Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje i drgania budy na wolnych obrotach w Audi A4 B8 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam od pewnego czasu takie objawy ze na wolnych obrotach co jakiś czas drży buda. Ostatnio tak naprawdę praktycznie cały czas, po rozgrzaniu trochę lepiej ale nadal odczuwalne. Wrzucam zdjęcia z vcds. Wg mnie cewka ale nie wiem. Usunąłem błędy i po chwili check i te same 2 więc powtarzalne. Dodam że 2 cewki są inne od drugiej pary, pewnie ktoś wymieniał kiedyś po jednej.

image-1777652964679.jpg

image-1777652861151.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podmień cewki i zobacz czy problem przeniósł się na inny cylinder.

Nie chcę tu wróżyć z fusów, ale ja około miesiąc temu też miałem problem z serii P030x, a dokładnie P0303 - misfire na 3 cylindrze. Przyznam się, że cokolwiek co sie dzieje z tymi silnikiem to nigdy nie jest jakaś pierdoła.

Wracałem z 200km trasy, auto miałem załadowane w sumie na full, wjeżdżam na estakadę a tutaj nagle jeb i auto zeszło z mocy. Zjechałem z estakady, podpiąłem szybko kompa i P0303. Przy drugim razie ciężko odpalał walił dymem.

Następnego dnia sprawdziłem sprężanie na 3-cim cylindrze było 9 barów, na 2-cyl sprawdziłem i było nieco więcej około 10.5. Świeca była cała obklejona na 3. Zalałem kapkę oleju do cylindra i wynik wszedł na 16.5 po małym spadku. Dziwne. Podmieniłem świece z 2 na 3 i było jakby nieco lepiej, ale wciąż c**jowo i nie dopalał paliwa.

Po demontażu dolotu oczywiście znajomy widok za***anych olejem kanałów.

Po demontażu czapki z głowicy w sumie nic specjalnego. poza dobrze dotartymi wałkami. nie było widać, napinacz na 7 ząbku czyli jeszcze ok.

Skoro jest w miarę szczelny, żadna ze sprężyn nie pękła wizualnie to pewnie dół jest do rozbiorki, aczkolwiek przy ostatnim remoncie założone zostały Borsehung'i.

Ponieważ silnik w tym aucie był zdejmowany już...3 razy w przeciągu 10 lat, stwierdziłem finalnie, że to koniec przygody z TFSI.

Na tłokach Borsehunga auto przejechało około 65 tys km.