie mają taką przypadłość - wszystko działa prawidłowo, jednak kultura pracy jest gorsza. Jakość materiałów spada, witamy w nowoczesnej motoryzacji.

Dzięki za info, o tej wymianie filtrów to słyszałem 🙈 W piątek jestem umówiony na olej + filtry silnika i przy okazji opisałem powyższe problemy, obstawiam 99%, że usłyszę "ten typ tak ma" i że nic się nie dzieje, trzeba żyć.

Edytowane przez sosim

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zrobili adaptację i od razu jest o niebo lepiej, zobaczymy po czasie jak skrzynia "nauczy się" stylu jazdy czy dalej będzie tak dobrze.

Co do "stuknięcia", mistrz potwierdził, że to jest mankament tej skrzyni. Co ciekawe, jechałem ostatnio nowiutkim Tiguanem z DSG i tam też było słychać identyczny dzwięk, nawet przy ruszaniu.

Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 20:19, sosim napisał(a):

Zrobili adaptację i od razu jest o niebo lepiej, zobaczymy po czasie jak skrzynia "nauczy się" stylu jazdy czy dalej będzie tak dobrze.

Co do "stuknięcia", mistrz potwierdził, że to jest mankament tej skrzyni. Co ciekawe, jechałem ostatnio nowiutkim Tiguanem z DSG i tam też było słychać identyczny dzwięk, nawet przy ruszaniu.

I jak, po tych kilku dniach? Wciąż jest elegancko?

Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 20:19, sosim napisał(a):

Fajnie, że adaptacja rozwiązała problem, miło słyszeć.

No niestety, czym nowszy samochód tym będzie gorzej...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.03.2026 o 12:34, CzarnYU_owca napisał(a):

I jak, po tych kilku dniach? Wciąż jest elegancko?

Tak, akurat niedużo jeżdżę, ale ze 150-200km przejechałem, jest zdecydowanie lepiej.