Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Tuba + wzmacniacz + kable

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebny będzie jeszcze kabelek od wzmaka do skrzyni. Ten wzmacniacz jest za słaby do tego głosnika, poza tym jest mulasty i ma mało selektywny dźwięk.

Opublikowano
  • Autor

Jak za slaby jak wczesniej to ladnie wszystko gralo u poprzedniego wlasciciela.

Opublikowano

Zastanow sie jaki efekt przyniesie zasilenie glosnika 300W wzmacniaczem , ktory generuje 180W ( w sprzyjajacych warunkach) ? Ładne granie to pojecie bardzo wzgledne.

Opublikowano

Do domowego użytku popełniłem suba którego głosnik ma 350W prawdziwej mocy.

Zasilany jest z 250W potworka na 3 parach tranzystorów.

Moze raz w życiu wyjechałem poza połowe skali (oczywiście do końca było jeszcze daleko).

Też słuchałem wielu mądrych rad ze ten głośnik "nie zagra" z tym wzmacniaczem i będzie niedosyt bo wzmak za mały.

Nie radzę budować swojej opinii tylko na podstawie cudzych rad. Warto czasami spróbować i zdobyć niezbędną wiedzę na podstawie własnych doświadczeń.

To tyle jeśli chodzi o stosunek mocy wzmaka do glosnika (są generalnie dwie szkoły które mowią co lepsze czy jak głosnik ma wiecej wat niz wzmacniacz i na odwrót)

Temat rzeka to brzmienie.

Nie spodziewałbym sie po tym subie neutralności, szczególowości, itp

Miałem okazję słuchać go w MM i choć warunki raczej nie sprzyjały to to co usłyszałem rewelacją nie było.

Niemniej jednak o wszystkim decyduje cena i w przedziale np do 100 zł to rewelacyjna propozycja.

Nawet jeśli podwyższymy poprzeczke do 200 to nadal dobry produkt.

Dobre konstrukcje BR z głośnikiem 25 cm osiągają podobne i lepsze parametry dźwiękowe.

Szczególnie jesli chodzi o dolną czestotliwość graniczną oczekiwałbym wiecej juz po rozmiarze samego głosnika.

Opublikowano

a podpinałes to do wzmaka np 350wat??? dla mnie ten wzmacniacz to kiszka, nie chodzi mi o moc tylko o dzwiek, a o prawidłowym zasilaniu głosnika nie chce mi się pisac bo w necie jest sporo, fizyki kolego nie oszukasz i to ze dla Ciebie ładnie gra to nie znaczy ze jest ok, poczytaj o zniekształceniach, sprawnosci wzmacniaczy, dynamice głosnika ;)

Opublikowano

myśle ze dlatego nie piszesz nic o prawidłowym zasilaniu głosnika bo niewiele o nim wiesz.

i zasłanianie sie ze w necie sa informacje to czysty wykręt.

Ale zasilanie xxx watowego głosnika z xxx watowego wzmacniacza to nie jest obowiązek.

Moc napisana na głosniku to informacja o jego wytrzymałości. To gwarancja jaką daje ci producent ze głosnik nie ulegnie zniszczeniu. To nie jest obowiązek zasilania go taką własnie dawką energii. Wytrzymałość mocowa każdej konstrukcji jest także definiowana w zależności od obudowy w jakiej pracuje. Obudowa zamknięta sprawia ze głosnik zbliża sie do swoich parametrów zdefiniowanych przez producenta, obudowa BR nie zapenia takich warunków, Najgorsze panuja w konstrukcjach tzw FREE AIR...

Ale z pewnością znajdziesz o tym dużo w internecie ... :)

To oczywiście tylko niewielka dawka wiedzy jaka trzeba mieć zeby konstruować np subwoofery.

A tak przy okazji to jakie masz doświadczenie w budowaniu subów np z membrana bierną ...

pozdrawiam

Opublikowano

Tak jak już ktoś pisał, potrzebujesz jeszcze kabla głośnikowego, najlepiej o przekroju co najmniej 2.5mm2. Nie widzę tu też kabla REMOTE a też będziesz go potrzebował. Jest to kabel który łączy radio z wzmacniaczem... po włączeniu radia włącza się wzmacniacz, po wyłączeniu radia wyłącza się wzmacniacz. Wtyk na wzmacniaczu jest w 99% przypadków między wtykami na kabel zasilający i masę. Nie pamiętam niestety jaki kolor kabla jest od tego z tyłu radia, zazwyczaj w każdym modelu jest ten sam kolor. Na pewno będzie to jakiś luźny kabel... Jeżeli będzie taka potrzeba to sprawdzę u siebie.

Jakie masz radio?

Jeżeli chodzi o to czy to połączenie radia i wzmacniacza zagra... . Odpowiem - zagra. Głośnik w skrzyni BR nie potrzebuje aż tak wielkiej mocy jak głośnik w skrzyni zamkniętej ponieważ nie posiada "poduszki powietrznej" za głośnikiem. Oczywiście lepiej zagrałby pod wzmakiem ok 300 W RMSU, ale nie róbmy tragedii. Kumpel miał w astrze identyczną skrzynie pod wzmacniaczem około 200W i dawało radę... .

Opublikowano
  • Autor

Juz wszystko podlaczone fachowo (100zl) z tym ze radio niema wejscia na wzmacniacz i trzeba jakies inne kupic ehh z czasem kupie mocniejszy wzmacniacz nie musi byc mega naglosnienie nie bede jezdzil i lansowal sie glosna muzyka ma to byc dla mnie .

pozdrawiam

Opublikowano

Niestety nastaly takie czasy ze stare sprawdzone w praktyce teorie zostaja zastapione nowymi. Dlaczego ? Zmienila sie technologia, zmienily sie priorytety brzmieniowe i instalacyjne, wzroslo znaczenie marketingu i cyferek w slupkach rozliczeniowych. Teraz priorytetem sa zupelne inne zagadnienia niz 10-15 lat temu. Aby wyprodukowac wzmacniacz przyzwoitej klasy i mocny, trzeba zrobic to kosztem wygladu i pierwszego wrazenia a w wiekszosci przypadkow to decyduje o zakupie, bo jak inaczej zdecydowac sie na zakup widzac to czego szukamy, na zdjeciach lub polkach sklepowych. Anonimowosc for internetowych car audio daje mozliwosc rozleklamowania firm konkretnego dystrybutora ( co mialo kilkukrotnie miejsce w Polsce.... i zadzialalo) bez wzgledu na to jaka jest rzeczywistosc. Miedzy innymi dzieki temu powielane sa teorie o prawidlowm zasileniu subwoofera wzmacniaczem o polowe mniejszej mocy. Opisywanie brzmienia slowami "miodzio", "zaj....scie", "ladnie" , "wypas" jest adekwatne do mozliwosci poszczegolnych komponentow. Oczywiscie cyferki w instrukcji to nie wszystko i nie tylko one maja znaczenie w uzyskaniu efektu finalnego bo przeciez mozna prawidlowo zasilic subwoofer (chociazby ten o ktorym mowa) wzmacniaczem 2x75W- szkoda tylko ze takie wzmacniacze przestano produkowac kilkanascie lat temu.....

Opublikowano

panie ditomek, jestem akustykiem, pracuje na systemach ktorych na zadnej dyskotece nie zobaczysz i nie wyskakuj mi tu z dipolami, bo składałem kolumny ktorymi zachwycają sie wszyscy DJe, mam wykształcenie w swoim zawodzie a ty jak zauwazyłem po tych głupotach co napisałes czysto internetowe. Wytrzymałosc głosnika w impulsie kolego to ta wyzsza moc a nie rms ;) polecam studia elektroakustyki wtedy porozmawiamy. nara

z watsonem się zgodzę, bo piszesz tuu o sprawnosci wzmacniacza, teraz te wspaniałe blaupunkty mają po 30% sprawnosci i graja na znieksztalceniach takich ze jak nizej zejdzie to głosnik dostaje szału, dawniej ładowano solidne graty i na 500w robilo sie koncerty, ktore teraz cięzko opędzic majac 3kW ;)

Opublikowano
  • Autor

Wie ktos ile moze mnie takie radio z chinczami kosztowac?

pozdrawiam

Opublikowano

z tego co pamietam to nie ma jednej metody wyznaczania wytrzymałosci mocowej głosnika. kazdy producent ma swoja. łaczy je to ze dla wooferów pomiar obywa sie dla czestotliwości 1 kHz. W zależności od obudowy i strojenia głosnika jego wytrzymałość jest rózna, jak pisałem wcześniej. I pamietac nalezy ze poruszamy sie grubo ponizej 1kHz co dodatkowo zaniza to co napisał producent. To oczywiście skrót. I wniosek jest taki ze z 300 wat o których pisze producent w rzeczywistych warunkach zostaje trochę mniej.

Chetnie poznam Twoje zdanie na temat tego co napisałem. Jesli gdzieś popełniam błąd będę wdzięczny za wskazanie tego miejsca. Jednakże wkładanie w moje usta słow których nie pisałem (jakieś dipole) jest trochę niesprawiedliwe.

natomiast zgadzam sie z drugą czescią Twojej wypowiedzi.

Ale to własnie wina marketingu o którym pisał Watson, bo natworzono jakieś dziwne pojecia mocy i próbuje sie nimi nakarmić ludzi którzy chcą duzych cyferek.

PS

nie jestem zadnym DJ'em, błednie odczytałes jedną z liter :)

Opublikowano

sorry poniosło mnie, ale przez to przez dj ktory spalił mi dzien wczesniej 4 basy i driver.. ;/ wez tu pozyczaj sprzet :wallbash: i faktycznie zle odczytałem twoj nick, a jestem uczulony na djow ;) przepraszam jeszcze raz, a dipole to fachowa nazwa głosnikow pracujących bez obudowy czesto okreslanych jako freeair, zgadzam sie z tym co napisałes o wytrzymałosci, ale trzeba pamiętac ze to samo dotyczy wzmaków, moze przy tak niskich mocach jak 300w niedobor prądu nie jest tak odczuwalny jak przy 20kW, ale jest ;P stosując mocny wzmacniacz nie musisz go rozkręcac na full, unikasz wtedy wzrostu szumow własnych, zniekształcen i wariujacych harmonicznych, a tak wogole to przyczepiłem się tego klocka bo on gra marnym dźwiękiem, a nie z powodu niskiej mocy :) Pozdro