Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Prośba o nr.katalogowy presostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poszukuje sklepu internetowego z presostatami do modelu A4 B6. Gdzieś był link na forum, ale nie mogę go znaleźć. Ew. mógłby mi ktoś podać nr który znajduje się na presostacie?

Niestety mój sie zgubił :/ , nr katalogowy z etki mam i sugerując się nim, zakup z neta mogły okazać się nietrafiony z racji kilku modeli tego czujnika występujących z tymi samymi oznaczeniami.

Proszę o odpowiedz … i póki co, zapraszam do sauny ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

numer mojego na aucie to: 8z0959126

ETKA informuje, że ten numer części został wycofany: 01/04/2004, należy użyć części zastępczej o numerze katalogowym: 8E0959126

Mając numer z ETKI czemu zakup ma być nie trafiony? ... jeszcze nie miałem problemu z tymi czujnikami i numerami.

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje za odpowiedz.

Kupilem drugi presostat oznaczony tym razem 8z0959126 i nie pasuje :( ... faktycznie byla zmiana w 2004 wczesniejsze prostaty maja ozn 8z0959126. Nr 8z0959126 wg nowych katalogow to 1J0959126 niestety te prosostaty nie pasuja. Do a4 b6 1.9 tdi powininen byc 8E0959126 C i taki obowiazuje od 2004.

Przestroga ;) nie pasuja:

8E0959126A ,1J0959126.

Opublikowano

Mrozio, a możesz wrzucić fotkę gwintu [całości] tego presostatu?

Opublikowano
  • Autor

8Z0 959 126 (nowy) = 1J0 959 126 = Hella nr 6ZL3 51 028-221 - nie pasuje

1J0959126.jpg

Opublikowano

zgadza się ... do chłodnicy A4 B6 musi być troszkę inny gwint ... przynajmniej polowe tej drugiej 10 .. nie znam dokładnie wymiaru ...

Opublikowano
  • Autor

dokladnie. Gwint wew. powinien sie zaczynac od razu.Bez zadnych dystansowych cześci (jedna z 10-tek).

Juz niedlugo kolejny presost z rodziny 8e0959126 bedzie u mnie w domu :) -zdam relacje

Opublikowano

Mrozio, jak będziesz wymieniał presostat zrób kilka fotek, będziemy mieli małą foto poradę dla Audi A4 B6, myślę, że dobry temat do warsztatu będzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mam już właściwy presostat. Nr. 8E0959126C . Klimatyzacja działa prawidłowo. Z sauny zrobiła się komora kriogeniczna :) teraz zostało mi tylko odpowiednio dawkować zimno i cieszyć się suchą koszulką i spodenkami.

Wymiana jest możliwa bez zdejmowania lampy. Najpierw wyciągnełem drucikiem kostkę, która majtała sie przy belce zderzaka następnie obróciłem ją kilka razy, aby w efekcie końcowym kable nie były poskręcane, nałożyłem na presostat i wkręciłem całość. Operacja bardzo prosta pod warunkiem małych dłoni i giętkich palców u instalatora :cool1:

8E0959126C.jpg

Cena czunika ciśnienia klimatyzacji to ok 200zł, na allegro widziałem podobny wizualnie zamiennik za 80zł + koszty przesyłki, nie wiem czy pasuje :( . Osobiście miałem styczność z 3-ma presostatami o nr. 8E0959126 i pasował tylko jeden oryginalny z wyróżnikiem literowym C - zgodnie ze zmianami oznaczeń wprowadzonymi przez VAG i opisanymi w tym temacie.

Pozdrawiam[br]Dopisany: 23 Lipiec 2009, 00:34_________________________________________________Czujnik kupiłem od sprzedawcy http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3681698

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy do wymiany tego czujnika trzeba wypompować czynnik chłodzący?

Czy można go wymienić bez utraty tego czynnika?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżam, niedawno była walka o klimę.

Jak pisał bosmaneq http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=206164.0;highlight=czujnik+klimatyzacji potwierdzam była zmiana w numeracji tego czujnika. Do A4 B6 AWX modelowo z 2003 r. dobrany po numerze VIN pasuje czujnik o numerze 3R0 959 126 (jak na zdjęciach). jak widać po zdjęciach są to różne kształty. Smutny pan w ASO powiedział, że zamienniki odmawiają współpracy i tylko org zadziała. Powiem szczerze, że kilka innych czujników nie chciało zatrybić.

Co od wymiany - można spokojnie samemu. Gaz nie wyleci ( jest zawór) na którym powinien być oring. Najlepiej wyjąć lampę lewą ( od kierowcy ). Polecam wykasowanie wszelkich błędów po wszystkim i kalibrację klapek nawiewu.

czujnikcisklimy.jpg

czujnikcisklimy2.jpg