Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Proszę o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o analizę logów. Przy obrotach 2400-2700 łapie małą zadyszkę, mam nadzieję że moje pierwsze logi :) pomogą znaleźć przyczynę. Dodam że kat jeszcze jest(przebieg 211tys) i że jeżdżę bardzo dynamicznie.

Dynamiczne:

000dynamiczny.jpg

001dynamiczny.jpg003dynamiczny.jpg

004dynamiczny.jpg008dynamiczny.jpg

010dynamiczny.jpg011dynamiczny.jpg

Statyczne:

000cz.jpg

001003x.jpg

004007013.jpg

014018023.jpg

008010011.jpg

Basic Settings:

000bso.jpg

003bs.jpg004bsq.jpg

011bs.jpg

Opublikowano

Przycinające sie zaluzje VTG w sprezarce są przyczyną tej zadyszki o ktorej wspomniales. Zresztą pokazują to pogrubione przez Ciebie wartosci.

Masz dwa wyjscia - jezdzic dynamicznie i znow zalogowac 3 proby 011 dyn lub wyrwac turbine i wyczyscic.

Dodatkowo (kolejnosc nie przypadkowa)

- wymienic termostat

- wymienic czujnik temperatury paliwa - czy w pamięci ECU byly jakies błedy ?

- sprawdzic ew. wyregulowac statyczny kąt wtrysku

Reszta OK.

Opublikowano
  • Autor

nie ma i nigdy nie było błędów w pamięci ECU, już bardziej dynamicznie jeździć się nie da :evil: jest tak że jak jadę w 5 osób jest żwawszy niż jeżdżąc samemu, po takiej jeździe w 5 osób samochód robi się mocniejszy na kilkaset kilometrów po czym znowu uciekają te koniki, tak jakby jazda nie dociążonym samochodem go zamulała, a po jeździe dociążonym jest mocniejszy, od niedawna po takiej ostrej przejażdżce zatrzymam się i z rury śmierdzi za bardzo spaliny, wcześniej nic nie śmierdziała, spalanie też podskoczyło o 0,2L tak z niczego przy delikatnej jeździe, a przy ostrej teraz pali o 1L więcej.

Opublikowano

statyczny kąt wtrysku to grupa 000 pozycja 2? Jest około 56, chodzi o zmniejszenie do zalecanych 49-54?(Czy może chodzi o pozycje 2 w grupie 000 basic setting?)

Ta sprawa to w tej chwili Twój najmniejszy problem.

Skupilbym sie na przycinajacych sie kierownicach VTG, czujniku temperatury paliwa i termostatcie. Zaplon ustawisz o po ich wymianie.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ostatnio zauważyłem że gumowa rura idąca od filtra do turbiny jest luźna, zsunęła się z turbo, turbina zasysała sobie powietrze nie z filtra tylko z tej dziury :gwizdanie: Po wytarciu rury w środku bo była zaolejona trochę i nałożeniu troszkę syczenie turbiny przy niskich obrotach ucichło, i trochę dynamika silnika się zmieniła, chyba ciut wolniej się teraz zbiera ale jest równiejsze przyspieszania w całym zakresie obrotów, wcześniej powyżej 3000obr jakby był mocniejszy.

Zaobserwowałem że olej leci z rury wydechowej, a oleju nie bierze silnik wiec to musi być ten 1L na 100km którego silnik przy ostrej jeździe nie może spalić i wypluwa na turbo, katalizator, tłumiki i na trawę gdzie to ładnie widać. Jak zakładałem rurę na turbo pokręciłem turbina i luzu zero, w każdym kierunku nic, a kręci się średnio ledko, pchnięta palcem nic sama się nie pokręci, do tego ma opór co kawałek obrotu jak by była scentrowana :kox: tak ma być?

Czy czujnik temp. płynu chłodzącego G2 w grupie 003 poz. 1 w grupie 17-Instruments na zimnym silniku ma zawsze 45C? inne czujniki w silniku maja po 11C, na dworze też 11C.