Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN Q] Pytanie odnośnie prowadzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was drobne pytanie odnośnie prowadzenia B6 ASN QUATTRO avant z seryjnym zawiasem. Mianowicie po miesiącu wjeździłem się troszke w autko i zauważyłem dziwne (moim zdaniem) zachowanie w zakrętach. Auto po wejściu w zakręt z dużą prędkością wykazuje sporą podsterowność. Co prawda nie mam doświadczenia w jeździe "czterołapem" ale wydaje mi się że samocód powinien gubić trakcje w miare możliwości czterema kołami i tak też dzieje się na drogach nieutwardzonych, jednak podczas jazdy po asfalcie sytuacja zmienia się o 180 stopni. Niezależnie od tego, jak operuje gazem przód zawsze mi ucieka (oczywiście z wyłączonym ESP, chociaż czasem nawet z włączoną kontrolą trakcji ESP nie radzi sobie z przodem) i czasem muszę lekko klepnąć hamulec lewą nogą, żeby dociążyć przód. Oczywiście nie mówie o spokojnej jeździe, tylko o przechodzeniu zakrętów na granicy bezpieczeństwa. Nie chodzi mi również o wolne wchodzenie w zakręty i dodawanie gazu w trakcie - na wejściu mam maksymalną prędkość z jaką da się utrzymać na drodze. Czy zmiana sprężyn, amorów lub stabilizatorów może zmienić takie zachowanie? Uważam, że mam doświadczenie w jeździe autem (wcześniej miałem przedni napęd na codzień, na tor E30 do driftu), ale Audi ani razu na asfalcie nie udało mi się rzucić bokiem. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest to kulturalne kombi a nie STI, ale jeśli moge jakoś zmienić tą sytuację - jestem za.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

to zupełnie normalne. spróbuj podejść do zakrętu ostro i w szycie puścić gaz lub lekko depnąć hebel, nadsterowność gwarantowana :)

na pewno obniżenie zawiasu poprawi sytuację, możesz kupić gwint i kombinować z różnicą wysokości, teoretycznie czym niżej dasz przód tym auto mniej podsterowne.

Opublikowano
  • Autor

Popróbuje takiej techniki przechodzenia zakrętów, jendak z ABSem hamowanie w zakręcie nie skutkuje efektornym bokiem :thumbdown: A może dochamowanie przed wejściem i lekka ryba? Pokombinuje jeszcze, ale w warszawie na drodze, którą pokonuje codziennie na uczelnie jest strasznie tłoczno...

Czy danie sprężyn z S-line może coś poprawić? Bo wykonanie lekkiego przeżucenia masy na seryjnym zawieszeniu nie jest precyzyjne i podczas tego manewru mam wrażenie, że zanim auto z przechyłu w jedną stronę nie wpadnie w przechył na drugą zupełnie nie mam nad nim kontroli. A gwint na nasze piękne polskie drogi raczej odpada, bo mam już dosyć po poprzednim aucie