Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciśnienie oleju 2.0TDI CGLC oraz błąd sondy lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, na wstępie zaznaczę iż zdaję sobie sprawę iż dany problem już był wiele razy poruszany ale mam trochę odbiegający od typowych schematów problem.

2.0tdi cglc 2014 audi a4 b8. 310 tysięcy km przejechane. Około 2 miesiące temu przy wysokich temperaturach 30-32 na zewnątrz pojawił mi się błąd ciśnienia oleju po zrobieniu trasy 50km i zatrzymaniu się w mieście na skrzyżowaniu. Gdy puściłem hamulec i auto lekko podjechało do przodu błąd od razu zniknął. Wtedy jeździłem na oryginalnym oleju z ASO 0w30, pomiar ciśnienia oleju na rozgrzanym oleju wykazał 0,8 bar czasami lekko wskakując na 0,7. Przy obciążeniu ciśnienie było wzorowe przynajmniej porównując do tego co wskazuje ELSA w ASO. Zmieniłem olej na 5w30 Ravenol i póki temperatury jakiś czas nie dobijały do 30-35 na zewnątrz był spokój. Często specjalnie auto mocniej katowałem, żeby solidnie rozgrzać olej. Robiłem traskę 25-30km eską po 140-160 i zatrzymywałem się gdzieś później na zjeździe żeby zawrócić i tak stawałem chwile i nic się nie pojawiało. Ogólnie przy takich temperaturach do 28 stopni na zewnątrz jest git, nawet jak olej osiągnie 110 stopni. Ale ostatnio znów przyszła fala upałów po 30-35 stopni że człowiek sam ledwo oddycha bo nie ma wiatru ani nic, i wtedy już przy takich temperaturach ponownie pojawił mi się błąd ciśnienia oleju ale wystarczy lekko ruszyć i od razu znika. Rok temu zmieniałem czujnik ciśnienia oleju. Ogólnie auto oleju nie gubi, od wymiany do wymiany praktycznie ciągle max na wskaźniku MMI jak i na bagnecie. ''Ołówek'' w pompie oleju również wymieniony w tamtym roku, nie był mocno zużyty ale gdy kupiłem auto wolałem od razu zająć się tym tematem. Gdy wyskoczy błąd ciśnienia praca silnika się nie zmienia, ogólnie jak na swój przebieg pracuje wzorowo.

Kolejny problem jaki zaczął mi się pojawiać w tym roku to błąd sondy lambda i zbyt bogata mieszanka. Zauważyłem, że check i ten błąd wyskakuje mi tylko gdy np jadę eską sobie 40km ciągle spokojnie 120km/h i nagle jest już mój zjazd i po prostu odpuszczam sobie hamulec i auto się toczy i powoli zwalnia i własnie w tym momencie wyrzuca ten błąd. Jeśli nie odpuszczę gazu tylko po prostu normalnie zacznę hamować i zbijać prędkość to akurat błąd mi nie wyskakuje. Gdy wyrzuci checka od razu przechodzi on w ''sporadyczny'' . Podczas diagnostyki ODIS program każe wymienić sondę lambda. Ktoś miał może podobny problem? . Checka wyrzuca tylko w tych sytuacjach szczególnie gdy właśnie odpuszczę gaz i auto będzie sobie się toczyło dalej i powoli zbijało prędkość.

Opublikowano

0w30 Ci zalali w ASO?