Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] Samochód całkiem sprawny ale ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mój samochodzik całkiem nieźle jeździ, nie mam z nim żadnych problemów ale chciałbym zobaczyć czy nie ma jakiś ukrytych wad które się jeszcze nie ujawniły :) no i też chciałbym porównać osiągi PB z LPG, poradźcie mi które logi zrobić na lpg i na benzynie żeby można było (żebyście mogli :) ) porównać czy mam wszystko ok na 100% i czy gaz jest dobrze skonfigurowany

ostatnio wymieniłem termostat i przepływomierz, i zamierzam w niedługim czasie świece wymienić

będę wdzięczny za podpowiedzi, aha i jeszcze jakim programem najwygodniej to zrobić (narazie mam tylko vag 309.11)

pozdro

Opublikowano

Witam

Skoro piszesz że :"mój samochodzik całkiem nieźle jeździ, nie mam z nim żadnych problemów " to nie rozumiem dlaczego szukasz dziury w całym i na siłę chcesz coś wyszukać. Na podstawie logów niewiele można stwierdzić, to nie tak jak z dizelkiem.

Następna sprawa "czy mam wszystko ok na 100% i czy gaz jest dobrze skonfigurowany" mogę Cię zapewnić że jak byś miał źle ustawione parametry gazu to na pewno w krótkim czasie byś się o tym przekonał.

Jeżeli chcesz koniecznie sprawdzić swoje autko to podjedź na hamownie.

Sofcik który masz w zupełności wystarczy do naszych potrzeb.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

heh tak mi sie nudzi i coś bym pogrzebał przy autku ale nie mam za bardzo co więc pomyślałem że okresowo sprawdzę wszystko

chciałem też porównać jak chodzi na starych świecach i jak będzie chodził na nowych, ale nie wiem za bardzo które grupy zrzucić, o dieslach to tu jest pewnie 90% postów, resztę to v6 albo doładowane a o biednych wolnossakach to nic nie ma

przydałoby się żeby ktoś z super zdrowym 1.8 wrzucił tu pełne logi ze wszystkich grup to by było do porównania dla wszystkich

tylko taki silniczek najlepiej jakby miał z 50kkm przebiegu :)

a czy z logów da się wywnioskować czy lambda działa poprawnie ? bo już 2 razy kasowałem u siebie błąd lambdy z tym że był sporadyczny ?

Opublikowano

Witam

Hmm, a jednak coś Cię niepokoi możesz powiedzieć co to za błąd.

2 to dawka paliwa i przepływka

7 8 9 to sonda między innymi.

Może ktoś Ci podeśle tabele wartości dla porównania bo ja niestety nie dysponuję tym rocznikiem.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no wreszcie trochę czasu w weekend się szykuje to zrobię logi na benzynie i na gazie dla porównania

miałem w środę wyjazd do katowic więc postanowiłem sprawdzić jak samochodzik jeździ na benzynie, skasowałem średnie spalanie na bramkach w balicach i sandał :), oczywiście nie ma gdzie szaleć więc vmax gdzieś tam 160 a tak norma to 130 no i 70 na "robotach"

nawet nieźle się zbiera na benzynie, nie ma żadnych problemów z przyspieszaniem czy tam z jakimiś obrotami, no chodzi ładnie ale Fis wskazał mi że po przejechaniu 180 km spalanie średnie 11L, trochę się zdziwiłem bo myślałem że na trasie będzie mniej, wskazania ilości paliwa w baku też wskazują na mniej więcej 10-11L, czy to normalne ? mam niby automat 4 biegowy, tempomatu nie używałem, klima była włączona i opony 16/225. Czy można coś przeczyścić/sprawdzić ewentualnie wymienić żeby zmniejszyć spalanie ? lpg pali mi tak między 12-15 (w zależności ile trasy a ile miasta ) myślałem że to norma dla tego silnika ale benzyny to miałem nadzieje że na trasie wszama koło 8-9 (liczy się tak mniej więcej 20 procentowe większe spalanie LPG niż Pb )

jakbyście mieli jakieś sugestie co mógłbym sprawdzić to bardzo proszę wpisywać

Aha, nie "boli" mnie to że tyle pali bo i tak jeżdżę na lpg i bardzo jestem zadowolony ogólnie z autka, ale że ostatnio mam trochę czasu i mam fioła na punkcie wykorzystywania rzeczy na 110% to chciałbym sprawdzić czy przypadkiem nie można by wydusić jeszcze troche z tego 1.8 :)

Opublikowano

Witam

Z pewnością byłoby około 7-8 ale musiałbyś jechać spokojnie i z prędkością 100-120.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

hmm pewnie tak, myślę że wpływ na spalanie ma też skrzynia automat 4 biegowy, pewnie 5 biegowy tiptronic byłby oszczędniejszy

no nic, zapodam logi koło niedzieli to może coś z nich wyjdzie

aha, a jak jest z katalizatorem ? mam 150kkm przelatane, 7kkm na lpg, czy on jeszcze spełnia swoje zadanie ? czy należy go wywalić/opróżnić ? na analizatorze spalin na gazie jak i na benzynie koleś mi mówił że auto chodzi jakby miało przejechane 20kkm (co mnie bardzo ucieszyło :) )

czy jakby był zatkany kat albo już nie działający to wyszło by na analizatorze ?