dareksa1 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Witam Przy zapalaniu na zimnym silniku auto trochę szarpie (falują obroty). Gdy silnik się rozgrzeje, to silnik mniej szarpie. Mechanik od silników powiedział mi, że trzeba sprawdzić wtryski (czy któryś nie leje). Martwi mnie trochę to, że nie sprawdził nawet VAG-iem. Byłem wcześniej u elektryka i sprawdzał VAG-iem, lecz nie było żadnych błędów w silniku. Nie mam pojęcia co mam robić: Czy trzeba jeszcze coś sprawdzać VAG-iem (jakieś bloki pomiarowe)? Czy oddać do mechanika, żeby wykręcał wtryski i po kolei sprawdzał czy nie leją? Nie mam pojęcia co to może być. Czy mogę z tym tak jeździć? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Paweł
Norbi TDI Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 falowanie obrotów moze byc powodowane przez zle ustawiony kąt wtrysku. Radził bym sprawdzić vagiem kąt wtrysku i korekcje. ps. tylko niech zrobi to ktos kto wie co ma zrobić ponieważ zle ustawiony kąt jak i zła korekcja nie objawi sią błędami
dareksa1 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ale wcześniej było dobrze. Tak zaczęło się dziać od paru miesięcy. Jak sprawdzić VAG-iem kąt wtrysku i korekcje?
Norbi TDI Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Prosze bardzo, ładnie opisane http://www.a4-klub.pl/smf/diagnostyka_vag/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html filtry wymieniałeś ?
dareksa1 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2009 Filtr powietrza i paliwa był teraz wymieniany. Nie mogę znalezc tego na tej stronie co podałeś. Czy mógłbyś podać czy muszę wejść w VAG-u w wartości mierzone czy przeprowadzić próbę statyczną? W którym bloku i na której pozycji jest kąt wtrysku i korekcja? Jakie wartości powinien mieć kąt wtrysku a jakie korekcja?
Norbi TDI Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Wtryski gr.013 musza miec +-2 wskazanie tylko na trzech polach. Kąt wtrysku gr.000 (chyba pole nr.2)
Rekomendowane odpowiedzi