Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Dziwny wzrost temperatury i ubywanie płynu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem ze skaczącą temp. i ubywaniem płynu mam już od dłuższego czasu. Gdy zaczęło ubywać płynu okazało się, że koło czujników temp. przy silniku była mała szczelina i płyn wyciekał. Potem wymieniłem też zbiornik wyrównawczy bo też nie był szczelny.

Niedawno stało się tak, że po przejechaniu ok. 30km w zbiorniku nie było wcale płynu chłodniczego. Okazało się, że pompa wodna padła. Wymieniłem ją z myślą, że juz musi być wszystko ok.

Teraz jest tak, że po przejechaniu ok 20km temp. wzrasta na liczniku do ok 105 stopni. Po kilku km wraca ponownie do 90 i jest już ok.

Nie mam pojęcia w czym może być problem. Może ktoś zna już podobny problem?

Opublikowano

Byc moze masz zapowietrzony układ i stad te skoki temperatury, dobrze byłoby sprawdzic temp na klimatroniku jezeli masz.

Opublikowano
  • Autor

W czasie gdy na liczniku jest 90 stopni to na klimatroniku na kanale 51 temp. jest 94-104 (chyba to jest blok silnika) natomiast gdy na liczniku jest 105 stopni to na klimatroniku 110-115. Na kanale 49 mam 0.

Układ odpowietrzałem w ten sposób. Zdjąłem trochę wąż co wchodzi na podszybiu do kabiny, następnie zdjąłem wąż powrotny ze zbiornika i go zaślepiłem. Potem przez króciec powrotny wprowadziłem ciśnienie powietrza co spowodowało, że na podszybiu zaczął wylewać się płyn. Może ja odpowietrzanie właśnie źle robię i dlatego tak się dzieje?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wróciłem do domu, więc odczekam trochę i jak ostygnie spróbuję odpowietrzyć w podany sposób.[br]Dopisany: 19 Styczeń 2010, 18:07_________________________________________________Odpowietrzyłem w podany sposób. Z węża przy podszybiu na początku wcale płyn nie wylewał się więc wygląda na to, że jednak było zapowietrzone. Dopiero po zwiększeniu nieco obrotów po chwili zaczął wypływać płyn a raczej sikać do góry. Następnie nasunąłem wąż i odkręciłem korek przy chłodnicy. Tam płyn od razu wylewał się. Następnie odkręciłem korek od zbiornika i zaczekałem aż termostat otworzy. Znów zakręciłem korek od zbiornika i ściągnąłem ponownie wąż przy podszybiu. Znów płyn nie wypływał. Zwiększyłem obroty i po chwili zaczął płyn sikać do góry. Nasunąłem wąż i odkręciłem korek spustowy od chłodnicy. Płyn wypływał, więc zakręciłem korek. Na liczniku przez cały ten proceder było 90 stopni a na klimatroniku od 91 do 94 na kanale 51. Zobaczymy jutro jak będzie się zachowywać temp. Pozdrawiam[br]Dopisany: 19 Styczeń 2010, 21:42_________________________________________________Dzisiaj temp. już nie wzrosła powyżej 90 stopni. Na klimatroniku na kanale 51 wahała się od 92-105.

Postanowiłem jeszcze raz odpowietrzyć układ. Zauważyłem że parownik od LPG nie jest gorący w porównaniu z silnikiem dlatego przy parowniku odkręciłem zacisk i włożyłem śrubokręt aby powietrze mogło uciec. Po paru chwilach na wolnych obrotach zaczął płyn sikać więc wyjąłem śrubokręt i zakręciłem zacisk. Parownika po chwili nie można było dotknąć taki był gorący. Wygląda na to, że tam też było zapowietrzone.

Problem z odpowietrzeniem jest natomiast przy wężu przy podszybiu. Płyn zaczyna sikać dopiero gdy przygazuje na chwilę. Na wolnych obrotach nic się nie dzieje. Czy może być coś z tym? Jeśli dobrze zrozumiałem opis odpowietrzania to płyn powinien zacząć sikać na wolnych obrotach. Niestety u mnie tak się nie dzieje. Co może być powodem?

Opublikowano

Przyczyn może być kilka juz lekko przypchana nagrzewnica i jest słaby przepływ inna przyczyna to uszkodzona pompa wody, ale na wolnych obrotach to rzadko sie zdarza zeby płyn sikał

Opublikowano
  • Autor

Pompa wody jest nowa 3 tyg. temu założona. Problem może być jednak w nagrzewnicy.

Opublikowano

sproboj ja moze przeplukac :hi:

Opublikowano
  • Autor

przepłukam nagrzewnice tylko jak mróz trochę odpuści :)