Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż klimatyzacji 3 strefowej A4 B8 A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć grupo,
w związku z tym, że udało mi się wykonać kolejny retrofit do swojego auta, to przychodzę do Was z nowym poradnikiem.
Część rzeczy można wyczytać już na forum, jednak nie ma pełnego opisu na co zwracać uwagę, który dla mnie był istotny kiedy decydowałem się na modyfikację.

W teorii jeżeli chcemy postępowaś zgodnie z instrukcjami serwisowymi musimy:

1. Rozbroić deskę rozdzielczą

2. Wyjąć tunel środkowy

3. Zdjąć kolumnę kierownicy

4. Zdjąć deskę

5. Zdjąć belkę wzmacniającą

6. Zdjąć wszystkie pedały

W praktyce nie potrzebujemy ruszać pedałów poza tym od gazu, a reszta jest dosyć prosta, ale czasochłonna.

Potrzebne narzędzia - tylko jeżeli ściągamy pedały:
Nasadki SPLINE żeńskie - komplet około 20zł

Nasadki SPLINE męskie - komplet około 60zł

Klucz 3355 (KLUCZ DO ROLKI NAPINACZA PASKA ROZRZĄDU – VAG 2.5T) - około 20zł

Narzędzie do odpinania hamulca T40136 - około 60zł

Blokada sprężyny T40025 - około 40zł

Potrzebne narzędzia - da się bez nich:

Demontaż czujnika T40136 - około 45zł (podobna cena za nowy czujnik)

Potrzebne części:
1.Nagrzewnica
:
Teoretycznie każda nagrzewnica podejdzie jeżeli przekładamy tylko wybrane elementy. W katalogu 9AK oznacza wersję 1 strefa, 9AQ 3 strefy. Jeżeli chcemy wymienić całość musimy znaleźć odpowiedni numer. W takim przypadku najlepiej wyjąć MMI / radio i odczytać jaki nr mamy. Na tej podstawie dodać ostatnią literkę do góry (pomijamy niektóre literki wg numeracji VAG):
jak mamy 8T1820005A to szukamy 8T1820005B.
Ja przekładam u siebie tylko wybrane elementy (lewa i prawa obudowa układu grzewczego), panele silniczków, obudowa rozdzielacza powietrza. Dzięki czemu nie trzeba rozpinać układu chłodzenia i klimatyzacji. Obudowa parownika oraz obudowa dmuchawy pozostają stare. Do mojej przekładki kupiłem 8K1820005AT - oryginalnie siedziała 8T1820005A.

2. Panel klimatyzacji
Dla wersji z kompresorem na dodatkowym przewodzie do cewki:

Zwykły: 8K1820043AH -> 8K1820043BA
Grzane fotele: 8K1820043AJ -> 8K1820043BB
Grzane i wentylowane fotele: 8K1820043AK -> 8K1820043BC

Jeżeli mamy Benzynę (brak tego kabla) również panele powinny pasować:
Zwykły: 8K1820043AP
Grzane fotele: 8K1820043AQ
Grzane i wentylowane fotele: 8K1820043AR

UWAGA: Po usunięciu CP z panelu klimy stary panel klimy nie współpracuje - żeby nie zostać bez nawiewu najlepiej dobrać odpowiedni panel. W VCDS można przetestować działanie panelu. Po podłączeniu i wciśnięciu nawiewu na szybę auto włącza nawiew i pozwala na uruchomienie kompresora.

3. Pozostałe

Kanał na tył: 8K0857039

Łącznik tył: 8K0857042

Kratka tył: 8K0864376

Wtyczka tylnej kratki: 3D0972708A

Kanał na nogi pasażera z czujnikiem: 8K1819152B

Czujnik pod maską: 4H0907658 - kupować z kostką - jest inna

Czujniki w kanały boczne 3D0907543A

Kanał na szybę (dodatkowa część): 8K1858431A

Kable:
U mnie kable do czujnika były już pociągnięte - miałem czujnik zwykły, wystarczyło zmienić kostkę i zamontować.
Kable do kratki oryginalnie idą lewym słupkiem A (kostki), progiem, tyłem do środka i do kratki. Dla uproszczenia montażu można pociągnąć kable prosto z panelu do kratki - ja zakładałem przy okazji Bang&Olufsen, więc miałem rozebrane - pociągnąłem jak fabryka.

Opis różnic w skrzyniach i kanałach 1 - 3 strefy:

9AK - Klimatyzacja 1 strefa

9AQ - Klimatyzacja 3 strefy

Kanały:

• łącznik tył: 8K0857042

• kanał tył: 8K0857039

• kierownica powietrza przód: 

• 8K0819513D - 9AK

• 8K0819513E - 9AQ

• kanał dla pasażera:

• 8K1819152A - 9AK

• 8K1819152B - 9AQ - dodatkowy czujnik

• kanał konsoli środkowej:

• 8K1858431A - dodatkowy kanał

Skrzynia nawiewów:

• pokrywka filtra (biała): 

• 8K0819422 - 9AK

• 8K0819422A - 9AQ

• skrzynia:

• 8K1820007D - 9AK

• 8K1820007E - 9AQ

• skrzynia 2:

• 8K1820007F - 9AK

• 8K1820007G - 9AQ

• skrzynia 3:

• 8K0820356 - 9AK

• 8K0820356A - 9AQ

Uchwyt silniczka:

• 8K1820892

Dźwignia 1:

• 8K1819333C - 9AK

• 8K1819333D - 9AQ

Dźwignia 2:

• 8K0819333C

Zaślepka:

• 8D0819598

Czujnik podszybia - jakości / wilgotności:

• 4G0907658A - 9AK

• 4H0907658 - 9AQ

Wiązka:

• 8K1971566 - 9AK

• 8K1971566A - 9AQ

Sam montaż przebiega prosto.
Najpierw demontujemy schowek, osłonę kolan, kanały powietrza, radio, panel klimatyzacji, kratki nawiewu, licznik, wyświetlacz, czujnik nasłonecznienia, tunel środkowy, kierownicę, manetki, głośniczki.
Następnie ściągamy słupki A i odkręcamy deskę. Wyciągamy również kolumnę kierownicy. Zostaje nam do zdjęcia metalowe wzmocnienie - belka. Skrzynia nawiewu trzyma się na 3 śrubach do tej belki - jedna przy szybie w okolicy śruby belki, 2 po bokach elementu z klapami. Do tego metalowe wzmocnienie przy bezpiecznikach trzyma część z wentylatorem.

Również wyciągamy prawą część z wentylatorem - tak, można wymienić nagrzewnicę bez ściągania deski. Później pedał gazu. Jak mamy wszystko zdemontowane to lecimy ze skrzynią nawiewu. Najpierw prawa strona, później lewa. Następnie środek - nie trzeba odkręcać języka trzymającego od góry - ściskamy i wyjdzie na dół - ciężki dostęp do odkręcenia by był. Jak już wyjęliśmy to zaczynamy składanie.

Tych śrub nie trzeba ruszać:
https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/body/general_body_repairs_interior/trim_noise_insulation/dash_panel/removing_and_installing_retaining_frame_for_instrument_cluster/

Tu interesują nas tylko te śruby wewnątrz:
https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/body/general_body_repairs_interior/trim_noise_insulation/dash_panel/removing_and_installing_mounting_frame_for_radio/navigation_system/

Tu demontujemy:
https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/body/general_body_repairs_interior/trim_noise_insulation/dash_panel/removing_and_installing_trim_for_light_switch/

Deska:

https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/body/general_body_repairs_interior/trim_noise_insulation/dash_panel/removing_and_installing_dash_panel/

Prawa część:
https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/heating_ventilation_air_conditioning_system/air_conditioning/air_conditioner/components_of_air_conditioning_unit_and_air_intake_box/removing_and_installing_right_heater_housing_%28with_temperature_flaps%29/removing_and_installing_right_heater_housing_together_with_right_mounting_plate_for_control_motors/

Lewa część:
https://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/heating_ventilation_air_conditioning_system/air_conditioning/air_conditioner/components_of_air_conditioning_unit_and_air_intake_box/removing_and_installing_left_heater_housing_%28with_temperature_flaps%29/

Po całości czeka nas jeszcze komputer i nastawy podstawowe. Uruchamiamy wszystkie - najpierw adresacja sterowników, później adaptacja kompresora (na odpalonym, trwa 2 minuty, nie przerywać) i na końcu adaptacja klap.

Link do tematu, gdzie już trochę opisywano montaż: