Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Stukające klocki hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem ze stukającymi klockami hamulcowymi.Przy jeździe po nierównościach słychać metaliczny stukot.Po naciśnięciu delikatnie hamulca stukot ustaje.Mechanik stwierdził,że klocki mają luz w zaciskach i tak musi być(klocki są po wymianie) Przyznam się ,że bardzo mnie to denerwuje.Czy jest możliwe zlikwidowanie powyższego defektu?

Opublikowano

A na równej nawierzchni też ci stuka? A jak tam zawiecha? Ja swego czau miałem wielkie luzy w przednim zawieszeniu i jak jechałem po nierównościach to stukały wachacze, zeby ten odgłos był cichszy to naciskałem hamulec. Polecam sprawdzic zawieche. Pozdro :hi:

Opublikowano

Może podczas wymiany źle założyli Ci blaszki dociskające klocek, albo stare nie spełniają już swojej roli.

Opublikowano

Pierwszy raz słyszę o takim defekci i muszę przyznać ze to raczej niemożliwe żebyś słyszał stukajace klocki hamulcowe, i to co słyszysz po jeździe na nierownosciach to na 100-towę zawieszenie tak jak pisał kolega powyżej.sprawdź jak najszybciej stan opon czy nie zaczęły się zdzierac na krawędziach.pozdrawiam :a4fan::quattro:

Opublikowano

Pierwszy raz słyszę o takim defekci i muszę przyznać ze to raczej niemożliwe żebyś słyszał stukajace klocki hamulcowe,

Wiec zainteresuj sie jak wyglada jarzmo i zacisk w adp.

Mogly powybijac sie jarzma,przez to klocki mogą stukać.

Opublikowano

witam,no i nie wszyscy dobrze wiedzą o co chodzi, ja miałem ten sam problem - zawiecha cała nowiutka z MS wszystko wymienione co tylko możliwe,nowiutkie felgi 17" z nowiutkimi oponkami michelin pilot sport- ale wymiana spowodowana była nadejściem wiosny- nieraz coś mi metalicznie rzęziło na nierównościach ale myślałem tak samo jak moi przedmówcy że to zawiecha- a okazało się że to faktycznie klocki mają luz po cofnięciu się tłoczka- ale w chwili kiedy zakładamy nowe klocki to one mają na wierzchu taśmę czy naklejkę i ona przykleja się do tłoczka i nic nie słychać ze stukania ale w chwili kiedy ktoś coś kombinuje i wymienia inne części i musi ruszyć zawieczę i chamulce to niestety rozkleja się to wszystko i tarabani na nierównościach, ja to rozebrałem odtłuściłem klocki , wyczyściłem i odtłuściłem to jarzmo chamulca w którym siedzi klocek i posmarowałem leciutko silikonem wysokotemperaturowym- złożyłem oczywista i jest ok,skleiło się to wszystko tak jak po normalnej wymianie klocków, tak więc polecam, u mnie zadziałało.

Opublikowano

Tylko ze kolega pisze ze klocki ma po wymianie i nie sadze zeby mialy na tyle duzy luz zeby stukaly i jedynym rozsadnym miejscem z kąt mogą dochodzic jakies stuki jest zawieszenie.

Opublikowano
  • Autor

Witam! Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i za podpowiedzi.Usterka okazała się bardzo prozaiczna.Po zdjęciu koła okazało się,że podczas montażu klocków spadła jedna ze sprężyn , klocek nie był dociskany i dzwonił na nierównej drodze.Przepraszam ,że z takim głupstwem wystąpiłem na forum, ale utwierdziłem się w przekonaniu ,że zawsze mogę tu znaleźć pomoc.Jeszcze raz wielkie dzięki! Niacek