Jump to content
IGNORED

[B5 1Z] Problem z pompą wtryskową

dareksa1

Recommended Posts

Witam wszystkich

Zimny silnik ma falowanie obrotów. Mechanik sprawdził wtryski, rozrząd, przepływomierz, czujnik N75 - wszystko OK

Podejrzewa pompę wtryskową.

Co można jeszcze sprawdzić?

Czy można sprawdzić pompę wtryskową VAG-iem.

Jeżeli tak to w jaki sposób (jaki blok pomiarowy)?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

Guest Solskier

Jak już obstawiałbym nastawnik dawki paliwa bo sama pompa raczej na pewno nie ma z tym nic wspólnego. Dodatkowo warto rzucić okiem na czujniki temp. paliwa i cieczy (głownie czujnik do ecu).

A gdzie dokładnie znajdują się te czujniki: temperatury, paliwa i cieczy (głownie czujnik do ecu)?

Pytanie do kolegi Solskier:

Czy mógłby kolega podać do siebie jakis numer telefonu, chciałbym na ten temat porozmawiać.

Silnik nierówno pracuje (falowanie obrotów), szarpie najbardziej gdy jest zimny a gdy rozgrzeje się to jest trochę lepiej.

Z góry serdeczne dzięki.

Leoncjo czy mógłbyś podać do siebie jakiś numer telefonu, chciałem pogadać o problemie odnośnie falowania obrotów w mojej audi a4 1.9 1Z.

Podejrzewasz, że to nastawnik pompy wtryskowej?

Mówisz, żeby zdjąć wtyczkę z czujnika prędkości pojazdu, ale ja nie mam pojęcia gdzie tej wtyczki szukać.

Z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam

Paweł

Czujnik prędkości jest obok w miejscu, gdzie półoś wychodzi ze syczkrzyni (ta od strony kierowcy). Są dwie wtyczki w tym miejscu, ekseprymentalnie zdejmij po kolei, jak zdejmiesz odpowiednia to licznik przestanie działać i tak ma być..... testujesz w czasie jazdy.... .

Jeżeli po zdjęciu falowanie ustąpi, to na 90% bedzie to problem nastawnika. Pisz jak wynik obserwacji.

Leoncjo wielkie dzieki za wyjaśnienia.

Dzięki, że odpowiedziałeś mi na maila.

W czasie jazdy trochę silnik poszarpuje, bardziej - gdy jest zimny.

Gdy się rozgrzeje, to lepiej pracuje, obroty silnika mniej falują, jest mniejsze poszarpywanie.

Teraz nie wyrobie się, żeby to sprawdzić, bo mam wyjazd z rodziną.

Będę za ok. 2-3 tygodnie.