Jump to content

[B5 AHU] Climatronic, czujnik g17 i problemy z nim związane


Pirx
 Share

Recommended Posts

Witam. Wierzę, że znajdzie się tu osoba, która rozgryzie ten problem bo sam walczę już z tym od kilku miesięcy bez skutków. Otóż pewnego razu przestał działać czujnik temperatury zewnętrznej g17 i zaczęło wyświetlać na panelu błąd 5.1. Odpiąłem czujnik i sprawdziłem miernikiem, faktycznie był uszkodzony. Kupiłem nowy (oryginał) i po podłączeniu wykasowałem błąd vag-iem. Podziałało może z 5 sekund i na nowo wyrzuciło błąd 5.1. I tak za każdym razem. Kiedyś przez chwilę, zaraz po uruchomieniu silnika zmienił sie na 5.3 ale zaraz wróciło do 5.1. Próbowałem spiąć przewodem końcówki gniazdka czujnika i zmienił się kod błędu na 5.2. Dodam, że styki są przeczyszczone. Sprawdzałem, dochodzi napięcie do gniazdka czujnika. Myślałem, że może sterownik trzeba przekodować jednak kodowanie jest chyba prawidłowe (04143 dla b5 '96 1.9TDI). Żeby tego było mało, zauważyłem także, że gdy włączam klimę wentylator elektryczny nie rusza (a chyba powinien). Zaczyna się kręcić dopiero na najwyższym biegu gdy wzrośnie za bardzo ciśnienie w układzie, i to tylko przez klikanaście sekund po czym wyłącza się. Oprócz tego żadnych innych dolegliwości moja b5 nie wykazuje. Co to może być? :mysli:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...