Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Parktronik-uszkodzone czujniki-wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam problem z niedziałajacym parktronikiem. Po podłączeniu pod komputer okazało się ,ze padły dwa sensory (skrajny prawy i środkowo-prawy). Zastanawiam się nad naprawą – wymianą. Czy obojętne jaki (byleby vw/audi)sensor podejdzie? Czy musi być konkretnie pod model i rok produkcji (a4 b6 2004, avant). Widzę że są takii z okrągłym „okiem sensora” i prostokątnym. Mam prostokątny :( których dostępność na allegro jest mniejsza.

Kolejna sprawa czy konieczne będzie zdjęcie zderzaka – a co za tym idzie boczków bagażnika(avant), czy da rade jakoś podejść od spodu i wymienić.

Inną sprawą chodząca mi po głowie jest wyrzucenie ori i zastąpienie kupionym zestawem na allegro. Finansowo bardziej opłacalne (za 2 czujniki zapałce wiecej niż cały zestaw allegro) . Kwestią budzącą moje wątpliwosci mimo diagnozy VAGiem jest też czy np. centralka nie uległą uszkodzeniu - pomimo ,ze VAG wskazał uszkodzenie czujnika.

Z tym, ze zastanawiam się nad jakością i trwałością made in china produktów.

Acha z racji tego, ze nie dane mi było doświadczyć działającego systemu, mam pytanie czy na fisie pojawia nieodległość od przeszkody czy pozostaje sam sygnał dziwekowy? W tej chwili po włączeniu wstecznego przez 3 sekundy jest ciągły pisk a potem cisza. Kolejne włączenie wstecznego nie uaktywnia systemu, dopiero wyłączenie zasilania i ponowne przekręcenie kluczyka w stacyjce uaktywni parktronik.

Opublikowano
Inną sprawą chodząca mi po głowie jest wyrzucenie ori i zastąpienie kupionym zestawem na allegro. Finansowo bardziej opłacalne (za 2 czujniki zapałce wiecej niż cały zestaw allegro)

nie baw się w badziewne zestawy z alledrogo, ori to ori. Cena czujników to od 50 do 100

Acha z racji tego, ze nie dane mi było doświadczyć działającego systemu, mam pytanie czy na fisie pojawia nieodległość od przeszkody czy pozostaje sam sygnał dziwekowy? W tej chwili po włączeniu wstecznego przez 3 sekundy jest ciągły pisk a potem cisza. Kolejne włączenie wstecznego nie uaktywnia systemu, dopiero wyłączenie zasilania i ponowne przekręcenie kluczyka w stacyjce uaktywni parktronik.

po włączeniu wstecznego jest jeden krótki sygnał, w miarę zbliżania się do przeszkody zaczyna pikać coraz to szybciej i przechodzi w ciągły sygnał (ok 20 cm od przeszkody) Na fisie niema o tym informacji.

Opublikowano

Ja nie dawno co prawda w B5 miałem problem z czujnikiem, znalazłem na alegro za 60zł uzywke, nietrzeba było zdejmować zderzaka, więc moze w B6 też sie obejdzie. Robota trwała moze z 10min :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ja nie dawno co prawda w B5 miałem problem z czujnikiem, znalazłem na alegro za 60zł uzywke, nietrzeba było zdejmować zderzaka, więc moze w B6 też sie obejdzie. Robota trwała moze z 10min :naughty:

Mam łapy jak bochny wiec jesli będzie mało miejsca niewiele zdziałam...

Mógłby ktoś z ETKI podac mi nr tych czujników do mojego autka (VIN potzrebny?) ?? Na allegro masa tego jest i do kogo bym nie "uderzył" to pada odpowiedz: "paanie bedzie pasować jak ulał".

Opublikowano

Mam łapy jak bochny wiec jesli będzie mało miejsca niewiele zdziałam...

Mógłby ktoś z ETKI podac mi nr tych czujników do mojego autka (VIN potzrebny?) ?? Na allegro masa tego jest i do kogo bym nie "uderzył" to pada odpowiedz: "paanie bedzie pasować jak ulał".

bez zdejmowania zderzaka się nie obędzie :(

tu masz przykład i numer tego czujnika:

http://cgi.ebay.pl/Audi-Parksensor-PDC-A4-8E-A6-4B-OEM-4B0919275B_W0QQitemZ260409766255QQcmdZViewItemQQptZAutoteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item3ca1a1b16f&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A30