Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Ogrzewanie postojowe webasto/eberspaecher - czy warto (w praktce)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Pytanie może i retoryczne (wybaczcie, nie miałem nigdy webasto) ale chciałbym poprosić o wasze opinie z codziennego użytkowania takiego ogrzewania. Poczytałem coś tam w sieci i mam kilka pytań.

Posiadam B7 z 2005r. z silnikiem diesel'a 2.0 TDi (BLB) i interesuje się zamontowaniem webasto.

1. jak wielka jest ingerencja i czy pojawiają się problemy z elektryka/elektronika/przepływem cieczy?

2. jeśli pojawiają problemy po zamontowaniu webasto to jakie? klimatronik, nawiewy, elektryka... ?

3. czy problemy ze smrodem wydobywającym się spod maski są częste?

4. oczywiście w dodatniej temperaturze rzadziej się włącza webasto ale do jakiej temperatury działa, +5? i to samo w drugą stronę, do ilu minus Celsjuszy działa?

5. zakładając, że rano odpalam webasto z pilota ile minut trwa ogrzanie silnika i kabiny tak aby nie trzeba było drapać np. przy -10°C? tutaj też pytanie czy temperatura powietrza ma duży wpływa na spalanie przez webasto?

6. jeśli sytuacja jak w pkt 5., to bardzo się dymi spod samochodu? śmierdzi to to? będą sąsiedzi wzywać straż pożarną? :)

7. jakieś niedogodności z posiadania webasto? typu ustawianie nawiewu na szybę przed zgaszeniem samochodu jeśli chcemy rano odmrozić przednia szybę? inne...?

8. w krakowie widzę, że polecane są serwisy Swift i AllHappy, w drugim czekam na wycenę a w swifcie na www widać cenę 690euro i tanio to to nie jest. W aso dowiedziałem się, że nie ma czegoś takiego jak 'zestaw instalacyjny webasto', może i można zamówić części ale kolo powiedział, że i tak nie montują czegoś takiego... Zatem pytanie gdzie polecacie montować tak aby cenowo było rozsądnie i jakość przyzwoita?

9. w necie czytam o samych plusach, są minusy posiadania takowego? mniemam, że nie :) ale niech się wypowie ten kto zna :)

10. może zamiast firm z tematu macie jakieś inne propozycje?

Opublikowano

montuj jednym słowem rewelka. ja mam u siebie fabryczne zero smrodu w aucie (zalezy gdzie wystawisz komin :)) w ciągu 15 min potrafi podniesc temp w kabinie o 20 st - 30 st. zalezne od temp zewnętrznej. dodatkowym plusem jest ogrzewanie bloku silnika rozgrzanym płynem - plus tego. autko zapala bez tzw. ssania. problem skrobania szyb znika.

jestem za, za, za.

pomyśl nad orginalnym obsługujesz go poprzez fis.

Opublikowano

montuj jednym słowem rewelka. ja mam u siebie fabryczne zero smrodu w aucie (zalezy gdzie wystawisz komin :)) w ciągu 15 min potrafi podniesc temp w kabinie o 20 st - 30 st. zalezne od temp zewnętrznej. dodatkowym plusem jest ogrzewanie bloku silnika rozgrzanym płynem - plus tego. autko zapala bez tzw. ssania. problem skrobania szyb znika.

jestem za, za, za.

Popieram

To moje pierwsze auto z ogrz. postojowym (oryginał) i jestem zachwycony. Jak dalej będzie i jak sie to zachowa przy -20 zobaczymy ale na razie jest OK. Ustawiam sobie ze o 5:15 ma byc ciepło i jest przyjemnie jak wchodzę do autka. Super sprawa. Polecam

A co do odpowiedzi to ja jak ustawiam na 15 min to szyb nie trzeba skrobać bynajmniej teraz nie wiem jak bedzie przy -10 lub wiecej bo nie miałem okazji tego doświadczyć.

Co do dymienia to nic nie widze zeby ekstra dymilo i to bardzo a tylko sobie buczy z cicha i tyle.

Mi sie włącza funkcja AUTO po załączeniu i rozdział nawiewu idzie na wszystkie strony ale to wystarcza by szybkę tylko wycieraczkami przelecieć i nie trzeba skrobać.

Opublikowano
  • Autor

to wchodzi chyba jedynie wytargany z innego bo jak dzwoniłem do aso to mówili mi, że nie ma czegoś takiego jak zestaw instalacyjny.

tutaj się zwrócę z prośbą do osób, które montowały aby opisały jak wygląda wpięcie do instalacji i czy FIS wszystko widzi...