Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Drgania lewarka skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam a4 z 2000r z manualem i zauważyłem, że w momencie kiedy łagodnie turlam się np z górki i dodając gazu wyczuwam na lewarku zmiany biegów wyraźne "uderzenie" momentu obrotowego i auto zaczyna odjeżdżać. Jest to normalny objaw ? Poza tym nic się ze skrzynią nie dzieje, żadnych wyć itp. Szczególnie jest to wyczuwalne gdy auto turla się bez dostarczania paliwa czyli FIS wyświetla 0,0 l/100km i wcisnę gaz.

Opublikowano

NIe wiem czy normane ale tez to mam i sobie z tego nic nie robie :decayed: Ale na moje normalne :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Elegancko. Czyli wszystko bangla jak należy - mam nadzieję :)

Opublikowano

Lewarek łagodnie drga i u mnie.

Mało tego, kumpel mi kiedyś opowiadał jak przejechał się z mechanikiem i trzymał rękę na drążku. Mechanik go wtedy opier... żeby ten drążek puścił i dotykał go tylko jak zmienia biegi. Podobno że jak trzymał ten drążek to powoli psuje skrzynię. :mysli:

Czy to stwierdzenie jest prawdą? Wie ktoś?

Opublikowano

kiedyś słyszałem to w TV żeby nie trzymać ciągle łapy na lewarku bo coś się szybciej zużywa i nie mówię tu o samej estetyce gałki :gwizdanie:

U mnie na wolnych obrotach można zobaczyć delikatniusie drganie gałki, prawie niezauważalne. Przy jeździe nie ma żadnych drgań ani ruchów

Opublikowano

Hmm, nie wiem czy o to Wam koledzy chodzi, ale u mnie jest tak, i w poprzednim aucie też tak było, że np na 5 biegu (na tym chyba najbardziej) jak się puści gaz to drążek zmiany biegów tak jakby się cofa, a jak się doda gazu to wciska go w stronę deski rozdzielczej ;)

W sumie takie trzymanie ręki na tymże drążku może jakoś go nagina bardziej poza położenie, w którym sam by się znajdował..jak np opiera się rękę na drążku w pozycji 4 biegu..nie wiem :kox: ..ale żeby to miało jakiś negatywny wpływ na skrzynię biegów..coś wątpię :tongue4:

Opublikowano

myślę, że nie ma się czym przejmować, u mnie też przy gwałtownym przyspieszaniu lewarek porusza się delikatnie przód-tył, a wibracje na wolnych obrotach zlikwidowałem wymieniając plecionkę na nową :hi: