Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BEX] Prośba o sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Kilka tygodni temu kupiłem audi a4 1.8TQ ( seria 140 kW - 190 KM). Od samego początku świeciła się pomarańczowa lampka silnika. Błąd jaki się przy tym pojawiał to 16804. Mechanik powiedział mi, że to problem katalizatora i należy go wymienić ;/. Fakt może i ma rację, ale ja chcę być na 100% pewny. :mysli:

W związku z zaistniałą sytuacją postanowiłem zrobić logi. Niestety moja wiedza co do ich interpretacji jest krótko mówiąc żadna, dlatego proszę wszystkich którzy się choć trochę znają o pomoc.

PS. Logi robiłem pierwszy raz w życiu dlatego wszystkie sugestie będą mile widziane ;)

Dodam jeszcze że bardzo często wyskakuje mi błąd o numerze: 16804

002aav.jpg003dgs.jpg

004bgc.jpg014zff.jpg

015x.jpg020v.jpg

031x.jpg032k.jpg

034i.jpg115fnu.jpg

Z góry dziękuję :D

Opublikowano

Zrób jeszcze raz 34 grupę, tak żeby włączyło test sondy.

Jeśli nie pozwoli to może być ona uszkodzona.

Samochód sprawdź pod kątem składu spalin na analizatorze.

Opublikowano
  • Autor

Zrób jeszcze raz 34 grupę, tak żeby włączyło test sondy.

Jeśli nie pozwoli to może być ona uszkodzona.

Samochód sprawdź pod kątem składu spalin na analizatorze.

Dziękuję za odpowiedź - jutro jeszcze raz zrobię logi 34 grupy i zobaczymy co się pojawi.

Zastanawiam się tylko czy może byc to na 100% wina katalizatora. Dodam tylko, że po otworzeniu maski bucha z niej takim ciepłem, że aż odrzuca ;/. Nie wiem czy te typy tak maja??

Ps. Trochę szukałem po innych forach i sam zgłębiłem wiedzę moich logów i wydaje mi się że przepływka źle mierzy. Max co daje to 111 g/s ? Samochód powinien mieć moc 190 KM i przy tej mocy powinna mierzyć co najmniej 150-160 g/s - dobrze mówię??

Co do turbiny to wydaje mi się że też dmucha zbyt mało bo tylko 0,5-0,6 bara. Powinno trochę więcej. W samochodzie bryni który na początku miał 163 KM sprężarka dawała 07-0,8 bara - co to może oznaczać?? Turbo czy zatkany katalizator?

Opublikowano

Zastanawiam się tylko czy może byc to na 100% wina katalizatora. Dodam tylko, że po otworzeniu maski bucha z niej takim ciepłem, że aż odrzuca ;/. Nie wiem czy te typy tak maja??

http://wiki.ross-tech.com/index.php/16804/P0420/001056

Possible Solutions

* Check Intake and Exhaust System for Leaks

* Check Catalyst

* Check Oxygen Sensor(s)

* Check Oxygen Sensor(s) Control

Opublikowano

przeplywka mierzy tylko 110mg/s bo ten log to jak dla diesla zrobiles,benzyne sie kreci do 6tys i wtedy mozesz patrzec ile przeplywka mierzy

Opublikowano

Ponów logi. Najlepiej na 4 biegu od 2000 RPM do odcięcia lub przynajmniej 6500RPM.

Z tego co widać doładowanie trochę lata, przepływka wskazuje za mało, kanał 20 jest bardzo dziwny bo zapodaje ciągłe korekcje zapłonu.

Co można zrobić:

1. Wywalić kata wstawić rurke 2,5"

2. Wstawić nową sonde lambda bo moim zdaniem twoja niedomaga

3. wymienić świece na nowe

4. Zalej lepszego paliwa - neste 98 albo vpowera i zrób ponownie logi kanału 20 - oczywiście najpierw wykonaj punkt 3.

Opublikowano
  • Autor

Ponów logi. Najlepiej na 4 biegu od 2000 RPM do odcięcia lub przynajmniej 6500RPM.

Z tego co widać doładowanie trochę lata, przepływka wskazuje za mało, kanał 20 jest bardzo dziwny bo zapodaje ciągłe korekcje zapłonu.

Co można zrobić:

1. Wywalić kata wstawić rurke 2,5"

2. Wstawić nową sonde lambda bo moim zdaniem twoja niedomaga

3. wymienić świece na nowe

4. Zalej lepszego paliwa - neste 98 albo vpowera i zrób ponownie logi kanału 20 - oczywiście najpierw wykonaj punkt 3.

ad 1. Ok. Już od dłuższego czasu myślałem o wymianie katalizatora - pojadę to zrobić najpóźniej w sobotę. Montaż nowego "regenerowanego" z gwarancją w pana kalińskiego ( http://www.kalinski.pl/ ) to cena 900 zł.

ad 2. Mam nadzieję że się nie wygłupię z moim pytaniem. W samochodzie są dwie sondy czy jedna? Jeśli dwie to którą wymienić tą przed katem czy za katalizatorem?

ad 3. Świece też wymienię na takie NGK - PFR6Q albo bosh nr kat: 0 242 236 564 ( jeszcze nie wiem)

ad 4. Ten punkt wykonam jak zrobię wcześniejsze i jak zapali się rezerwa.

Oczywiście poinformuję na forum co i jak.

Opublikowano

1. ja bym katalizatora nie zakładał....zrobisz czipa to tuner wyłączy ci wskazania 2 sondy lambda i nie będzie ci wyskakiwała kontrolka na zegarach

2. masz 2 sondy lambda. Pierwsza ustala mieszankę a druga sprawdza stan katalizatora - moim zdaniem walnięta jest pierwsza, druga jak wywalisz kata i zrobisz czipa będzie wyłączona

3. tylko NGK

4. nie chcesz mi chyba powiedzieć że jeździsz na PB95 ? :shocked: :shocked:

Opublikowano
  • Autor

1. ja bym katalizatora nie zakładał....zrobisz czipa to tuner wyłączy ci wskazania 2 sondy lambda i nie będzie ci wyskakiwała kontrolka na zegarach

2. masz 2 sondy lambda. Pierwsza ustala mieszankę a druga sprawdza stan katalizatora - moim zdaniem walnięta jest pierwsza, druga jak wywalisz kata i zrobisz czipa będzie wyłączona

3. tylko NGK

4. nie chcesz mi chyba powiedzieć że jeździsz na PB95 ? :shocked: :shocked:

Czipa nie będę robił. Samochód seryjnie ma 190 KM - i to w zupełności mi wystarczy. Co do sondy to na w 31 grupie widać że wszystko z nią ok. Oscyluje w granicach 0,7-1,0 ( tylko nie wiem czy to ta pierwsza czy druga)

Na temat paliwa nie będę się wypowiadał, bo wiem że i tak dostanę od Was opiernicz ;-)

Przepraszam, że zgrzeszyłem to był mój drugi i ostatni bak paliwa zalany 95. Wystarczy mi tych "strzałów" w silniku.

Znalazłem jeszcze logi statyczne grupy 001. Proszę o "diagnozę

001yly.jpg[br]Dopisany: 23 Lipiec 2009, 11:58_________________________________________________

[br]Dopisany: 25 Lipiec 2009, 12:47_________________________________________________Wczoraj pojechałem do mechanika który sprawdził mi sondy lambda. Okazało się, że pracują one prawidłowo. Utwierdził mnie on w przekonaniu, że może to faktycznie być katalizator. Pojechałem dzisiaj do speców od katalizatorów. Wymienili mi na nowy i co sie okazało? Po przejechaniu 60 km nie wyskakują mi żadne błędy ( wcześniej 16804 ) i co najważniejsze samochód w końcu zaczął jeździć jak 190 konny BEX. Krótko mówiąc, czuję się jak bym kupił nowy mocniejszy samochód ;-).

Dziękuję wszystkim tym którzy wypowiadali się w moim wątku

Pozdrawiam

Opublikowano

Daj nowe logi dynamiczne

Opublikowano
  • Autor

Daj nowe logi dynamiczne

Spoko zrobi się ;-)

Wyjadę tylko ten zbiornik paliwa ;/ i zaleję czymś porządnym ;-)