Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeróbka homologacji osobowej na ciężarową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,

Jak w temacie. Interesuje mnie możliwość przerobienia homologacji osobowej na ciężarową w autach typu a4, a6 . Część osób jest zdania , że takiego czegoś zrobić się nie da. Jest to chyba jednak możliwe bo na alledrogo pojawia się coraz więcej tego typu ofert przeróbki. Oto niektóre z nich:

http://allegro.pl/item893854651_audi_a6_homologacja_przebudowa_pkw_lkw.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10167976

Czy ktoś już coś takiego praktykował?

Gra warta świeczki, bo jak wiadomo homologacja ciężarowa zwalnia z płacenia akcyzy i możliwośc odliczenia całego VAT-u. Wszelkie porady, sugestie, wskazówki na ten temat mile widziane.

Aha, proszę się powstrzymać od tekstów typu zadzwoń i zapytaj, bo większość z ogłoszeń na alledrogo to oferty handlarzy, którzy najczęściej są akurat w trasie i ciężko się wszystkiego dowiedzieć na ten temat przez telefon. .

To chyba tyle.

:hi:

Opublikowano

akurat 2 tyg. temu zaciekawilem sie tym tematem i bynajmniej w Olsztynie, gdzie mieszkam nie ma opcji zeby cos takiego zrobic, bylem w wydziale komunikacji-nikt nie potrafil mi odpowiedziec, odeslano mnie do diagnosty=ten tez nie wiedzial i odeslal mnie do jakiegos kierownika z PZMotu, podjechalem do niego pogadac i mi powiedzial ze nie ma opcji, z ciezarowki na osobowke bez problemu, ale odwrotnie no way :kwasny:

Polska jest na tyle dziwnym krajem, ze moze w innym miescie jakims bez problemu cos takiego daloby sie wyrezac, fajny temat w ogole, jakby ktos mial jakies info gdzie mozna takiej przerobki dokonac, to ja tez sie pisze:]

Opublikowano

Bo tego sie nie robi w polsce tylko w niemczech. PRZED sprowadzeniem auta...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Bo tego sie nie robi w polsce tylko w niemczech. PRZED sprowadzeniem auta...

To fakt. Gadałem z pewnym gościem, który ogłasza się na allegro, że takie przeróbki robi. On to robi tak, że mieszka bodajże w Żaganiu, czyli niedaleko granicy, przyjeżdza się do niego autem świeżo sprowadzonym z zagranicy( na żółtych bądź czerwonych numerach) , on wstawia chyba kratkę, jakąś płytę na podłogę w bagażniku z tyłu , tak, żeby auto było przystosowane do homologacji ciężarowej w DE, jedzie z klientem do Niemiec, 60 km od granicy jest jakieś miasteczko, jedzie na stacje diagnostyczną, tam robią jakieś zaświadczenie, kwit na homologację ciezarową, i wracasz z tym, do PL. Jedziesz normalnie rejestrować auto tylko, że jako LKW. Mówił, że już tak kilka aut przerabiał i przechodziło bez problemu. Najlepiej było by posłuchać zdania kogoś, kto pracuje w jakiejś stacji obsługi w DE jak to u nich wygląda. W Polsce jak już auto ma w papierach LKW z rejestracją problemów być nie powinno.

akurat 2 tyg. temu zaciekawilem sie tym tematem i bynajmniej w Olsztynie, gdzie mieszkam nie ma opcji zeby cos takiego zrobic, bylem w wydziale komunikacji-nikt nie potrafil mi odpowiedziec, odeslano mnie do diagnosty=ten tez nie wiedzial i odeslal mnie do jakiegos kierownika z PZMotu, podjechalem do niego pogadac i mi powiedzial ze nie ma opcji, z ciezarowki na osobowke bez problemu, ale odwrotnie no way :kwasny:

Polska jest na tyle dziwnym krajem, ze moze w innym miescie jakims bez problemu cos takiego daloby sie wyrezac, fajny temat w ogole, jakby ktos mial jakies info gdzie mozna takiej przerobki dokonac, to ja tez sie pisze:]

Ja też próbowałem pytać ale mało kto wie coś o tym,, bo to jest taka jakby luka prawna, przez z która Państwo może stracić dużo, i niechętnie ludzie w urzędach itp. o tym mówią. W każdym razie temat wart uwagi. :gwizdanie:

Podzielcie się swoją opinią na w/w temat. :naughty:[br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 09:52_________________________________________________Odświeżam temat. Ktoś coś ciekawego może wnieść do tematu? :naughty: