Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B8 A5 8T FL Montaż foteli elektrycznych z pamięcią / podgrzewaniem / wentylacją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

trafiły mi się ostatnio fotele z pamięcią. Postanowiłem je zamontować do siebie. Nie ma na forum pełnego poradnika, więc zostawiam wątek. Jest on dosyć ogólny, gdyż każdy retrofit będzie indywidualny w zależności od wyposażenia, które jest już w aucie (klimatyzacja 1-3 strefowa / grzanie foteli) i tego jakie fotele chcemy zamontować. Głównym celem wątku jest rozpoczęcie dyskusji w tym temacie. Retrofit jest dość prosty, ale może być zależny od innych (wentylacja foteli oryginalnie była tylko w 3-strefowej klimatyzacji).

Co potrzebne?

1. Fotele z wersji europejskiej (panel przycisków jest inny - wersja z pamięcią ma małą kostkę. Jeżeli kupimy panele, to resztę można zaadaptować z wersji angielskiej. W moim przypadku opieram się na fotelu z modułem 8K0959760E - obsługa wentylacji, jednak nie montuję jej gdyż chcę zachować sportowe materiałowe fotele (krata). Do polifta bez wentylacji będzie pasować również moduł 8K0959760D.

Moduł fotela ma CP - fotel może nie działać - samo podanie zasilania jeżeli fotel dłuższy czas nie działał w aucie / złapał błąd CP nie wystarczy. Po ściągnięciu CP fotel ruszył - nawet poza autem. Do ściągnięcia CP jedziemy z samą wiązką dolną i modułem - nie potrzeba pozostałych elementów systemu.

2. W przypadku kiedy dokładamy grzanie / wentylację należy wymienić panel klimatyzacji - tu dobieramy odpowiedni nr wg naszego panelu.

3. Panel kierowcy z ramką (8K0959769 i 8K1959527) lub boczek. Dużo przycisków jest połamanych - muszą po wciśnięciu OFF być na jednej linii z innymi, jak tak nie jest to przycisk jest uszkodzony.

4. Kable

5. Lusterka (jeżeli chcemy mieć pełną pamięć)

6. Moduły drzwi z pełnym prostokątem

Jak podłączyć?

1. Fotel lewy musi mieć CAN (z brązowej kostki przy słupku A), kabel do drzwi kierowcy (u mnie wystarczyło dołożyć od fotela do słupka, od słupka do modułu już był), zasilanie i masa.

2. Fotel prawy jeżeli montujemy jedynie elektrykę to zasilanie i masa - jeżeli mamy elektryczne lędźwie to nie musimy do prawego nic dociągać.

3. Podgrzewanie: ja mam fabryczne, więc zostawiłem je tak jak było, jeżeli nie mamy, to tu są 3 wersje:

1. Grzeje BCM1 - jak w manualnych podgrzewanych: ciągniemy kable na fotele

2. Lewy grzeje pamięć, prawy BCM1: ciągniemy kable tylko do prawego fotela

3. WENTYLOWANE FOTELE: Lewy grzeje pamięć, prawy moduł wentylacji (8K0959772E): ciągniemy kabel komunikacji od BCM1 do prawego fotela oraz zasilanie z bezpieczników w bagażniku

4. Podłączenie panelu kierowcy jest najtrudniejsze - są 2 schematy. Działa wg tego:
T10ae/1 - T32j/17

T10ae/2 - T32j/19

T10ae/3 - dolutować do brązowego z T32j

T10ae/4 - T32j/15

T10ae/6 - dolutować do brązowo-niebieskiego z T32j

T10ae/7 - T32j/7

T10ae/8 - T32j/2

T10ae/9 - T32j/14

Czy da się przerobić fotele manualne na elektryczne? TAK. Jeżeli wymienimy szyny z mechanizmami z elektrycznego oraz regulację oparcia (pręt z silniczkiem) to tak. Jest to sporo pracy - trzeba rozwiercić kilka nitów, wybić starą regulację, ale jest to możliwe. U mnie chciałem mieć elektryczne z pamięcią sportowe materiałowe fotele, więc przełożyłem tak jak chciałem. Nie jest to trudne, ale czasochłonne. Fotele są bardzo modułowo zbudowane. Stelaże mają otwory pod elektrykę i wentylację. Niestety ze zwykłych nie zrobimy wentylowanych - mają inne wykonanie mat grzewczych i pianek, więc w przypadku kiedy chcemy mieć wentylowane fotele to musimy zostać przy fotelach komfort lub szukać takich jakie chcemy o ile istnieją - mi nie pasował ich kształt i fakt, że są w pełni skórzane.

Czy da się przerobić zwykły fotel elektryczny na fotel z pamięcią? Tak, wystarczy wymienić wiązkę dolną (czerwona kostka), panel sterowania i zamontować moduł od pamięci.

Kodowanie:

1. Kodujemy sterownik fotela (36) wg wyposażenia - VCDS ma podpowiedzi.

2. Kodujemy pamięć w sterownikach drzwi (42 i 52) - VCDS ma podpowiedzi.

3. Kodujemy obsługę grzania / wentylacji przez moduł / BCM1 - panel klimatyzacji i BCM1 - VCDS ma podpowiedzi.

4. Ustawiamy w MMI w zielonym menu obsługę foteli z pamięcią