Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanie o amortyzatory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak to jest z tymi amorkami... gazowe sa twardsze a olejowe bardziej miekkie?

jesli ma sie gazowki to wpadajac w dziure w jezdni jest glosniej w samochodzie jak walnie a na oleju jest ciszej jak to wyglada...?[br]Dopisany: 19 Maj 2009, 18:57_________________________________________________nikt nie wie jaka jest roznica miedzy gazowymi a olejowymi amorami? jaka jest ich charakterstyka?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Olejowe są znacznie bardzoej miekkie od gazowych, olejowe dają niby wiekszy komfort i nie podbija tak na dziurach ale dają troszke uczucie pływania, gazowe natomiast ze wzgletu na gaz są sztywniejsze i powodują wieksze drgania ze względu na dynamikę działania gazu, najlepsze chyba sa gazowo-olejowe taki mix i najlepiej sie sprawdzają, ja załozyłem nie dawno takie u siebie i jest wszystko ok, pozdrawiam

Opublikowano

ciekaw jestem gdzie można w Polsce zakupić olejowe amorki do naszych A4.

szukałem pół roku temu i były tylko gazowe... :confused4:

Opublikowano

A ja jestem ciekaw gdzie można kupić gazowe. To tylko taka popularna nazwa, a w rzeczywistości to jest amortyzator olejowo-gazowy, gdzie jest olej i gaz i to własnie powoduje większą siłę tłumienia.

Odnośnie charakterystyki tłumienia, to każda firma, model, ma inną.

Opublikowano

W amortyzatorze gazowym występuje dodatkowa przestrzeń wypełniona azotem pod ciśnieniem, oddzielona od oleju. Ma to na celu wytworzenie ciśnienia w amortyzatorze, które zwiększa efektywność tłumienia poprzez ograniczenie pienienie oleju przy intensywnej pracy amortyzatora.

Opublikowano

amortyzator gazowy to w rzeczywistości olejowo-gazowy z przewagą gazu. Jest on sprawniejszy od swojego starszego brata olejowego (olejowo-gazowego z przewagą oleju).

Gazowe z racji swojej sprawości są twardsze od olejowych i ja mogę coś o tym napisać bo czasami po moich bilsteinach tyłek mnie boli.

Na starych oryginalnych, auto płynęło i było pięknie dopóki jeden nie wylał. Szukałem usilnie olejowych amorków ale takich po prostu do tych aut producent nie zaleca, więc są tylko tzw. gazowe (twarde)

A niech ich szag trafi z ich zaleceniami. Człowiek chce trochę komfortu i nie chce wjeżdżać w zakręty 140km/h to mógłby sobie założyć olejowe i sobie dalej pływać.

A tak to tyłek boli. :angry:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam panów, nie jestem ekspertem ale kiedys z takowym rozmawiałem na temat amorków gazowych i olejowych, wyobrazcie sobie moje zdumienie kiedy specjalista ( a był nim w istocie) wyjasnił mi, że to nie gaz odpowiada za twardośc , tylko parametry amorka, różnica podobno polega na tym, że w olejowych na naszych drogach bardzo szybko spienia sie olej i amorek traci własciwości, mniej tłumi...w gazowych nie ma tego problemu, podobno mozna dobrac bez problemu amorki gazowe, które są miękkie, bardziej komfortowe....to tak w skrócie, to nie moja opinia ale fachowca, a raczej wiedział co mówi.

pozdrawiam