Jump to content

[B5 AEB] Radio Symphony - Jak podpiąć tylne głośniki?


Recommended Posts

Mam pytanie. U mnie od samego początku jak kupiłem furkę było jakieś nie oryginalne radio ( jakiś kaseciak). Sprawdzałem kody i z wyposażenia miałem tylko 6 głośników bez radia. Sprawa się ma tak że na tym nie orginalnym radiu grają wszystkie głośniki a jak podepnę symphony to grają tylko z przodu. Prawdopodobnie dla tego że w symphony przednie głośniki idą bez pośrednio z radia a tylne przez wzmacniacz??? dobrze rozumiem? Z tyłu mam głośniki Nokia ale nigdzie wzmaka nie widzę :kwasny: Gdzie on może się znajdować?

Jeśli nie mam wzmacniacza to raczej nie podepne inaczej tylnych głośników?

Do tego dostało mi się nowe nieorginalne głośniki i chciałem je założyć na tył więc jaki najlepiej wzmacniacz dokupić żeby to wszystko jakoś zpasować???

Sorki za ogrom pytań ale trochę jestem w tym zielony :decayed:

Link to comment
Share on other sites

Witam. Radio symphony ma oryginalnie wyjścia tylko na dwa przednie głośniki a resztę (system aktywny) obsługuje wzmacniacz. Jeśli masz głośniki oryginalne w półce tylnej to przy jednym z nich powinien być wzmacniacz. Skoro przy nie oryginalnym radiu grają Ci wszystkie głośniki to znaczy ze masz dołożone kabelki do kostki iso przy radiu dzięki którym gra tył :hi:

Link to comment
Share on other sites

Głośniki mam narazię oryginalne Nokia ale właśnie przy żadnym z nich niema tego wzmacniacza a wiem jak on wygląda bo gdzieś widziałem fotkę takiego głośnika z wzmacniaczem. A może on byc gdzieś w innym miejscu??? Nie wiem moze gdzies schowany? No i do radia mam tylko 2 kostki złącza ISO ta od zasilania radia i czegos tam jeszcze :decayed: i dróga która jest do głosników. Niema zadnych więcej kabli do wzmacniacza itp. Wydaje mi się ze moze oryginalnie juz miałem tak zrobione ze nie było oryginalnego radia ani wzmacniacza :thumbdown: Tylko własnie głośniki były podpiete bezpośrednio z nie orginalnego radia. Czyli teraz bym musiał robic nowa wiązkę z kablami od radia do wzmaka i głośników?? No i dokupić wzmacniacz??

Link to comment
Share on other sites

Ok dzięki Szymon. Mam jeszcze prośbe - dostałem od kuzyna nowe głośniki sony xplode i myślałem zeby je może założyć. Tylko jaki wzmacniacz kupowac? szukać jakiegoś oryginalnego czy nie koniecznie?

Link to comment
Share on other sites

Co do wzmacniacza to nie pomogę bo się nie znam ale tylne oryginalne głośniczki zdaje się że 16" naprawdę fajnie zagrają z ori wzmacniaczem i radiem Symphony :good: Ale na ten temat niech się wypowie kto inny. Pozdrawiam :hi:

Link to comment
Share on other sites

Ok skoro nie masz wzmaka to musisz jakiś kupić pociągnąć do niego zasilanie i jeśli masz symphony to kupić takie coś

http://allegro.pl/item798165369_mini_iso_line_blaupunkt_philips_audi_ford_seat_vw.html

podłączyć to pod radyjko i pociągnąć kable do wzmacniacza :hi:

Ten sprzęt to tylko do nie oryginalnego wzmacniacza do ori nie musisz mieć chinch tylko bezpośrednio prowadzisz przewody do kostki od wzmaka

:wink4:

przydatny schemat :hi:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9db7da37595e551.html

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze raz wielkie dzięki :)

A koledzy jak się coś orientujecie to ori wzmacniacz to obojętnie jaki??? Czy musi byc jakiś określony?

Bo jest ich trochę na allegro :mysli:

[br]Dopisany: 15 Listopad 2009, 22:27_________________________________________________Jednak założe chyba te głośniki co dostałem, bo te stare nokie już chyba nie długo wyzioną ducha :decayed:

Wiem że te soniaki to też nie są najlepsze ale ma to po prostu grać...

Teraz koledzy powiedzcie mi jaki wzmacniacz kupić???

Mam radio symphony i orginalnego wzmaka niema w aucie wiec narazie tył mi wógle nie gra.

Jaki wzmacniacz dokupic do tego symphony i podobnych głośników jak w linku poniżej.

http://www.allegro.pl/item796253496_nowe_glosniki_sony_xs_f6925_przesylka_0_zl.html

Link to comment
Share on other sites

witam

mam podobny problem co kolega wyżej, posiadam radio symphony i nie działają tylne głośniki,próbowałem zdemontować dzisiaj radio, ale efekt to utknięte klucze w wewnątrz i radio ani rusz, po przeczytaniu tych postów wnioskuje, że potrzebny jest oryginalny wzmacniacz, którego podejrzewam, że w moim aucie brak

pytanie moje to jak wygląda ten wzmacniacz ??

może tak: http://allegro.pl/item844080980_wzmacniacz_tyl_glosnikow_nokia_audi_a4_95_99r.html

dołączam fotki głośników:

lewy

58d789d8cabcc8b8med.jpg

prawy

86bb5f4644dc2d2dmed.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tak wygląda wzmacniacz - jest on przykręcony do głośnika.

O9RSA.jpg

O9Zm0.jpg

ale odgrzałeś kotleta :wink4: już to kolego ogarnąłem dawno temu, ale thx :hi:

Link to comment
Share on other sites

Odgrzałem kotleta ponieważ, mam ten sam problem. Napisz jak udało ci się go rozwiązać ponieważ u mnie tylne głośniki nie grają.

:szukaj:

o nie grającym tyle można już książkę napisać

Link to comment
Share on other sites

Zgadza się. Póki co jeszcze nikt jej nie napisał, więc nie moge znaleźć rozdziału, który w sposób jasny i czytelny opisywałby mój problem. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc, a nie cenne uwagi, które powodują, że i tak stoję w tym samym miejscu.

Link to comment
Share on other sites

zrozum że każdy może miec inny problem że nie grają tylne głośniki

u jednego będzie to kodowanie radia

u innego będzie to przerobiona instalacja pod nie ori radio

u jeszcze innego będzie spalony wzmacniacz przy głośniku

a jeszcze inny będzie miał "zdupiony" gdzieś kabelek

a znajdzie się i taki który ma inne głośniki z tyłu z kablami pociągniętymi do radia które ma wyjście 4x a nasze audi ma 2x

sprawdź te rzeczy a na pewno zagrają

Link to comment
Share on other sites

Odgrzałem kotleta ponieważ, mam ten sam problem. Napisz jak udało ci się go rozwiązać ponieważ u mnie tylne głośniki nie grają.

u mnie to było proste nie posiadałem tylnego wzmacniacza na głośniku jak widać na fotkach, bo jakiś madafaka go zdarł

dałem ogłoszenie o chęci kupna i jakiś życzliwy kolega mi podesłał (za odpłatnością oczywiście) nowiutki używany zestaw głośników i wszystko jak na razie :good:

a Ty napisz przede wszystkim czy masz ori radio

Link to comment
Share on other sites

Witam. Mam problem z tylnymi głośnikami w moim aucie - nie działają. Nie znam przyczyny, dlatego też postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc. Postanowiłem zajrzeć do poszczególnych podzespołów, ale ich nie diagnozowałem miernikiem ponieważ nie wiem jakie powinny być wskazania - poprostu się na tym nie znam. Zrobiłem kilka zdjęć w nadzieji, że pozwoli to na rozwiązanie mojego problemu.

Mam radio Audi Symphony by Matsushita fot

gKIS9.jpg

Oto schemat który znajduje się na odwrocie radia.

O3fjJ.jpg

Podłączenia (przepraszam za jakość zdjęć).

1.

O3uhA.jpg

2.

CQNYJ.jpg

3.

O3Jfr.jpg

gM1aS.jpg

CRgUr.jpg

Tak przedstawia się kostka tylnego głośnika.

gMWy9.jpg

CRFQS.jpg

Głośnik (wskazania miernikiem 4 om)

gNBXA.jpg

A to chyba wzmacniacz (ale nie jestem pewny).

CRSjA.jpg

Może profilaktycznie powinienem wymienić kondensatory?

Może ktoś miał podobny problem. Proszę o pomoc.

[br]Dopisany: 21 Lipiec 2010, 20:18_________________________________________________Dowiedziałem się, że radio Audi Symphony by Matsushita ma oryginalnie wyjścia tylko na dwa przednie głośniki a resztę (system aktywny) obsługuje wzmacniacz. Więc może wzmacniacz jest uszkodzony?

[br]Dopisany: 22 Lipiec 2010, 16:59_________________________________________________To mój wątek.[br]Dopisany: 22 Lipiec 2010, 17:00_________________________________________________Dzisiaj sprawdzono na krótko głośnik z pominięciem wzmacniacza oraz napięcie w kostce i działa. Jutro kolega zajrzy do wzmacniacza, bo na jego prawidłowość działania spada podejrzenie. Zobaczymy. Może ktoś wie ile taki sprawny wzmacniacz kosztuje?
Link to comment
Share on other sites

W sumie to nie jest zły pomysł, ale zależy mi jednak na orginalnych częściach. Jakoś już tak mam. Ale propozycja godna przemyślenia. Dziękuję.[br]Dopisany: 26 Lipiec 2010, 17:43_________________________________________________Głośniki zrobione. Wszystko gra tak jak należy. Okazało się, że dioda we wzmacniaczu jest uszkodzona i należało ją wymienić.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...