Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Problem z odczytem temperatury płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój problem związany jest z nieprawidłowym wskazaniem temp. płynu chłodzącego silnik. Wskaźnik na desce pokazuje rózne wartości, na zimnym silniku po włączeniu stacyjki ok. 75 st. C ale po uruchomieniu silnika potrafi po kilku minutach pokazać 110 a czasem nawet więcej ( włącznie z alarmem). Co ciekawe alarm trwa kilkadziesiąt sekund i potem wskazówka wraca na 80-90 st. C. W takich wypadkach na rozgrzanym silniku sprawdzałem na klimatroniku, ten pokazywał w 51 kanale 90 st...

Dziś odkryłem że na zimnym silniku klimatronik też "kłamie" ponieważ rusza od temp. zewnętrznej, dziś było to 17 st. C ale temperatura systematycznie rośnie ( silnik po nocy, zimny oczywiście). Mniej więcej 1 st. C co kilkanascie sekund i tak az do 90 st., po czym na 90-tce staje...

Oczywiście kilka tygodni temu jak zaczął pozywać głupoty wskaźnik na desce byłem u mechanika i ten "stwierdził" czujnik, wymieniłem na nowy. Problem jednak pozostał.

Oczywiście sprawdziłem wtyczkę przy czujniku ( 4- pinowy), jest sucha i "ładnie" wygląda. Zmierzyłem napięcia na wtyczce wzgl. masy, Na jednym z pinów ok. 5V, na drugim niecałe 4V.

Proszę o pomoc, może ktoś z Was miał taki lub podobny prolem :mysli:

Pozdrawiam forumowiczów.

Opublikowano

A czujnik oryginalny zamontował?? Może u Ciebie problem tkwi w zegarach, najczęściej przyczyną jest uszkodzony procesor, inne wskaźniki działają ok??

Opublikowano

Czujnik, nie oryiginał ale ponoć 100% zamiennik. Sprzedwca znajomy i raczej mu wierze ponieważ od lat u niego różne rzeczy kupuje.

Sprawdzę jutro co się dzieje w 49 kanale, ale to chyba dziwne że w 51 temp. rosnie na zimnym motorze..?

:mysli:

Opublikowano

Czujnik, nie oryiginał ale ponoć 100% zamiennik. Sprzedwca znajomy i raczej mu wierze ponieważ od lat u niego różne rzeczy kupuje.

Sprawdzę jutro co się dzieje w 49 kanale, ale to chyba dziwne że w 51 temp. rosnie na zimnym motorze..?

:mysli:

Kup sobie oryginalny czujnik temperatury ponieważ nie dojdziesz końca. Też przerabiałem temat zamiennika i po roku wymieniałem ponownie czujnik ale trym razem na oryginalny. W okresie użytkowania zamiennika auto więcej mi paliło i też nie mogłem dojść końca pana z temperaturą. Tu masz oryginalny czujnik za rozsądne pieniądze http://allegro.pl/item652235136_czujnik_temperatury_skoda_octavia_vw_golf_iv_audi.html