Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AUTOMAT - A4 B6-tiptronic-BRAK SKRZYNI (czasami)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:a4fan:

Witam wszystkich.

Moje autko jeździ z warsztatu do warsztatu i nigdzie niechcą mi pomóc (po dwoch dniach zwracają nieznajdując rzyczyny awarji).

Problem polega na:

Przez pewien czas zdarzało się ze po odpaleniu autka na wyswietlaczu migały wszystkie biegi (wystarczyło wyłączyć silnik i uruchomić ponownie aby skrzynia zaczeła pracować normalnie - tzn, pokazywała na którym biegu się jedzie).

Później zdarzyło się że w trakcje chamowania autko zaczeło jakby "gasnąć", tzn. przez 2 sekundy niechciało ruszyć do przodu.

I wkońcu zdarzyło się że w trakcje jazdy, kiedy trzymałem noge na pedale gazu z wyświetlacza znikneła skrzynia biegów (obroty podkoczyły do 4000 - jak by był na luzie). Zatrzymałem autko i próbowałem zmienić bieg na P,R,N,D,S i nawet na reczna zmiane). Auto cały czas bylo na luzie, tak jakby niebylo skrzyni(na wyświetlaczu jej niebyło).

Po wyłączeniu zaplonu i ponownym rozruchu auta na wyświetlaczu zapaliła się i nie zgasła kontrolka od ELEKTRONIKI SILNIKA, AKUMULATOR, SYSTEM ABS. Nie wyświetliły się biegi na wyświetlaczu (żadne - jak by ich nie było) oraz zaczeła migać kontrolka od HAMULCÓW. Pojawił się napis o uszkodzonym systemie ABS i konieczności kontaktu z serwisem.

SILNIKA NIE DAŁO SIę ZAPALIć.

Po kilku minutach udało mi się zapalić silnik i wszystko było OK, samochud jechal zupełnie normalnie, na wyświetlaczu widać bylo na ktorym biegu auto jedzie.

Teraz nieda się wogule zapalić silnika, a jeśli już odpali to pozostaje włączona lampka od elektroniki silnika i da sie nim przejechać odległość 2,5km i skrzynia ginie, a żeby ponownie odpalić auto trzeba poczekać jakieś 1,5 do 2 h).

Z czym może być problem.

Oddalem autko już do 2 warsztatu i też najprawdopodobniej niedadzą rady go zrobić.

POWIEDZIANO MI że:

Jest problem z komunikacja miedzy sterownikiem skrzyni a elektroniką silnika.

Gdy autko się odpali wszystko jest OK, jeżdzi jak szalone, ale gdy "zgubi skrzynie" nieda się go nawet odpalić.

Prosze o pomoc, przejżałem wszystkie tematy z forum o skrzyniach i nie znalazłem takiego problemu.

EWENTUALNIE PROSZę O WSKAZANIE WARSZTATU w WARSZAWIE który nie tylko by się podjol naprawy autka ale i je naprawił.

Opublikowano

Zarzuć temat na AKP z całym szacunkiem dla tego forum tam jest dużo wiecej userów i duzo łatwiej uzyskać stosowne informacje. Spróbuj też tu http://www.automat.pl/autoservice/index3.html albo http://www.samko.pl/

Opublikowano
  • Autor

Dzięki - jestem w trakcje przeglądania

Opublikowano

Sprawdź też kostki połączeń przewodów przy skrzyni pod autem. Też w tipie barata mieliśmy problem z komunikacja między silnikiem a skrzynią a w warsztacie nawt tam nie zajrzeli - podłączyli jedynie kompa i powiedzieli ze nie ma komunikacji. Po wymianie kostki komunikacja wróciła jednak nie miałem takich problemów jak ty. Jak znajdziesz przyczynę napisz co to!!

Opublikowano
  • Autor

Autko cały czas w warsztacie.

Zostały sprawdzone wszystkie połączenia pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów.

Wydaje się że wszystko gra, żaden przewód nie został uszkodzony, wszystkie styki są sprawne i łączą w odpowiedni sposób.

Jest podejrzenie że to pozycjoner zmiany biegów (nie wiem czy tak się to nazywa, podobno to mała płytka drukowana w skrzyni biegów).

Jak będzie coś wiadomo na 100% to napisze w czym był problem i jak sobie z nim poradzono.

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów :a4fan:

• 1 rok później...
Opublikowano

Czesc ja mam taki problem w b5 tylko ze umnie najpierw wsteczny wchodzil za 2 razem a wkoncu zostal w pozycji drajw i koniec,wyswietla D i niechce odpalic wcale.VAGpokazal ze nie widzi czujnika polorzenia skrzyni czyli chyba pozycjonera.To jest taki czujnik stylu skrzyni z 6 przewodami wcisniety w obudowe skrzyni i przykrecony jedna srubka.Szukam takiej czesci.Jak ty naprawisz pierwszy to sie pochwal a jak ja to ja napisze.Powodzenia :hi: